Verdiene skinner gjennom

K. O’Neill håper at leserne kommer tilbake til bøkene hens igjen og igjen og finner noe nytt å ta med seg hver gang. Denne ikke-binære tegneserieskaperen fra New Zealand utkommer med to bøker på norsk i 2021.

Serieskaperen var kjent om Katie O’Neill fram til desember 2020, da hen kunngjorde på Twitter at hen heretter vil kalles Kay eller K, og at hen ønsker å bli omtalt med kjønnsnøytralt pronomen

-Vi har lenge vært store fans av K. O’Neills arbeid, og vi har alltid ønsket å kunne formidle hens flotte fortellerstemme og kunstneriske stil til det norske markedet, sier Nora Fiskaa Ljøstad på Outland forlag. -Da vi fikk muligheten bestemte vi oss derfor fra start å gi ut to av O’Neills mest kjente fortellinger.

Det «skeive» eventyret «Prinsesse prinsesse alle sine dager» var den første tegneserien av Kay på norsk. Både budskapet og historien er like viktig, sier hen:

-Fordi dette var min første tegneserie lengre enn ca. 10 sider, ville jeg at den skulle være full av vitser og spenning og interessante øyeblikk som kunne underholde leserne, men det er karakterene selv som bærer budskapet jeg vil formidle. Noen ganger skjer det gjennom handlingene deres, andre ganger gjennom samtaler i rolige øyeblikk. Jeg tror det er umulig å fortelle en historie uten å formidle et budskap om verdiene dine eller hva som er viktig for deg. Det skinner gjennom enten du prøver eller ikke.

«Prinsesse» er den mest tegnefilmaktige av bøkene hens; den er inspirert av japansk romantisk manga og stripeserier, og tar mye av humoren og historieelementene fra vestlige tegnefilmserier som Kay så på i oppveksten.

Hens mest kjente tegneserie er trolig «Tedrageforbundet», som kommer ut på norsk neste uke. Boka dreier seg rundt den unge smedlærlingen Greta, som redder et mystisk lite vesen fra rovdyr. Vesenet er en tedrage ved navn Jasmin. Gjennom Jasmin blir Greta introdusert for Tedrageforbundet, som er viet til den døende kunsten tedrageoppdrett.

Sammenliknet med «Prinsesse», forklarer, Kay, er «Tedrageforbundet» en langsommere tegneserie som har færre vitser, og er bygget rundt karakterer og interaksjoner. Videre har den mer verdensbygging involvert, med en mer spesifikk mytologi, mens «Prinsesse» var kort og pastisjpreget, med en historie tilpasset en mer generisk fantasy-setting.

Andre populære verk signert K. O’Neill er «Aquicorn Cove» (2018), og de to Tedrage-oppfølgerne som ennå ikke foreligger på norsk: «Tea Dragon festival» utkom på engelsk i 2019, og trilogiens avslutting, «Tea Dragon Tapestry», utkom i sommer.

Den forrige boken hens var «Dewdrop». Det er ment å passe for yngre lesere, innrømmer Kay – På noen måter er det litt nærmere «Prinsesse», fordi den er full av vitser og har et høyt tempo, med enklere karakterer og dialog. Hen ønsket å lage en bok om en søt figur som legemliggjør begrepet «mindfulness» på en måte som barn kunne forstå ved å se dem samhandle med andre, uten å forklare dem det direkte.

Når det gjelder tedrage-fortellingene så var ikke Kay ikke klar for en oppfølger til «Forbundet», derfor lagde hen «Aquicorn Cove» først. I mellomtida følte hen en naturlig dragning mot tedragenes verden igjen, og visste at hen hadde mer å fortelle herfra. Kay elsker bokserier som gir oss innblikk i karakterene på forskjellige stadier av livet, og det var noe hen ønsket å vise i tedragebøkene.

Mange av verdens største historiefortellere «for barn» har uttalt at det ikke er meningen å skrive spesielt for barn, eller utelukkende for barn. Når det gjelder hens egne bøker, hva er Kays holdning til dette?

-Jeg tror at enhver historie som kan appellere til barn, også kan appellere til tenåringer og voksne. Jeg prøver å tenke på hvordan en bok kan få mer mening og betydning hvis noen leste den da de var 7, og igjen når de er 12, og igjen når de er 15, og igjen når de er voksne. Hvis leseren vender tilbake til en bok om og om igjen. og oppdager nytt hver gang, ville det være den største prestasjonen for meg.

Les også:
Anmeldelse av «Prinsesse prinsesse alle sine dager»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *