Knalldebut for Cathrine Sandmæl

Jenter er en oppveksthistorie om Eli som flytter til Oppegård og bytter ungdomsskole. Her finner hun seg en fin vennegjeng som utforsker det å være ung nerd på starten av 2000-tallet.

Denne anmeldelsen skrives faktisk fra det som var tidligere Oppegård kommune (hvor jeg er nyinnflyttet), men som en nesten førti år gammel kvinnelig nerd, med ungdomsskolen som et for lengst lukket kapittel. Likevel har jeg minnene av hvordan det føles å være rar og utenfor, på et sted og i en tid hvor alle holder på med sport, mens jeg leser fantasy og spiller TV-spill.

Streken er rund og myk. Fargepaletten er stor, men allikevel dus på en behagelig måte. Bokens kunstuttrykk minner om den franske bølgen som Spilledåsen og Nikoline er en del av. Cathrine Sandmæl har illustrert mange bøker for flere forlag, men Jenter er hennes første utgivelse. Hvis man har fulgt med på diverse plattformer og bøker hun har vært en del av, er det åpenbart at debuttegneserien kom til å bli søt, pen og gjennomført.

Det gledelige er at historien matcher illustrasjonene. Jenter er et nydelig dypdykk i gamle og glemte referanser fra de tidlige nerdedagene. En tid da du lastet ned én Naruto-episode i uken fra Pirate Bay eller Bearshare, med risiko for at PCen din fikk syfilis i samme slengen.

Ikke bare følger nerd- og emo-merkelappen Eli til den nye skolen, men hun oppdager også at hun liker jenter. Følelseslivet hennes med dens indre monolog er godt beskrevet og ektefølt til det punktet at det like gjerne kunne vært jeg som bodde på det soverommet og gikk med de klærne som Sandmæl har møysommelig tegnet ut i boken. Videre formidles forelskelsen, oppdagelsen og forvirringen på en jordnær og imøtekommende måte. Det å forelske seg i noen som sender tvetydige signaler fører til mange søvnløse netter, og dager hvor man ofte vil synke ned i bakken av alle mulige grunner. Forfatteren selv sier at dette er biografisk. Det merkes da følelsene lagt i utenforskapet og frykten for avvisning er til å ta og føle på.

Jeg håper denne boken finner mange spirende nerder som trenger en guide i å finne seg selv romantisk, og styrken til å kunne stå i sin rarhet. Ikke alle er like heldige som Eli (og meg selv) som har gode venner man kan dele de merkelige interessene sine med mens man vokser sammen.

Min anime-savant het Mette. Hun hadde en annerledes frisyre og gikk alltid i den samme beige jakken, uansett vær. En dag lånte Mette meg en harddrive med tretti episoder av den nye heite anime’en Naruto. Den helgen innså jeg at Mette SELVSAGT var kledd, og hadde samme hårklipp, som karakteren Hinata i den serien. Nerdehjertet mitt smeltet. Jeg hadde aldri møtt noen som hadde en så spennende hobby, og som dyrket den på denne måten.


Denne tegneserien har ikke bare minnet meg på om min gamle (og første) nerdevenn, men den åpnet også minner om hvor mye rart og nerdete jeg gjorde den perioden jeg oppdaget all denne herligheten. Som for eksempel hvor mange timer jeg brukte på DeviantArt og tittet på fankunst av Kakashi og Iruka som kysset. Elsker det!

Gratulerer til Cathrine Sandmæl for en flott og inspirerende tegneserie!


Jenter
Av Cathrine Sandmæl
144 sider
329 kr. (veil.)
Egmont

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *