Den milde tyrannen

Alene-barnas verden blir betraktelig utvidet i tredje bok, Haiklanen, men den paranoide stemningen forsvinner ikke.

Etter å ha slått fast at det kan finnes andre overlevende der ute har Dodji, Lea, Ivan, Camilla og Tommy forlatt byen for å begi seg ut på en oppdagerferd. Idet vi møter dem går det ikke så bra; de har ikke funnet noe annet enn motorvei og død skog. Og ettersom dyrene fortsatt lever, har de store problemer med omstreifende hunder som har blitt ville igjen. Bare Ivan, som fortsatt dikter opp absurde teorier om hva som skjedde da de voksne forsvant, letter på stemningen.

Så finner de omsider et helt samfunn av andre barn, «Haiklanen» barrikadert i «Treasure Island», en fornøyelsespark med sjørøvertema. Her regjerer Saul, sønnen til parkdirektøren Matthew Barrie (de mer observante skjønner muligens hvem det navnet refererer til).  Villhundene i nærområdet mater de parkens hai med, derav navnet.

Å mate «maskoten» med løshunder er dagens høydpunkt for Haiklan-barna

Saul er seriens første egentlige skurk, og en ganske vellykket sådan. Fascinasjonen hans for Nazi-Tyskland er en overtydelig måte å få fram poenget på, men heldigvis gjør historien ikke så mye ut av akkurat den detaljen.  Gjennom det meste av historien er han langt mer kompleks og uutgrunnelig enn som så; emosjonelt distansert, men også karismatisk og tillitsvekkende hvis du ikke analyserer styresettet hans for nøye. Sauls interaksjon med våre helter, både direkte og indirekte, er det som driver handlingen framover, og gir mer karakterutvikling til alle involverte parter.

Det ville være naturlig å sammenlikne tegneserien Alene med William Goldings roman Fluenes Herre, men først i Haiklanen ser vi utviklingen av en konflikt som virkelig gjør denne sammenlikningen relevant.  Paranoiaen som har fulgt denne serien fra begynnelsen er sterkere enn noensinne. På utsiden skinner sola mer enn noen gang før i Haiklanen. Likevel er det seriens mørkeste kapittel så langt.

Camilla er en av få barn som kan komme den mystiske Saul inn på livet.

Selv om det finnes flere visuelt sterke og virkningsfulle  grafiske scener, er det også seriens mest dialogdrevne kapittel så langt, noe som er en tydelig pekepinn om at vi ser konturene av et serieunivers med en flere ukjente lag.

Med Haiklanen er Alene mer av en komplett leseopplevelse enn før; fordi serien tar seg så god tid med å bygge opp en intrige, bør de tre første bindene ideelt leses samlet.  Det er langt mer tilfredsstillende sånn.  Når så mye er sagt stiller bind 3 mange flere spørsmål enn det besvarer; jo lenger ut i handlingen, jo mer sitter leseren igjen med mystiske og tvetydige ledetråder.

 

Alene 3 – Haiklanen
Av Fabien Vehlmann og Bruno Gazzotti
Oversatt av Britt Schjøth-Iversen
ISBN 978-82-
52 sider
179 kr.
QlturRebus Forlag

Les om de andre bindene i serien:

1: Forsvinningen
2: Knivenes Mester
3: Haiklanen
4. De Røde Vardene
5. I hjertet av malstrømmen (også om filmen)
5. I hjertet av malstrømmen (spoilere)

3 tanker om “Den milde tyrannen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.