Ikke gi opp håpet

Anders Kvammens «Jobb» er et vellykket og gjenkjennelig sosialrealistisk verk som balanserer det pessimistiske og det optimistiske på gripende vis.

Anders Kvammens forrige bokutgivelse «Ungdomsskolen» ble en braksuksess. Nå, om lag fire år senere, kommer «Jobb, en fin og inderlig bok om å ikke føle seg tilfreds eller hjemme, hvor mye man enn forsøker.

Vi fortsetter å følge Aksel, som vi ble kjent med i Ungdomsskolen, og hans liv fra videregående til tyveårene. Det fortelles om ymse jobber han går gjennom for å få endene til å møtes og hverdagens økonomi til å gå opp.

Aksel sliter med å finne ut av hvor han vil i livet, og når han først finner ut av det, sliter han med å komme dit.  Det fremstår som en ganske trøstesløs tilværelse som svirrer rundt jobber som er feil for ham, flytting, økonomiske problemer og ikke minst øl. Det er en mørk undertone her som tenderer til deprimerende, og Aksels følelse av håpløshet går ut over både samliv og arbeidsinnsats. Han er sjeldent tilfreds og føler på storbyens ensomhet og utfordringer med å finne sin plass, og dermed også glede.

«Jobb» er betraktelig tykkere enn «Ungdomsskolen» og Kvammen legger boken opp på en god måte, med en egen dramaturgi, og problemer som må løses for hvert kapittel. Jobbene hans er så klart en utfordring i seg selv, men kapitlene tar også for seg kinkige boforhold, samboerskap, kjærester og utdanning. Boken er stor, og mye skjer i løpet av den tiden vi følger Aksel, men Kvammen balanserer det. Han viser seg dermed som en god historieforteller, som kan sitt virke og holder leserens interesse oppe gjennom det hele. 

Kvammens «rufsete» og litt uflidde strek gjør seg så klart godt til denne typen historie. De velfylte rutene speiler den klaustrofobiske opplevelsen av å ikke helt føle seg selv, og snakker tydelig med Aksels bedrøvelige stemningsleie. Til tross for en ulik tegnestil, kan en se likhetstrekk mellom Kvammen og Chris Ware; likheten ligger i den intuitivt melankolske sensibiliteten streken er ladet med, som er å finne i begges utgivelser. På samme tid opererer boken i et grenseland mellom det pessimistiske og optimistiske. Kvammen gir leseren noen lyspunkter i Aksels tilværelse. Enten det er ny jobb, illustrasjonsoppdrag eller forelskelser. Misnøyen er dessverre aldri langt unna, men disse lyspunktene gir boken en vellykket smak av å være håpefull. Den føles tidvis som en klem som sier at ting vil bli bra, og det er ganske godt.

«Jobb» er et flott stykke arbeid fra en av Norges fremste melankoli-mestere som, på tross av sin overhengende mørke tone, likevel uttrykker håpefullhet og optimisme. Til en viss grad.


Jobb
Av Anders Kvammen
300 sider
348 kr. (veil.)
No Comprendo Press

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *