Pang på Serieteket

På onsdag åpnet utstillingen «Pang! Pang! – 12 treffsikre kvinnelige stripeserieskapere» på Serieteket i Oslo. Utstillingen er nok et forsøk på å fremme kvinnelige serieskapere.

Tidligere har Strand Comics delt ut Rockys Jubileumsstipend i 2016 for å oppmuntre disse. Strand Comics står også bak utstillingen, som blir værende til 1. mai, i samarbeid med Serieteket, Egmont og Stavanger Aftenblad. Arrangementet er backet opp av et 36 siders bilag i Pondus 3/2018.

De tolv nordiske serieskaperne representert er:

 

Ingrid Bomann-Larsen
Norsk
Representert i bilaget

Har gjort flere forsøk på å bli et navn i tegneserie-Norge, med bidrag til Dagbladets tegneseriekonkurranse 2013, samt opptredener i Gateavisas Psykose og Pondus. Serien hun har levert til sistnevnte, «Stress» er også i fokus her. Den dreier seg rundt hverdagsheltinnen Iselin, en typisk rotløs, urban kvinne på vei mot trettiårskrisen.

Stress
Intet Nytt Fra Hjemmefronten

Therese Eide
Norsk

Husker du Therese Eide? Stripeserien hennes «Victoria» gikk fast i bladet Tommy & Tigern fra 2005 til 2006. Passende nok, ettersom den dreide seg rundt ei lita jente og hennes tilsynelatende levende kosedyr. For tiden jobber hun med den delvis selvbiografiske tegneserien «Intet Nytt Fra Hjemmefronten», en stripeserie hun ble inspirert til etter at hun selv hadde stiftet familie.

 

Ellen Ekman
Svensk
Representert i bilaget

En av de bedre kjente bidragsyterne til utstillingen. Ekman står bak «Lille Berlin», en herlig harselas med hipstere, folk som er redde for å bli for typiske hipstere, og disses kulturelle og ideologiske motstandere. «Lille Berlin» går blant annet i bladet Lunch, iTromsø og periodevis i Dagbladet.

 

Kald Kaffe

Linn Irene Ingemundsen
Norsk
Representert i bilaget
Rockystipend-kandidat

Står bak «Kald Kaffe», en svartsynt humorserie med tilnærmete fyrstikkfigurer. Serien, som altså var kandidat til Rockystipendet i fjor, prøver stadig å få et gjennombrudd, og kom ganske nær da den fikk andreplassen i Dagbladets tegneseriekonkurranse 2013.

 

Værbitt

Ida Larmo
Norsk
Representert i bilaget
Rockystipend-kandidat

En av våre mest aktive, kvinnelige serieskapere. Hun er fast bidragsyter i bladet Rutetid, og kom på andreplass i Dagbladets tegneseriekonkurranse 2016 med «Værbitt», en humorserie om livet i Lofoten sett fra en kvasintellektuell innflytta sørings ståsted. Dette er muligens inspirert av hennes eget liv, da hun selv har flyttet fra Bjørkelangen til Kabelvåg. Mer direkte selvbiografisk kommer det til å bli snart, for hun jobber på en tegneserieroman om året da hun flyttet hjemmefra og til London. Den skal få tittelen Bow & Arrow, og kommer ut på Cappelen Damm. På samme forlag har Ida også illustrert flere barnebøker.

 

Jentene på Haugen

Frida Malmgren
Svensk
Representert i bilaget
Rockystipend-kandidat

Psykolog og serieskaper som står bak «Jentene på Haugen», nok en ordrik stripeserie om moderne, svenske kvinner med mange meninger og sterk kjønnsdrift. Serien dreier seg rundt tre venninner som nærmer seg etableringsfasen.

