Hvordan leve som død

I «Den fjerde dimensjon og en halv» går Alene-serien over i en ny fase, og står omsider fritt til å adressere tegneseriens egentlige premiss.

Merk: Denne anmeldelsen inneholder viktige spoilere for seriens forrige bind, «I hjertet av malstrømmen».

Etter å ha holdt tilbake essensiell informasjon helt til slutten av femte bind, har manusforfatter Fabien Vehlmann nå gitt seg selv frihet til å spekulere åpent rundt den utrolige (antatte) realiteten: at barna er døde alle sammen, og sitter fast i et limbus av grunner som ingen av dem forstår ennå. Han utnytter denne muligheten til fulle, og det er fengende lesning. Alle medvirkende ser alle ut til å ha sine egne ideer om hva slags situasjon de er i, og hva som kan gjøres med det (om noe). Den mest spesielle kommer fra Anton, en bifigur som kaller seg ateist, og som har utviklet en teori tilpasset det utgangspunktet.   

Opprettelsen av en ny «klan» byr på visse startvansker

Satus quo er uviss, men en ny konflikt er under oppseiling, og serien er nok langt fra ferdig med «Fluenes Herre»-tematikken ennå. Ikke desto mindre inneholder «Dimensjonen» også noen av seriens hittil beste humoristiske innslag, som når den gode katolikken Camilla ifører seg en altfor stor kardinaldrakt og prøver å lede en messe for de døde – det vil si, alle som er til stede – og den koker bort i teologiske diskusjoner. Eller brainstormingen for å gi navn til en ny «klan» og deretter kappløpet om å tagge flest mulig steder for klanen.

Veien fra spøk til alvor er kort, og premisset tvinger fram en særegen form for svart humor, selv i de mer dramatiske scenene. Serien kan neppe fortsette å utnytte dette poenget, men foreløpig er det den perfekte måten å lette seriens trykte stemming på.    

En slags reversert åndemaning er et av tiltakene som blir forsøkt for å unnslippe Limbus.

Hva angår det rent grafiske så fortjener Gazzotti og fargeleggerne ekstra honnør for lys- og skyggeeffektene i en seansescene, og for bruken av høstfarger som et stemningsskapende varsel.  

Selv om dette er begynnelsen på seriens «Del 2», fungerer «Den fjerde dimensjonen og en halv» som en typisk overgangsepisode, og man bør ha lest hele serien – og aller helst nylig bok 4 og 5 – for å forstå tilstrekkelig.


Alene 6 – Den fjerde dimensjonen og en halv
Skrevet av Fabien Vehlmann, tegnet av Bruno Gazzotti
Oversatt av Britt Schjøth-Iversen
52 sider
179 kr.
QlturRebus ForlagLes om de andre bindene i serien:
1: Forsvinningen
2: Knivenes Mester
3: Haiklanen
4. De Røde Vardene
5. I hjertet av malstrømmen

3 tanker om “Hvordan leve som død

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.