
Steffen Kverneland har nok en gang laget et mesterverk av en tegneseriebok. I «En frivillig død» graver Kverneland i gamle minner for å fortelle om farens liv og død.
Når Steffen Kverneland kommer med en ny utgivelse, så er det en begivenhet. Serieskaperen fra Haugesund er mannen bak en rekke viktige verker i norsk tegneseriehistorie. På egenhånd står hans biografi «Munch» fra 2013 som en milepæl, og utgivelsen fikk da også Brageprisen for beste sakprosabok som første tegneserie. Kverneland har også samarbeidet med Lars Fiske, og deres fem «Kanon»-antologier er viktige utgivelser. Det er selvsagt også «Olaf G.» fra 2003, der Fiske og Kverneland kombinerer en biografi over kunstneren Olaf Gulbransson med selvbiografisk gonzojournalistikk i tegneserieform.
I «En frivillig død» går Steffen Kverneland tilbake til seg selv og fortellingen om sin egen familie. Dette har han gjort tidligere – blant annet i tegneserieboken «Slyngel» fra 2002. Der kan vi blant annet lese historier fra Kvernelands oppvekst, og det selvbiografiske er i stor grad preget av ulike humoristiske anekdoter. «En frivillig død» tar derimot en annen vei. Her forteller Steffen Kverneland fortellingen om faren, som begikk selvmord i 1981. Det er blitt en sterk tegneseriebok, der Kverneland tar utgangspunkt i selvmordet. Han beskriver, bearbeider og gjenlever egne opplevelser. I tillegg graver han i familiens minner og legger frem historier om både faren og farfaren for å sette livene deres i perspektiv.
Kunstnerisk er «En frivillig død» en ny seier for Steffen Kverneland. Han er en særdeles dyktig kunstner, og det bærer boken preg av. Han velger ikke ett enkelt uttrykk, men blander med nennsom hånd tegninger, akvareller og fotografier samt faksimiler fra tidligere utgivelser. Kombinasjonen skaper en ekstra nærhet til stoffet, der fasetter ved de ulike personene kommer ekstra godt frem gjennom de ulike presentasjonsformene Kverneland bruker. Han er heller ikke redd for å bruke nonfigurative fremstillinger der historiefortellingen krever det.
Følelsene flommer mot leseren, og det er både ubehagelig, rørende, tankevekkende og trist på en gang. Samtidig setter han ord og bilder på tanker og følelser som alle skal kunne kjenne seg igjen i. Sorg og sorgprosessens utfordringer skildres med mange fasetter, og Kverneland er heller ikke redd for å vise at etablerte sannheter i hukommelsen ikke nødvendigvis trenger være det. Dette er en meget viktig utgivelse, og den blir ekstra viktig i dagens samfunn der vi skal pynte på sannheten og skyve bort alt det som er ubehagelig. Samtidig bruker Steffen Kverneland humor på en lun måte, slik at man ikke blir helt overveldet av alvoret i tegneserieboken.
«En frivillig død» er den beste tegneserieutgivelsen her til lands i år. Den fortjener å bli lest. Igjen og igjen.
«En frivillig død»
Av: Steffen Kverneland
ISBN 978-82-8255-081-9
112 sider
350 kroner
No Comprendo Press
Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 27. september 2018.