 

Lina Neidestam
Svensk

Den mest kjente av bidragsyterne ved siden av Ellen Ekman. Serien hennes «Zelda» er den mest ikoniske innen svenske feminist/SJW-humorserier. I tillegg har hun laget den erotisk-folkloristiske grøsser-tegneserieromanen «Maran». I Norge har Zelda kommet ut i flere album, går periodevis i Dagbladet og fast i Pondus. Neidestam har fått selv Frode Øverli til å innrømme at feminister (i alle fall en av dem) kan være morsomme.

 

Puma

Ida Neverdahl
Norsk
Representert i bilaget
Rockystipend-kandidat

Velkjent, tross i sin unge alder, som en av Norges fremste kvinnelige serieskapere. Utmerker seg med å kombinere sosial samvittighet med uforfalsket og uapologetisk absurd humor og surrealisme. Hun har tegnet i Nemi, Norsk Barneblad og Dagbladet. For tiden er hun aktuell med reiseskildringen Hvordan Kan Los Angeles Knuse Hjerte Mitt?, den første Jojo-samlingen fra Norsk Barneblad, og stripeserien «Puma» i Dagbladet. Hun har nylig blitt veganer, noe som de siste seriene hennes i stor grad reflekterer.

 

Ett Skritt av Gangen

Melanie Sassarini
Svensk
Representert i bilaget

Serieskaper som er et samlet produkt av manga-bølgen, Kvarnby Serieskola i Malmø og kvinnebevegelsen i svenske serier. I mengden av svenske serier om single, urbane, frustrerte kvinner er det ikke alltid så lett å skille seg ut; Sassarinis serie «Et Skritt Av Gangen» prøver å gjøre dette ved fokusere særlig på vårt forhold til kroppen vår.

 

Ace

Maria Smestad
Svensk, men bosatt i Storbritannia
Representert i bilaget

Kjent for den selvbiografiske serien «Em», som har gått både i The Sun, Aftonbladet og Aftenposten. Representert på utstillingen med sin nye stripeserie «Ace»; igjen er det snakk om single kvinners utfordringer i hverdagen, tegnet i enkel strek, men med en verbalt sterk dialogbasert humor.

 

Ting Jeg Gjorde

Maren Uthaug
Norsk, men bosatt Danmark
Representert i bilaget
Rockystipend-vinner

Selv om hun bokstavelig talt tegner fyrstikkfigurer (overraskende uttrykksfulle, riktignok), gikk Maren Uthaug til topps i konkurransen om Rockystipendet med sin skarpe og poengterte humor. Stripeserien «Ting Jeg Gjorde» vant, i tillegg til nevnte stipend, dessuten avisa Politikens tegneseriekonkurransen i 2013. Den halvt samiske Uthaug har også laget en stripeserie i samme stil, «Same Shit» der hun harselerer med samer. Serien er samlet i bokform av det Karasjok-baserte forlaget CálliidLágádus både i norsk, nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk utgave.

 

Takk for Kaffen

Josefine Nisson Åhrman
Svensk
Representert i bilaget

Som sagt, det er ikke alltid like lett å skille seg ut blant moderne, svenske kvinnelige serieskapere, men Åhrman gjør et ganske godt forsøk med «Takk for Kaffen», nok en singel, frustrert 20-something hovedperson til tross. At hun illustrerer seriene sine i typisk barnebokstil, noe som etter alt å dømme er helt bevisst for kontrastens skyld, hjelper på særpreget. Serien er også mer visuell enn de fleste svenske eksemplene i utstillingen.

1 tanke om “Pang på Serieteket

  1. Få Maria Smestad inn i aftenposten igjen. Vi savner stripa hennes. Er skuffet over lovpriste Nemi. Lise Myre lager tykke dumme og ikke særlig pene damer, og slanke, pene og smarte. Har hun ikke tatt inn over seg hva kamp for likeverd virkelig betyr? Og hva med redaksjonen som godkjenner denne mobbingen ? Sover de ? Serien til Smestad setter kjønnsrollene i fokus på en herlig treffsikker måte. Serien er full av humor på de selvsentrertes bekostning. Så få Ræ..a i gir! Mer EM !!

    Amatørtegner Sverre Hoel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *