Ikke akkurat år 0

«Læreplan B» tar seg bedre ut i bokhylla, enn de fleste Storefri-publikasjonen. Men framfor alt er det en bok som illustrerer seriens modningsgrad.  

Alle først bør jeg slå fast en ting: «Læreplan B» er ikke den typen stripesamling som prøver å komplettere en årgang. Ønsker du deg det, er de seks paperbackene som har kommet ut siden 2017 et mer nærliggende alternativ. Nåløyet for hvilke stripeserier som får både kompletterende og innbundne samlinger er nok i ferd med å bli smalere. Heller er «Læreplan B» en samling av tematisk inndelte striper av forskjellige årganger, men med vekt på 2020-tallet, og med et format og design som er presentabelt i bokhandelen.

Den tematiske inndelingen er markert med nye petitartikler av Marius Henriksen, og et par ekstra features, så allerede på første forsøket har Storefri mer ekstramateriale i sin hardback enn del fleste stripeserier greier å levere. En håndfull enrutere fra «Lærere i andre yrker» er vedlagt bakerst, men heldigvis ikke noe annet. Vi trenger ikke å bli minnet om at Marius Henriksen tegner fire ulike serier1 i hver eneste publikasjon han har signert.

Den relativt kronologiske tettheten i valg av materiale tyder på stram redaksjonell kontroll, og har resultert i en ganske fokusert samling. Jeg merker meg f.eks. at striper med den første vaktmesteren er helt fraværende. For Storefri har det tatt lang tid å komme forbi stadiet der alle hovedpersonene bare er enkle typer (slik det tar tid for de fleste norske stripeserier). Men «Læreplan B» tar oss i inn i serien på et stadium der lærerne har en litt mer utviklet personlighet (innimellom er det nesten som om Vidar bryr seg om å gjøre jobben sin!), og elevene kan tilby mer enn bare kaos og apati. Serieskaperen valgte å jobbe med en serie som, hvor mange muligheter den enn tilbyr, har et noe smalt miljø, og i ettertid er det lettere å se hvilken utfordring han påtok seg selv.  

Og når Strand Forlag skulle gi Storefri innpass i bokhandelen, gjør de det med en viss stil. «Læreplan B» er liten og nett (endelig en stripesamling med et format tilpasset for en stripe per rute), men har like mye innhold som de større samlingene i det standard-kvadratiske formatet. Og jeg falt for permdesignet, modellert etter Kunnskapsforlagets ordbøker; enkelt, men iøynefallende og gjenkjennelig.

Du kan finne noe nytt i boka dersom du leser bladet Storefri fast. men ikke nok til at innholdet alene er verdt prisen. Mange av sekvensene er dessuten ukomplette i forhold til bladene Hvis du i tillegg har de seks paperback-bøkene, og særlig de tre siste, er nok sjansene store for at du har alt fra før. Særlig hvis du også leser Pondus fast, og har gjort det en stund.    

Jeg legger til grunn at det ikke finnes noe som heter Storefri-komplettister, og går derfor ut fra at forlaget ser for seg en bærekraftig kundegruppe utenom de mest trofaste serieleserne som jeg beskrev ovenfor. Mange forbrukere har sikkert mer tillit til det som tilbys i bokhandelen enn i bladhylla. Både Marius Henriksen og redaktørene hans har jobbet hardere de siste par årene med å gjøre Storefri til en work com som kanskje etter hvert kan måle seg med Lunch. Og da må det bitre balanseres opp mot det søte. I «Læreplan B» får vi del i en tegneserie som sprer sarkasme og resignasjon, men også overraskende mye håp.        


Læreplan B – En Storefri-bok
Av Marius Henriksen
Forord av forfatteren
180 sider
299 kr.
Strand Forlag  


Les mer om Storefri her

  1. Storefri, Hurtigmat, Lærere i andre yrker og Pappa ↩︎

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *