Arkiv i serierutene

Byarkivar Arne Skivenes ved Bergen Byarkiv har en mangeårig interesse for tegneserier, og for arkiver. Dette har han kombinert flere ganger i populærkulturelle foredrag, nå sist på International Congress on Archives verdenskongress i Seoul i september.

Tittelen på seminaret er «Diversity and harmony among archival cultures and societies». Hvorfor ville du ha med foredraget ditt her?

Jeg puttet den inn i den avdelingen der jeg syntes det kunne passe. Og jeg hadde lyst til å holde dette foredraget for et internasjonalt publikum, etter å ha hatt lignende foredrag på norske seminarer i en del år. Fire stykker har jeg laget, totalt. Jeg har lest tegneserier fra jeg var ganske liten, og etter at jeg begynte i arkiv ble jeg interessert i hvordan yrket mitt blir beskrevet i tegneserier. Det jeg fant satte jeg etter hvert sammen til foredrag, det var vel på 90-tallet en gang, og så har jeg laget to stykker siden. Dette er det fjerde. Fire forskjellige foredrag, med forskjellige emner og litt forskjellig fokus. Det første var en bred sveip over hele arkivfeltet for å se hvordan forskjellige deler av det blir ivaretatt i tegneseriene. Foredrag to het «Makt og magi», og handler da om de elementene i forhold til arkiv, og de tredje var «Kamp, kall og karriere». Det var mer om arkivarrollen slik den er beskrevet i tegneseriene. For hvert av disse er det nye bilder og nye beskrivelser som er kommet frem. Foredragene bærer alle preg av tiden de er skrevet i.

Ikigami
Ikigami

Jeg har lest tegneserier siden tidlig på 50-tallet, fra de første Donald Duck kom, Spøk & Spenning, Vill Vest, Præriebladet og de der. Videre via Fantomet, Sprint og Lucky Luke, sånne ting. Så fikk jeg øynene opp for mer voksne serier. «Vindens Passasjerer» av Francois Bourgeon var et vendepunkt for meg, og siden er det i grunnen den type ting jeg har vært opptatt av.

00_queen-and-country

Hva kan du si generelt om portretteringen av arkiver og arkivarer i tegneserier? Er det noen tendenser som merker seg ut?

Jeg nevnte dette med makt, og arkiv som uttrykk for makt er faktisk en tendens. Man bruker også en del arkivscener for å vise at det jobbes, og det jobbes seriøst, du ser folk som bærer på mapper og gir hverandre mapper. Så har vi dette med bevisforhold, at det å få noe skriftlig er viktig, og vi ser at slike dokumenter enten må tas vare på eller stjeles eller brennes, alt ettersom hva slags interesser de forskjellige aktørene har.

I overraskende stor grad blir arkiv behandlet med et uttrykk for respekt. Jeg hadde ventet meg at arkivaktivitet i tegneserier skulle være skildret som kjedelig eller nærmest en straff. Og det finnes slike skildringer, men de er i absolutt mindretall.

Hvilke serier framhever du i dette nye foredraget?

Dette foredraget heter «Proof, Power and Prying. Archives, archivists and archival users as depiced in comics, manga and graphic novels” Og utvalget bæreer preg av temaet.

Saga
Saga

Ganske mye er nye ting. En del krimorienterte serier fra USA, spesielt Ed Brubakers arbeider, og også en del fra spionserien Queen & Country. Og jeg sper på med litt mer fantastiske ting, fantasy og science fiction, og viser noen arkiver fra andre verdener. Jeg synes det er ganske artig å se at i noen fantasy-serier er arkivene like fantasifulle som det øvrige, mens i andre serier så vil disse skikkelsene, uansett hvor fantastiske de er, bare åpne et arkivskap og bla i mapper. Jeg har en scene fra Saga som jeg synes er helt utrolig. De driver og leter etter noe, og arkivet ser fryktelig tradisjonelt ut . Og dette er en serie hvor trær kan bli romskip og det i det hele tatt ikke er noen grenser, men arkivene er veldig tradisjonelle. Så har du det motsatte, hvor arkiver er veldig fantasifulle. For eksempel Neil Gaimans Neverwhere, som foregår i en alternativ versjon av Londons undergrunn. Der har de da et arkiv som er en slags kule, og fra den kan du hente ut et hologram av en person som har noe viktig å fortelle. Bare et arkivsøk, men atskillig mer fantastisk.

00_ica_liten

1 tanke om “Arkiv i serierutene

  1. Interessant vinkling å se hvordan tegneserier fremstiller en yrkesgruppe. Og de fleste eksemplene her er relativt nye serier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.