En sjelden norsk nysatsing på Spider-Man kan ikke se forbi superheltsjangerens kontinuitets-forbannelse. Kanskje like greit da, at den ikke en gang prøver.
Superheltseriene har en viderverdig publikasjonshistorie i Norge, som oftest preget av en medgangsperiode etterfulgt av en lenger periode i oppoverbakke og til slutt resignasjon. For svorne norske superseriefans har det aldri vært lettere å få tak i de ferskeste historiene med sine favoritter fra Marvel og DC, men er det mulig å gi superseriene tilbake til norske impulslesere? Tittelen «Flaks for Parker» er i alle fall på geleidet av et optimistisk «Bind 1» på omslaget.
Valget av forsøkstittel har falt på en Spider-Man-historie av de erfarne fortellerne Dan Slott og Humberto Ramos. Og det skal utgiveren Outland ha, de tenker faktisk litt utenfor boksen med å lansere en slik bok akkurat nå. I den grad superheltserier kommer ut på norsk i det hele tatt lenger, skal det helst knyttes til en aktuell tv-serie eller aller helst film (i så fall hadde de nok satset på Tom Kings Vision vol. 1, Black Widow: Deadly Origin eller Wonder Woman: The Lies)
Men denne eldre-enn-Tom-Holland Peter Parker lever altså sitt eget liv, uavhengig av hva som skjer i den nåværende filmkontinuiteten. «Flaks for Parker», markerer enda et forsøk på å gi Peter Parker en «fresh start» denne gangen etter at Dr. Octopus hadde besatt kroppen hans i par år under «Superior Spider-Man»-segmentet. Tilfeldigvis er «Superior» også den siste lenger Spider-Man-historien som undertegnede fikk med seg, så jeg fortsetter i grunnen der jeg slapp.
Dette burde ikke være utgangspunktet for vurderingen min, men en er nesten nødt til å ta «Flaks for Parker» for det den er: En historie full av ballast som stort sett bare handler om Peter Parkers forsøk på å rydde opp etter Dr. Octopus. Ovenfor sine superheltvenner, ovenfor Ocks kjæreste (som teknisk sett også var Peter kjæreste, rent fysisk, og fører til noen kostelig pinlige momenter), ovenfor de ansatte i firmaet som Ock opprettet i hans navn, og ovenfor superskurker som han gjorde mer eller mindre urett Peter er ærlig med de fleste (unntatt sine ansatte), som til en viss grad kjøper den absurde historien, for det er tross alt Marveluniverset. Men for Electro og Black Cat er det ikke godt nok.
En tilfeldig leser vil unngåelig bli minnet igjen og igjen om at de har gått glipp av en lang og viktig historie her, men det går relativt raskt å bli dratt inn premisset. Veldig mye må oppsummeres for nye lesere, men i alle fall er ikke oppsummeringene statiske.
Litt vanskeligere kan det være å følge med de mange elementene som ligger lenger tilbake i kontinuiteten. Gjesteopptredener av Avengers og til en viss grad også de Fantastiske Fire blir hjulpet av kjendisfaktoren. Men viktigere figurer som Black Cat, Electro og viktige referansepunkter som Morlun og Ezekiel Sims er avhengige av erfarne lesere for å gi mening i konteksten.
De to sistnevnte er tilknyttet Silk, en figur som senere har blitt viktig i kontinuiteten, men som her kommer litt ut av intet, og som enn så lenge har en overflatisk og uinteressant personlighet sammenliknet med de andre kvinneskikkelsene. Både Slott og Ramos er nemlig dyktige på å gi personlighet og kulør til kvinneskikkelsene især, og disse driver veldig mye av handlingen i «Flaks for Parker».
Tross i de store omveltningene i Peter Parkers liv er det rutinen som gjør historien så lesbar. Dan Slotts prestasjon var at han greide å redde stumpene etter den forhatte «One more day»-historien ved å straks begynne å skrive manus i klassisk Spider-Man-stil. Peter Parkers verden er blitt mye mer komplisert enn på 80-tallet, og Slott erkjenner det like mye som noen andre i bransjen, men Pete selv forblir den keitete, men sjarmerende nerden med Donald Duck-flaks, derav originaltittelen «The Parker Luck». Slott gir oss en jordnær Spider-Man, relaterbar selv når han får et helt industrikonsern opp i hendene. Men som vanlig er det i første rekke også snakk om en velkjent humoristisk Spider-Man, frivillig og ufrivillig, som Humberto Ramos’ brede og stiliserte strek alltid framhever
Med smittsomme smil og nesten like smittsom energi geleider Slott og Ramos leserne gjennom en evig tett tåke av kontinuitet, krydret med redaksjonelle fotnoter som henviser til blader som selvsagt ikke er utgitt i Norge, og informasjon som for alt jeg vet ha vært utdatert allerede da paperbacken kom ut på engelsk i 2014 («Det er sant. Sjekk siste FF»). Neppe nok til å reetablere Marvel (eller noe annet superheltunivers) på norsk, men med hånden på hjertet kan en gammel fan si: Gøy så lenge det varer.
Spider-Man: Flaks for Parker
Oversatt av Daniel Reinsfelt
Skrevet av Dan Slott, tegnet av Humberto Ramos, tusjet av Victor Olazaba
140 sider
249 kr.
Outland forlag
Husker vi fyrte opp bålpanna i garasjen sist da bind 1 kom. Smakte helt magisk med saftige kjøttpølser grillet på gamle asbestplater. Etterpå avsluttet vi med deilig dessert. Laget bringebærgele hvor vi brukte surstrømmingslake istedenfor vann.
Marvel-serier som denne med «The Parker Luck» kan godt stå på egne ben selv om det henvises til begivenheter innenfor det større Marveluniverset, Lesere som ønsker å få med seg en videre kontinuitet kan skaffe utgivelser på engelsk. Men da bør det henvises til originalutgivelser over hele linjen. Utgivelsen virker ellers gjennomført, men under Marvel profil oppgis at Peter Parker er 155 cm høy..?!