Hybridtegneserien Naturinstruksjoner er en hendig manual for refleksjon og ro. Bokens estetiske uttrykk understreker budskapet.
Tre år har gått siden Sunniva Krogseth debuterte med tegneserien Vinter, vinter, vår i antologien Byrijing på Blokk forlag. Naturtematikken og den poetiske formen fra serien dyrkes videre i debutboken Naturinstruksjoner.
Naturelementet står sentralt i det nye verket hvor serieskaperen kombinerer gåtefulle illustrasjoner med poetiske tekster i korte men dvelende sekvenser. I Vinter, vinter, vår tematiserte Krogseth behovet for å komme seg bort fra sivilisasjonen. I Naturinstruksjoner handler det om å komme tett på naturen.
Økokunst
Sunniva Sunde Krogseth er en prisbelønt illustratør, avistegner og økokunstner. Sekvensinndelinger går igjen i arbeidene hennes – ofte i kombinasjon med særegne distinkte farger, og en betydelig norm- og økobevissthet i bunn. Engasjementet for naturen kommer også frem gjennom økokunstgruppen Mose som hun er en del av. I 2017 ga de ut de fanzinen Natursavn hvor atten bidragsytere, inkludert Krogseth selv, utforsket relasjonen mellom menneske og natur, by og landskap og «tilstanden av å være på en plass, men å savne en annen». Boken Naturinstruksjoner føyer seg naturlig inn som en videreføring av disse problemstillingene. Tittelen kan tolkes som en beskjed fra kunstneren om at mennesket behøver tydeligere anvisninger for bruk av naturen.
Tekstene i boken har form av dikt og er formulert som direkte oppfordringer til leseren. Forsideillustrasjonen er klar tale; ta på deg fjellsko og sekk og bein av gårde. Baksideteksten speiler de mangefasetterte følelsene illustrasjonen inngir:
Hva skal du gjøre når den moderne verden butter imot? Oppsøk den virkelige verden ute i naturen og fyll på med nye perspektiver.
Nærhet til naturen
Diktene i boken er tidligere stilt ut på Galleri VIS som en del av utstillingen «Naturinstuksjoner» på Deichmanske bibliotek på Grünerløkka i 2017. I bokform kommer innholdet enda mer til sin rett, med illustrasjoner og fargebruk som fremhever innholdet.Menneske og natur skildres varsomt med skjøre streker og vannfarger på boksidene. I bildene viser Krogseth hva du kan komme til å oppdage hvis du tar instruksjonene på alvor.
De innledende bilderutene i boken går fra å skildre en lukket knyttneve til en åpen hånd. I den åpne hånden kommer en maur til syne. Mauren i hånden blir et bilde på det allestedsnærværende livet som finnes i naturen.
Flere steder fremgår det av sammenhengen at naturopplevelser kan gi svar på problemstillingene som presenteres. Ett oppsag viser en kvinneskikkelse som vrir seg søvnløs i sengen. En mulig løsning introduseres på det neste oppslaget med en oppfordring til å sove ute i regnet. Budskapet synes å være at man lettere setter pris på hjemmet etter å ha utsatt seg for naturkreftene.
Andre steder oppfordres leseren til å tenke mindre på det som kan føles vanskelig. «IKKE TENK PÅ HVALER SOM SYNGER UNDER ISEN» står det med hvite bokstaver på en bekmørk side. Ved siden av har Krogseth tegnet inn utstoppede dyr i en glassmonter. Ikke alt har sin rettmessige plass i den norske naturen. På én av sidene klippes en brunskogsnegl i to.
Normkritikk og farger
At mennesket også er natur kommer tydelig frem i partiene hvor Krogseth zoomer inn på armhuler og hår. Samtidig fremstilles menneskeskapte bygninger, skilt og biler som kjølige, tomme og stivnede fremmedelementer. Kunstneren sørger for bred identifikasjon ved å bruke ulike hudfarger på kroppsdelene hun tegner. Poengene trer forsiktig frem i illustrasjonene.
I måten fargene settes opp mot hverandre skjer det magiske virkninger. Den oransje fargen blir kobberaktig mot det gråblå. Brunfargen ser tidvis ut som gull både mot det kalde grå og det mørke. Les boken ute i kveldsskumringen, så får du maks ut av opplevelsen.
Sett fra ett estetisk perspektiv er boken uten tvil blant årets vakreste. Fargebruken er særegen og rik, til tross for en renskåren palett bestående av kun gult, svart, hvitt, oransje, brunt og gråblått. Teknikken består av vannfarger i kombinasjon med blyantstreker. Fargene er flate og lagt på digitalt.
(Na)turfølge
Naturinstruksjoner er liten nok til å få plass i jakkelommen og tilgjengelig nok til å gi mening på turen. I boken finnes ingen klare svar. Til gjengjeld åpner bildene og teksten for interessante betraktninger og erfaringer som setter tanke- og assosiasjonsvirksomheten i gang.
På en av de siste sidene ser vi en silhuett av en turgåer med sekk på ryggen og en logrende hund i bånd. Turen ser ut til å ha gitt avkastning.
Naturinstruksjoner
Av Sunniva Sunde Krogseth
96 sider
290 kr.
Blokk Forlag