Ikke bare bare å bli integrert i norsk arbeidsliv

I 15 år har Børge Lund skapt over 3500 tegneserier om arbeidslivet i Norge. Nå kommer han med en guide for å kunne hjelpe utlendinger til å bedre forstå norsk arbeidsliv.

Etter mange år i arbeidslivet i Norge, faller en del brikker på plass rundt det å jobbe med nordmenn i Norge.

Handlingen i Business in Norway foregår på en arbeidsplass. Den er skrevet med humor og selvironi, og jeg lo hele veien når jeg leste boken. Boken kommer med en del stikk, og fremstiller nordmenn i arbeidslivet på en måte jeg ikke kjente meg helt igjen i ved første gjennomlesning. Jeg har jobbet både i frivillig og offentlig sektor med dyktige folk som står på og jobber hardt. Jeg klarte ikke å forstå at det som står i tegneserien kan skje på en arbeidsplass. Jeg tenkte: nordmenn er ikke så late som tegneserien skal ha det til! Kanskje er det sånn i privat sektor siden jeg ikke har jobbet der? Men etter nærmere ettertanke ser jeg at mye av det som står i tegneserien er gjenkjennelig. Det er selvfølgelig karikert og satt på spissen, og det er ikke alle som oppfører seg som karakterene i tegneserien – hele tiden! Mange jobber hardt og ofrer kvelder og helger.


I tegneserien ble jeg kjent med noen nye ord, slik som unnasluntring. Et ord som brukes når man unngår å jobbe. Ordet omtales som «The secret to Norwegian happiness». Jeg ble også kjent med inneklemte dager? Hva er det for noe egentlig? Du får svaret i boken, og hva du skal gjøre med dem.

Vi møter mellomlederen Thorsen, som desperat prøver å få hans ansatte til å jobbe. Som en ny leder føler jeg virkelig med ham. Vi møter også blant annet Kjell som er «Senior Complainant». Det kan være vanskelig å håndtere Kjell. Kanskje han er unnasluntreren?  Kanskje norske ledere burde lære av afrikanske ledere? Min nåværende leder, som også heter Thorsen lærte meg noen triks fra da hun jobbet med bistand i Afrika. Vil du at dine ansatte skal gjøre jobben sin, så er det viktig at du bruker hver morgen, håndhilser dem, spør hvordan de har det og deres familier. Og husk å smile og ønske dem en god dag. Gjør du det, blir jobben gjort. Thorsen må gjerne lære fra Thorsen, og håper at ting blir bedre. Jeg gir mine kolleger klem hver morgen og det fungerer!


I denne boken blir jeg også på en morsom måte, kjent med møtekulturen i Norge. Det er uten tvil mange uønskede møter i mange bedrifter og organisasjoner, men alle liker å planlegge dem

Har du hørt om hyttesnakk? Det er typisk nordmenn å snakke om hytte gjennom hele uken og det er utrolig viktig for mange. Det er bare å begynne å spare til en hytte om du vil passe inn. Slutte fredag kl. 14 og starte mandag kl. 10, siden du må tid til å både komme deg til og fra hytten i rimelig tid. Gjør du det, så blir du integrert i norsk arbeidsliv. Hva er det egentlig å bli integrert? Tar du en langhelg, så er du helt med og passer inn. I helger skal man ikke gjøre noen jobbrelaterte ting. Det er veldig unorsk å gjøre det. Det har jeg hørt hver helg.


Forfatteren skriver også om sykemelding på en morsom måte. Vi møter resepsjonisten Bodil som er ofte sykemelder seg. Alle har hatt noen kolleger som er sykemeldte, men som er friske nok til å gå på fjelltur, trening, shopping og kafé. For mange av oss som har vokst opp i en annen arbeidskultur, tar vi sykemelding når vi ikke klarer å bevege oss. Er vi ikke godt nok integrert?

Hvordan nordmenn kommuniserer er også noe man blir kjent med i tegneserien. Det er helt forskjellig med hvordan afrikanske ledere kommuniserer. Nordmenn unngår å såre folk og prøver å si det på en fin måte, mens i Afrika er man mer direkte og sier det som det er. Jeg liker best en blanding. For eksempel kan du aldri vite hva nordmenn mener når de sier at du er flink i norsk.

Min favorittdel i boken er om mangfold. Det første jeg tenkte når jeg begynte å lese, var at det var mangel på mangfold på denne arbeidsplassen. «Diversity is the new big thing», står det i boken. Mange bedrifter har også det på papir, i tillegg til bærekraft. Veldig bra start med å hyre en konsulent som hjelper bedriften å bli mer mangfoldig. Jeg ser frem til å lese neste bok og håper å se enda mer mangfold.


Så, burde du lese «Business in Norway» av Børge Lund? Dette er selvsagt ikke en faktabok om arbeidslivet i Norge. Men den får fram mange gode poenger på en humoristisk måte, eller som undertittelen sier, «A humorous take on Norwegian working life». Humor som kommunikasjonsform er vanskelig fordi det er så kulturelt betinget, og det kan ta mange år for utlendinger å skjønne norsk humor. En annen fare med en slik bok er at den kan skape stereotypier. Forhåpentligvis vil utlendinger med sin erfaring på akkurat det området, unngå å gjøre samme urett mot nordmenn som de så ofte opplever selv å bli utsatt for. Men etter å ha reflektert og lest boken to ganger kan jeg så absolutt anbefale den. Ikke bare til utlendinger, men kanskje vel så mye til nordmenn som ønsker å bli bedre kjent med sin egen arbeidskultur.


Lunch – Business in Norway
Av Børge Lund med Michael Booth
Forord av Michael Booth
Oversatt av Dan Bartlett og Kari Dickson
175 sider
299 kr.
Strand Forlag


Francine Mbanza Jensen er leder for Empo Flerkulturelt Ressurssenter i Kirkens Bymisjon i Bergen, og grunnleggeren av Unity Spark, en katalysator for gründere med flerkulturell bakgrunn. Hun har skapt tegneserien om den norsk-burundiske superhelten Kira.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *