Kanoncon hver dag

-På Kanoncon følte jeg at vi fikk til en fin hybrid av tegneserier og andre «fandoms» samlet under ett tak, sier Morten F. Thomsen. Dette ønsker han å gjenskape i butikken han skal åpne neste måned.

2020 var et vanskelig år for de fleste, men kanskje særlig for Morten F. Thomsen, forhandler i tegneserier og grunnlegger av Kanoncon-festivalen. I tillegg til det mer allmenne Covid 19-stresset har han vært gjennom en skilsmisse, og mistet søsteren til kreft. -Jeg følte at det var på tide å gjøre noe som betyr mye for meg, konkluderer han enkelt. Han ville starte en «nerdebutikk». Alt som Kanoncon omfattet, i tillegg til tegneserier, være seg spill (moderne og retro), brettspill, kort, figurer, osv. skal være med i en ny butikk – Både nettbutikk og fysisk. Å bare sitte på hjemmekontor og sende ut pakker blir for lite sosialt. Han fant et butikklokale sentralt i Drammen med en såpass rimelig husleie at det var ikke spesielt mye dyrere enn bare å ha et kontor med lagerplass.   

Derfor blir det fysisk butikk på 45 kvadratmeter i Nedre Storgate 31, i sykkelavstand for innehaveren, og butikken får navnet – Kanoncon. Tanken er at butikken blir substituttet for festivalen; 24 timer i døgnet på nett, og i ukedagene fysisk.

-Alle jeg forteller det til, sier «er du gal, eller?», ler han. Men dette er et kjærlighetsprosjekt. Etter 20 år i eiendomsbransjen skal han finansiere opprettelsen med oppsparte midler: – Jeg har ikke noen mer «savvy» businessplan enn at jeg håper det går bra, innrømmer han. 

Butikken kommer til å føre både nye og brukte tegneserier, både norske og utenlandske publikasjoner. Av nye, norske publikasjoner kommer han til å ta inn både blader og album fra Bladcentralen, og bokhandlerbøker, og han vektlegger muligheten for kunder til å spare porto ved oppsamling av blader over tid. Planen er å ta inn alt som gis ut av tegneserier i Norge, og ting som er «av interesse» når det gjelder amerikanske tegneserier, spill, figurer og i det hele tatt populærkultur generelt. Hva importerte tegneserier angår trenger det ikke å bare være de store amerikanerne – Jeg kommer også til å lete etter kanskje litt mindre kjente indie-forlag i England, f.eks. Jeg var på ThoughtBubble høsten 2019 og traff på mange små skotske og irske forlag, minnes han. Målsetningen er å få inn mer bredde, både av nytt og brukt. Og ikke minst at alle i Norge som gir ut tegneserier, store og små, vet at de kan komme og få det solgt dem gjennom Kanoncon.

Når det gjelder brukte tegneserier skiller Morten mellom «leseeksemplarer» (velbrukt) og «samleeksemplarer» (pent holdt, ulest eller lite lest). Butikken vil selge begge, og gradere tilstanden på bladene. Han har kjøpt inn en del samlinger siden han bestemte seg for å starte butikken, men er alltid på utkikk etter nye samlinger.    

Men Morten håper også at butikken vil kunne leve opp til navnet Kanoncon på andre måter enn bare med sortimentet. -Etter hvert som Covid-19 slipper taket på samfunnet så vil jeg gjøre eventer både i butikk og kanskje andre steder, ser han for seg. Da kan en ny Kanoncon-festival etter hvert bli aktuell. Han ser da først for seg et markedsarrangement med litt ekstra innhold, og når man vet at samfunnet er tilbake til normalen, særlig hva reisemuligheter angår, en tilbakevending til en «fullblods» festival med nasjonale og internasjonale gjester.

Åpningen skjer i begynnelsen av februar – Jeg tror det blir vi kan kalle en «soft launch», innrømmer han, – Helst skulle jeg hatt et stort arrangement og fått inn masse tegnere og hatt signeringer og annet gøy. Men med 45 kvadratmeter, mens vi fortsatt har pandemi, kan jeg knapt ha mer enn én tegner og én kunde inne om gangen, ler han. Og med en så stor varebeholdning tar det tid før alt blir tilgjengelig i nettbutikken. Han vil innledningsvis jobbe med både utvalg og butikkens konsept fortløpende, og tilføyer: – Jeg er åpen for innspill.    

Det blir som en klassisk «local comic shop» i amerikansk stil, tenker han seg. Den er liten til å begynne med, men målsetningen er en butikk på 150-200 kvadratmeter i løpet av et år. Da blir det rom for alle slags eventer.

Les også:
Intervju med Morten F. Thomsen i samband med opprettingen av festivalen Kanoncon

8 tanker om “Kanoncon hver dag

  1. Heilt fantastisk. Eg visste at Morten er ei eldsjel, men dette overgår det aller meste. Som ein som har prøvd det samme (Berghulen i Bergen, 1992) veit eg kor viktig det er å gjere det ein brenn for, og elskar. Derfor: lukke til! Langt frå Bergen til Drammen, men eg kjem på vitjing!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *