Reiser kjerringa

«60 damer du skulle ha møtt» er Marta Breen og Jenny Jordahls første rene tegneseriebok sammen. Temaet er intet mindre enn samlet norsk kvinnehistorie siden Camilla Collett.

Breen og Jordahl har hatt et fruktbart samarbeid. På mindre enn to år har de utgitt tre bøker: «F-Ordet:155 grunner til å være feminist» (2015), «Den Store Rumpefeiden» (2016) og nå altså «60 damer du skulle ha møtt: Norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt».  Konseptet er selvsagt lånt fra Henrik Langes «80 romaner for deg som har det travelt», og dennes oppfølgere.

Som tittelen tilsier inneholder boka 60 kvinneportretter…mer eller mindre, ettersom antallet også inkluderer de individuelle medlemmer av popgruppene The Dandy Girls og Amtsmandens Døtre. For ekstra forvirring portretter boka også noen få fenomener innen norsk kvinnehistorie, f.eks. kvinners kamp for å få tillatelse til å delta i Holmenkollstafetten.  Profilene er på to (vanligvis) eller fire tegneseriesider, skjønt enkelte profiler består bare av en enkel tekst og et portrettbilde. Forutsetningen for at en kvinne (som individ) skal få en profil i boka – annet enn at hun i mer eller mindre grad må ha satt sitt merke på historien – er at hun kan ikke være født før Camilla Collett (som vi gjerne regner som den første norske kvinnesaksaktivist), og at hun må være død nå (derav bøyningsformen skulle ha møtt).

I motsetning til Breen og Jordahls tidligere bøker er denne som sagt en ren tegneserie, og dermed et ypperlig utstillingsvindu for Jenny Jordahl og en velfortjent sjanse for henne til å virkelig å utfolde seg. Med enkle streker makter hun å skape en lang rekke med gjenkjennelige historiske portretter, noe som selvsagt er akkurat det denne boka trenger. Men vel så viktig er det at hun tar vare på den muntre og varme tonen i sin strek, i det som ellers er hennes minst humoristiske tegneserie hittil.

Hvis du noen gang har lurt på hvem den opprinnelige Synnøve Finden var, gir denne boka svar.
Hvis du noen gang har lurt på hvem den opprinnelige Synnøve Finden var, gir denne boka svar.

Den skiller seg også fra tidligere bøker ved at den ikke er en debattbok (ikke først og fremst det, i alle fall) og at den er innbundet og i stort format. Dessuten kan det hevdes at temaet er mer generelt også. «60 Damer» fungerer dermed bedre som en gavebok, og er kanskje et mer kommersielt produkt.

Likevel er det nok greit å se mottakeren an før du gir denne i gave til vedkommende. Selv om boka er mer allmenngyldig har den fortsatt en tydelig politisk slagside.  Den er fortsatt utgitt av Manifest Forlag, tross alt.

Kvinnesaksaktivister og andre politiske aktivister er overrepresenterte i forhold til kvinnelige gründere, forskere, atleter, sov. Men kanskje det bare ikke var så mange av dem før kvinnesaksaktivistene banet vei? Og selv om de venstrevridde aktivistene dominerer, prøver Breen og Jordahl å unngå profiler på kvinnelige, norske politikere, uansett ståsted, med verv. Unntaket er Norges første kvinnelige ordfører, Aasa Helgesen (Utsira, 1926), men historien hennes er da også helt spesiell, og vel verdt å trekke fram. Siv Jensen vil nok for øvrig ha innvendinger mot hvordan boka sammenlikner henne med hennes oldemor Betzy Kjeldsberg – En kvinne som Jensen har gått offentlig ut og erklært sin beundring for.

Aasa Helgesen: Kvinnepolitisk pioner ved en tilfeldighet?
Aasa Helgesen: Kvinnepolitisk pioner mot vilje?

Ved siden av aktivister er kulturpersonligheter de mest portretterte kvinneskikkelsene, inkludert tegneserienes Solveig Muren Sanden, og her favner boka bredere. Noen vil kanskje ha innvendinger mot at størrelser som Sigrid Undset, Halldis Moren Vesaas og Wenche Foss bare blir tilgodesett med en enkel tekst og en profiltegning. Men det er tydelig av boka at ikke bare prioriterer personens viktighet, men også hvor visuelt interessant livshistorien deres kan framstilles.  En kan vel heller ikke se bort fra at noen profiler er forenklet fordi Jenny Jordahl måtte rekke deadline på det som må ha være hennes mest omfattende verk hittil.

Sparker «60 Damer» inn åpne dører? Ikke for mye. Her er det flere interessante skikkelser og historier som jeg i alle fall ikke kan huske fra mine egne skolebøker, noe som kanskje stadfester visse av påstandene i forordet, og som frister til nærmere undersøkelser. Det handler om feminisme, men også om vår felles historie.

Les også:
Kroppsfiksert?
Livet blant feministene
 
60 damer du skulle ha møtt: Norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt
Av Marta Breen og Jenny Jordahl
ISBN 978-82-8342-014-2
160 sider
329 kr.
Manifest Forlag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *