Roen langs pilegrimsveien

Jason har laget en fantastisk reiseskildring. Den handler like mye om ham som individ som det gjør pilegrimsveien.

I 2015 fylte Jason 50 år og ville markere det på en måte. Han endte opp med å gå pilegrimsveien til Santiago de Compostela i Spania. En 800 km lang tur. Denne boka er hans reiseskildring.

Vi får et innblikk i hvordan turen er, hvordan menneskene er, og ikke minst hvordan Jason forholder seg til alt og alle. En hjertevarm, jordnær og mer nøktern bok enn det han ellers gir ut.

Jasons modus operandi har stort sett vært å plassere en handling i et popkulturelt univers. Enten det er en zombie-kjærlighetshistorie eller musketerer på mars kan det virke som litteratur og film alltid har vært Jasons hovedinspirasjoner. Det er nok av det her også, men det blir sekundært til det som er virkelig viktig og bra med denne boka, nemlig Jasons interaksjoner med andre, hvordan han ter seg og forholder seg til omverdenen. Hva han tenker på.

En av Jasons store styrker er å bryte ned et øyeblikk i ruter. Med perfekt rytme åpner han øyeblikket for leseren slik at vi kan føle det på oss hvordan det var å være der. Og det er en styrke han virkelig anvender i denne boka. Den pinlige stillheten etter et mislykket forsøk på å starte en samtale, den fredelige stillheten når man nyter naturen. Stille overveielse av situasjonen han befinner seg i. I denne boka finner man generelt mye stillhet og gåing. Men det er også det som gjør den så bra. Det er en fredelig og underholdene bok. Det er slow-reading.

00_santiago01

Det er også tilfredsstillende å se Jason i sort-hvitt igjen. I de fleste bøkene hans fra senere år er det den franske serieskaperen Hubert som har gjort fargene for ham. De to sammen har skapt et utseende som vi har blitt godt vant til og som fungerer bra. Jasons klare linje og Hubert flate farger er mye av det som for meg har gjort Jasons tidligere bøker så lekre. Når det er sagt er ikke farger et savn i denne boken. Den ser ut akkurat som den skal se ut. Tegningene er stille og tilbakelent, akkurat som handlingen.

Det er generelt mye av Jasons suksessresept som mangler her. Den er varmere, mer jordnær og ekte enn det tidligere har vært. Noe som gjør at den stikker seg ut som en unik perle i en ellers tematisk lik bibliografi.

På veien til Santiago
Av Jason
ISBN 9788292863725
192 sider
289 kr.
Magikon Forlag

Les også:
Rocky nettopp nå – På tur 

1 tanke om “Roen langs pilegrimsveien

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *