Vil bidra til bredden

-Hvis jeg får lov, vil jeg fortsette med tegneserier, sier illustratør Nora Dåsnes. I mai debuterer hun med tegneserieboka «Ti kniver i hjertet». 

Boka handler om tolv år gamle Tuva som nettopp har begynt i sjuende klasse, med veldig mange forventninger. Men de to bestevenninnene hennes har veldig forskjellige ideer om hva som er kult, og hva som er teit å holde på med. Den ene venninnen har fått sin første kjæreste, og er opptatt av å bli ungdom veldig fort, mens den andre fortsatt vil være barn, leke i skogen, og synes alt som er «jentete» er teit. Tuva er mellom barken og veden, og det blir enda mer komplisert når hun forelsker seg i den nye jenta i korpset.

Nora Dåsnes (foto av Oda Berby, brukt med tillatelse)

En tidligere oppvåkning
Nora er selv bifil, men det tok lenger tid for henne, enn for Tuva, å skjønne at hun ble forelsket i jenter. Boka er basert på noe av det samme hun opplevde, men hun beskriver den som et slags parallelt univers hvor hun skjønte at hun ble forelsket i, og ikke bare hadde veldig lyst til å bli venn med, noen av de jentene hun møtte på skolen.    

Noras første publiserte tegneserie var et tegnet leserinnlegg i Aftenposten 10. september 2019. Her gikk hun inn i en debatt om homofilt samliv. «Ti Kniver i Hjertet» er faktisk bare hennes andre tegneserie, og igjen er den LHBT-relatert. Flere tegnete ungdomsbøker med dette temaet har dukket opp i nyere tid; den forrige som kom ut på norsk var «Laura Dean driver og dumper meg» i januar.   Fordelen med dette, sier Nora, er bredden vi har fått. Tidligere var det et press om at hver eneste slik bok måtte fange hele opplevelsen av å være enten lesbisk, bifil eller transperson. Hun er veldig glad for å kunne bidra til et lite aspekt, og gjøre sjangeren litt rikere.  Av andre serieskapere som har behandlet samme tema framhever hun sin begeistring for Mariko og Jillian Tamaki; duoen står blant annet bak tegneserieboken «Skim», om en high school-jente som forelsker seg i en lærerinne.

Tuva prøver å komme unna med å bruke mascara for første gang

Et naturlig valg
Men hvilket forhold har Nora til tegneserier generelt? Hun er utdannet illustratør og animatør, og jobber som grafisk designer, men å lage tegneserier er altså et ganske nytt felt for henne, både som tegner og forfatter. -Jeg tror nok det kommer naturlig for meg å velge tegneserier, mener hun likevel. -For når jeg utvikler historier, sitter jeg og tegner og skriver samtidig. Det blir både et bildeunivers og et tekstunivers som jeg vil ha med. Men det er også gøy å lage tegneserier, spesielt for barn, for det er et felt som hvor det er kommet utrolig mye de siste årene. Og hun tror bøker som har mindre tekst og mer bilder er noe som også de litt eldre barna kan sette pris på.

Dessuten synes hun personlig at tegneserier er morsomt å holde på med. Som så mange av oss leste hun «ugudelige mengder» med Donaldblader da hun var liten, så hun hadde den inngangen. Faren hadde også en hylle med mer voksne tegneserier som hun begynte å lese i da hun ble litt eldre. Den første var «Maus», som gjorde veldig inntrykk. Da skjønte hun at ja, man kan også gjøre dette med tegneserier.  

Tuva vil ha det meste ut av både barndom og ungdom

Høye forventninger
Nora begynte på «Ti Kniver i Hjertet» for et år siden, og tegnet det aller meste av historien i vinter. -En av tingene jeg har lært, er at neste gang kommer jeg nok til å sette av mer tid til selve tegneprosessen, innrømmer hun. -Jeg hadde litt høye forventninger om hvor mye jeg skulle klar å tegne i løpet av en dag.

Tittelen kom da boka var nesten ferdig. Den ble valgt fordi uttrykket passet godt både til forelskelsen og vennskapspaktene man har på den alderen, forklarer hun.

Hovedpersonen og forelskelsen hennes, Mariam

Mange husker nok at det også navnet på en norsk film fra 1994, noe som Nora og redaktøren hennes på Aschehoug oppdaget først etter å ha valgt tittelen. Man skulle tro det kunne lede til forvirring, men redaktøren gjorde en vurdering om at det var lenge nok siden filmen kom ut. Tittelen på boka ble stående.  

Hvis «Ti kniver» skulle bli godt mottatt, er Nora klar til lage mer innen samme medium: – Jeg har allerede prosjekter som jeg har snakket med redaktøren om, og som jeg brygger på. Så lenge jeg får lov, har jeg lyst til å fortsette med tegneserier. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *