Mangfoldig katalog

En tysk utstillingskatalog gir et godt innblikk i livet og tegneseriene til Knoll og Totts skaper Rudolph Dirks.

Denne måneden er det femti år siden Rudolph Dirks døde. Som skaperen av tegneserien «The Katzenjammer Kids» har Dirks satt solide spor etter seg. Tegneserien, som Dirks startet opp i 1897, er den eldste tegneserien som fortsatt produseres.

Her i Norge kjenner vi «The Katzenjammer Kids» som «Knoll og Tott». Tegneserien har nytt stor popularitet gjennom publisering i både ukeblader og julehefter, og juleheftet «Knoll og Tott» er stadig et av dem som selger best. Men det er ikke Rudolph Dirks’ «Knoll og Tott» som er best kjent her til lands. Etter en konflikt som endte i rettssak, ble «The Katzenjammer Kids» overtatt av andre tegnere mens Rudolph Dirks laget sin versjon av tegneserien som etter hvert fikk navnet «The Captain and the Kids». Det er denne tegneserien vi finner i juleheftene «Kapteinens jul».

I Norge hører Kapteinen og rakkerungene sammen med julefeiring og julehefter. Fra en søndagsside med «The Captain and the Kids» av Rudolph Dirks datert 23. desember 1951.

Til 22. april står det fremme en utstilling viet serieskaperen Rudolph Dirks på lokalmuséet i den tyske byen Heide. Det var her Rudolph Dirks ble født i 1877 før familien utvandret til USA syv år senere. Det er første gang en slik utstilling er satt sammen, og det er overraskende med tanke på Dirks’ status som pionér og banebryter for formspråket til den niende kunstart. Man knytter gjerne bruken av snakkebobler som grafisk virkemiddel til Rudolph Dirks, og Dirks’ bruk av streker for å uttrykke retning og bevegelse i en tegneserie var i sin tid nyskapende.

Utdrag fra en tidlig søndagsside med «The Katzenjammer Kids». Denne er datert 25. mars 1900.

Selv om Rudolph Dirks var født i Tyskland, er ikke tegneseriene hans spesielt kjent i fødelandet. Dette kombinert med Dirks’ betydning for den niende kunstart, har gjort det viktig å forankre serieskaperens virke i nettopp Heide. Dette er et arbeid som har vært gjort gjennom mer enn tyve år. Den gang kom kunsthistorikeren Eckhart Bauer i kontakt med Rudolph Dirks’ sønn John. John Dirks overtok «The Captain and the Kids» etter Rudolph Dirks etter å ha arbeidet som farens assistent i en årrekke. John Dirks følte for kontakten med farens fødeland, og han valgte donere arkivet sitt til kunsthøyskolen i Braunschweig der Bauer var professor.

Arkivet inneholder blant annet originaler, avissider, bilder og ulike publikasjoner. Det er med utgangspunkt i dette arkivet man har fått satt sammen utstillingen, og i tillegg er det tatt med gjenstander som kan knyttes til Rudolph Dirks som finnes i privat eie i Tyskland. Utstillingen har også et forskningsformål siden den er forankret i et museum og en samling som ivaretas av en høyskole. Som en del av dette er det også laget en utstillingskatalog. Den inneholder en rekke interessante tekster om Rudolph Dirks og hans familie, tegneserien «The Katzenjammer Kids», tysk utvandring til USA og utgangspunktet for utstillingen.

En av flere Rudolph Dirks-originaler fra katalogen. Denne metategneserien er datert 14. mars 1948.

Samtidig er katalogen en samling av arbeidet til Rudolph og John Dirks. Her finner vi blant annet reproduksjoner av tidlige avissider med «The Katzenjammer Kids», originaler med «The Captain and the Kids» av Rudolph Dirks og John Dirks og ulike unike fotografier og tegninger. Kvaliteten er utmerket, og det er flott å kunne se originalene til søndagssidene med «The Captain and the Kids» gjengitt så flott. I tillegg er det også med eksempler på tegneseriene til Rudolph Dirks’ bror Gus Dirks og eksempler på superhelttegneserien «Hugo Hercules», som den tyskfødte kunstneren William Koerner laget allerede i 1902.

Tekstene i katalogen er på tysk, men tegneseriene er gjengitt akkurat slik de ble laget på engelsk med en tysk vri. Trykken er meget god, og A4-formatet fungerer veldig godt. Dette er en utgivelse som gir Rudolph Dirks og hans tegneserier en god og forskningsbasert gjennomgang, og i tillegg får man se gode eksempler på hva som var spesielt med «The Captain and the Kids». Anbefalt!

 

Rudolph Dirks: Zwei Lausbuben und der Erfindung des modernen Comics
Redaktør: Benedikt Brebeck
ISBN 978-3-96234-004-9
132 sider
€ 20
Christian A. Bachmann Verlag

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 5. april 2018.

7 tanker om “Mangfoldig katalog

  1. Fin gjennomgang og oversikt. Liten kommentar – selv om det fortsatt ofte sies at Knoll & Tott er den eldste tegneserien som produseres i nye avsnitt, har det i senere år vist seg at seriens siste tegner, Hy Eisman, ikke har laget noen nye avsnitt siden ca 2006.

  2. Eisman skal selv ha sagt under forespørsel at han ikke har laget noen nye striper med serien siden 2006, og at KF har brukt repriser siden da. Eismans høye alder (91 år) gjør dette rimelig å anta i seg selv. Såvidt jeg vet forekommer det at serier i reprise blir gitt ny dato og «Copyright» ved nytrykk.
    https://nebushumor.wordpress.com/2015/12/12/oh-yeah-the-katzenjammer-kids-ended-nine-years-ago-and-nobody-noticed-until-now/

    Men jeg baserer meg selvfølgelig kun på hva Eisman her påstås å ha sagt, og har ingen «primærkilde.»

  3. Da har jeg fått svar direkte fra King Features. Syndikatet bekrefter at de ikke publiserer nye tegneserier med Katzenjammer Kids. Det som publiseres omtales som «reprints». Takk for innspillet, slik at vi kan ha riktig informasjon om tegneseriene til Hy Eisman.

  4. PS – da blir selvfølgelig det neste spørsmålet; siden Katzenjammer Kids ble lagt ned i 2006, hvilken er da verdens eldste serie som fortsatt offisielt lages? Jeg vil foreslå Gasoline Alley (1918), muligens etterfulgt av svenske Kronblom (1927), men det er bare gjetting. Vet ikke om Eisman fortsatt tegner Skipper’n.

  5. Slik jeg leser nettsidene til Comics Kingdom, så er Skippern-søndagssidene til Hy Eisman nye (men det trodde jeg også når det gjaldt Knoll og Tott). Dagsstripene er av Bud Sagendorf, så de er uansett opptrykk.

    Da tenker jeg at den eldste tegneserien som fortsatt publiseres blir en av disse:

    «Gasoline Alley» (1918)
    «Barney Google»/»Snøfte Smith» (1919)
    «Thimble Theatre»/»Skippern» (1919 )

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *