Med «illustrert kommentarfelt» får Trond Stavås vist tegneseriemediets muligheter. Men punchlinene kan være av noe varierende kvalitet.
Dette er en original utgivelse fra Überpress som får brukt flere av mediets muligheter. Ettersom dette handler om ytringsfrihet har også utgivelsen fått midler av Fritt Ord. Tidligere har Trond J. Stavås (f.1993) laget stripeseriene «Bakketoppen Barneskole», «Gutta på gølvet» og «Anleggsplassen», mens tegneserieromanen «Blasfemi» var kanskje hans mest ambisiøse utgivelse før høstens album.
Et inntrykk av nordmenn
Bakgrunnen for å lage «illustrert kommentarfelt» er interessant å merke seg. Innledningsvis skriver Stavås at han brukte alt for mye tid på å lese kommentarfeltene. En høstdag i 2019 spurte han seg selv: «Hvordan kan jeg utnytte all denne tiden jeg bruker på å sitte her og lese disse dumme diskusjonene? Så jeg begynte å lage tegneserier av dem.» I 2020 fikk serien fast innpass i LUNCH. Dette albumet inneholder alle stripene frem til sommeren 2023, og ifølge Stavås er alle kommentarene ekte, enten funnet på nett av han selv eller tips fra lesere. Forfatteren ønsker å gi et inntrykk av Norge og nordmenn, og en påminnelse om at vi ikke må ta oss selv så seriøst.
MDG og Giske
Stripene har det til felles at de beskriver ganske absurde og surrealistiske situasjoner, ettersom de ofte er bokstavelige dramatiseringer av opphetede ordskifte i kommentarfelt. Til slutt vises kildematerialet, altså de opprinnelige kommentarene som stripen er basert på (med sladd på navnene til bidragsyterne, slik at ingen frykter å bli navngitt). Utgangspunktet for denne unike samlingen med striper er altså lovende og alle som har kikket på norske kommentarfelt vet hvor mye sprøtt folk kan lire av seg på et tastatur, spesielt om man kan bruke psevdonym.
Her er altså mulighetene enorme. Stavås har funnet en del gullkorn. Som stripen fra et politisk møte i Trøndelag, hvor en bemerker at det er synd Ap-politikeren Trond Giske er «slik en oter», hvorpå en Sherlock Holmes-figur drar en ansiktsmaske av Giske, og det eksponeres en forskrekket oter under! Politiske aktører er det flere av her, ikke minst MDG, som har fått gjennomgått hardt i kommentarfeltene med sin grønne politikk, og som av enkelte på høyresiden blir ansett som bortimot totalitære og destruktive for norsk økonomi. Dette får Stavås gjort flere morsomme poeng ut av. Jeg liker best stripene med populærkulturell sammensausing. Vi møter både Olsenbanden, Brumund Dal, Onkel Skrue og Rhesus Minus fra humorbladet Pyton. Sistnevnte er hovedpersonen i en artig harselas om lavmålet som Dagbladet har sunket til i sin evinnelige jakt på tabloid-saker.
Tar tak i mye
Fargeleggingen er også litt spesiell. Stavås har valgt duse og matte farger, som passer godt til tematikken, gjerne med enkelt kulørte karakterer; iblant har personene bare et par farger. Snakkeboblene er også utenom det vanlige. I noen striper er de så massive at det blir altfor mye for en leser å ta innover seg. En overload av informasjon. Men slik er det gjerne også i kommentarfeltene, så det gjenspeiler den virkeligheten.
I hele tatt er det mye bra å si om «Illustrert Kommentarfelt». Stavås tar mange av de politisk ukorrekte meningene på kornet. Enten det er for mange kvinner i politikken, forurensing, miljøpolitikk, Lørenskog-drapet, osb.
Men punchlinene er ikke alltid like treffende. Stripen om sauebønder i Nord-Trøndelag utvikler seg spennende, men får en antiklimaktisk avslutning, hvor poenget er simpelthen at jegeren med gevær roper til den kverulerende bygutten «Gå hjem og legg deg!» I siste rute ligger den irriterte bygutten i sin seng og mumler irritert «saklig». Sånne platte poeng kan man sikkert finne mye av i norske kommentarfelt, men det er kanskje ikke disse som er best egnet til å ta for seg. Denne hadde i alle fall ikke trengt å være åpningsstripen. I hele tatt er de første punchlines i boken litt platte, men heldigvis blir det etterhvert langt mer kreativt. Grunnen kan selvsagt være at Stavås har valgt å følge et kronologisk utvalg, hvor man som leser får følge forfatterens utvikling.
Uansett håper jeg at Trond Stavås får midler og inspirasjon til å fortsette med dette spennende prosjektet. Det ser ut som han har tatt utgangspunkt i en del trønderske kommentarfelt, og tegneren fra Heim i Trøndelag kan gjerne bevege seg mer utenfor denne landsdelen. Gitt den gigantiske mengden av kommentarfelt som finnes der ute, bør det ikke være noen grenser for hva som er mulig her, og tegneseriemediet er et glimrende medium til å harselere over dette.
Illustrert kommentarfelt
Av Trond J. Stavås (dialogene er skrevet av anonyme)
80 sider
299 kr. (veil.)
Überpress