
Kjell Steen døde mandag. Dermed er selveste Sjefen i norsk Fantomet gått bort.
Han arbeidet for den norske Fantomet-redaksjonen i nærmere tretti år, og han laget et offisielt norsk Fantomet-indeks som ble utgitt av Semic i 1989. Som Sjefen i Fantometklubben hadde han ansvaret for å svare på brev og spørsmål fra leserne, og han skrev en rekke artikler om Fantomet for publikasjoner med Ånden som går. Steen var opptatt av å sette stoffet om Fantomet i sammenheng, og i artiklene kunne han dele sin kunnskap om historie og populærkultur.
Kjell Steen var levende opptatt av tegneserien som kunstart, og han brukte plass i Fantomet-bladene til å presentere ulike tegneserier. Han samlet også inn informasjon om norsk tegneseriehistorie, og noe av dette stoffet kom også på trykk i Fantomet-heftene. Mye av materialet til Steen er ikke publisert, og med hans bortgang forsvinner noe av den potensielle kunnskapsbasen om norsk tegneseriehistorie.


Som pensjonist ble han utgiver. Viktigst av utgivelsene fra Steens forlag er samlebindet med obskure norske eventyrserier produsert under og like etter krigen; Cyklon-Kid, Atlantis og Sabotasjegjengen. Han ga også ut en tykk hardcoverbok om den svenske tegneserien «Allan Kjempe» av Eugen Semitjov. Den ble laget i samarbeid med Björn Harnby og inneholder faksimiler av serien fra Alle Menns Blad. Steen sørget også for at den danske tegneserien Willy på eventyr ble utgitt komplett på norsk. Det store Fantomet-prosjektet han planla fikk han dessverre ikke realisert. Tanken hans var å utgi dagsstripene med Fantomet i kronologisk rekkefølge med den opprinnelige fargeleggingen fra ulike blader og publikasjoner fra 1930- og 1940-tallet. En annen plan var en samling med faksimiler av de første Fantomet-søndagssidene utgitt i Norge.

Jeg har hatt mange samtaler, møter og e-postutvekslinger med Kjell Steen, og jeg har satt stor pris på ham. Han var en kunnskapsrik mann med et stort hjerte for tegneserier generelt og Fantomet spesielt.
Kjell Steen var en aktiv mann med mange verv. Han hadde en lederstilling i Stavanger kommune og var aktiv i både lokalpolitikk, fagbevegelse og idrettsliv. Han brant også for lokalkultur, og som stavangerpatriot har han vært involvert i alt fra lokalhistoriske artikler om Sølvberget der han vokste opp til ulike minneskrifter i forbindelse med både Madla og Alexander Kielland.
Kjell vil bli savnet. Våre tanker går til Berit og familien.
Hvil i fred, Kjell!
Forsidebilde: Et møte mellom Sjefen og Ånden som går på BarBarista i Bergen i 2019 (arkivfoto)
Dette var et tungt budskap å få. Takk for vårt vennskap gjennom mange år, Kjell. Spesielt minnes jeg lange telefonsamtaler sene kveldstimer med opprulling av Ånden som gårs bravader på 1930- og 40-tallet, i Ray Moores mystiske strek. Satte også pris på det tette samarbeidet da du skrev utallige artikler til bla Fantomet og X9. De redaksjonelle artiklene i blekka til Sjefen sjøl er en rikholdig oase til kunnskap om alt mellom himmel og jord, men først og fremst unik tegneseiehistorikk ble rullet opp for et lydhørt publikum. Mye av stoffet vi hentet fram er ikke utgitt noe annet sted, og burde blitt systematisert og samlet. Minnes også alt materialet du sendte i posten. Et flott minne er artikler og plakater fra Alexander Kielland-jubileet for ca 25 år siden. Der du naturligvis gjorde en viktig innsats. Og ikke minst utgivelsene med selveste Willy på eventyr fra Allers. Disse heftene må hentes fram og leses i helga. Takk for ditt enorme bidrag til det norske kulturlivet, Kjell. RIP
Sørgelig nyhet. Jeg traff ham under TV programmet Krakk, i forbindelse med Fantomets 60 årsdag. Da leverte han ut stormesterdiplom med tillegget Globetrotter til meg. For jeg fant Walkers klippe i New Mexico. gå stilte i Fantomets drakt! Veldig artig og minneverdig! Håper han fikk fullført drømmen om å lage Fantomets grotte!
Jeg mødte ham aldrig. Alligevel havde vi et frugtbart samarbejde om den norske udgave af Willy på eventyr og andre klassiske serier. Må mindes!