Mulighetenes høst

Alt du trenger å vite om Den Store Stripekonkurransen 2020

Etter at Dagbladet oppga sin status som den store dagsavisen from fremming av nye, norske tegneserier, er det Strand Comics og Schibsted-avisene som har gått i bresjen for å styrke norske tegneseriers nærvær i avisene.  

I juli i år postet Strand en varselteaser om den snart forestående utlysingen av en ny, stor stripekonkurranse tilsvarende de som Dagbladet pleide å arrangere før. Nå er denne offisiell.

Stripekonkurransen er et samarbeid mellom Strand Comics/Strand Forlag og VG, Adresseavisen, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad.

Deltakere må levere inn 15 tegneseriestriper (1-4 ruter pr stripe) i svart hvitt eller i farger, med en kort presentasjon av serieskaper og konsept. Serien kan ikke tidligere være publisert mot betaling, men kan ha vært trykt på sosiale media eller eget nettsted. Serien kan også ha vært utgitt i fysisk format før, men i så fall må det være snakk om fanzine eller selvpublisert album, solgt bare via eget nettsted eller på festivalstand.  

Seriene sendes inn digitalt til  seriekonk@strandforlag.no . Skriv serietittel/serieskaper i epostens emnefelt. Innleveringsfrist er 10. Oktober. 

Tekniske krav:
Tegneseriestripene må være i tilsvarende format som striper som trykkes hver dag i avisene, der forholdet mellom høyde og bredde er 1:3 (6 cm i høyden, 18 cm i bredden).

Fargelagte striper må være reproteknisk korrekt fargelagt i cmyk (teknisk instruks gis ved forespørsel (bruk epostadressen ovenfor))

Konkurransebidrag leveres samlet i pdf-fil (3 striper pr A4-side). Oppløsningen bør være høy nok til at seriene er lesbare ved utskrift av pdf.

Ved publisering vil trykkfiler, med 40 cm bredde og oppløsning 600dpi, etterspørres.

Jury:
Juryen består av serieskapere, avisfolk og Strand Comics’ medarbeidere:

Hanne Sigbjørnsen (Tegnehanne)
Frode Øverli (Pondus)
Lina Neidestam, (Zelda)
Audun Solberg, VG
Tarald Aano, Stavanger Aftenblad
Heidi Andresen, Strand Forlag
Håkon Strand, Strand Comics

Sigbjørnsen, Øverli, Neidestam og Håkon Strand er forhåpentligvis godt kjente. Audun Solberg har vært tegneserieansvarlig for VG i mange år, og har mye av æren for at VG har byttet ut sine eldre amerikanske serier med nyere norske de siste årene. Han er også ansvarlig for den store seriestripeavtalen som Strand Comics gjorde med VG og Schibsted-avisene i fjor, hvor serieutvalget ble samkjørt for 4 og 5 daglige striper i de 5 avisene. Strand kan røpe at de alt den gangen ble enige om å arrangere en stor stripeseriekonkurranse.

Tarald Aano er Strand Comics’ viktigste kontaktperson med i samband med fornyelse av seriesidene i de fire regionavisene, og koordinerer mye av arbeidet rundt seriesidene og samarbeidet avisene i mellom.

Heidi Andresen er salgskonsulent, med ansvar for innsalg til bokhandlerkjedene og andre kanaler for tegneserier, og er den som er hyppigst i kontakt med folk utenfor forlaget. Hun var redaktør for Lille Berlin-boka i sommer. Håkon Strand antyder at hun er aktuell for mer redaktøransvar framover. Videre har hun vært en nær støttespiller og uformell konsulent for blant andre Malin Falch og Tegnehanne de siste årene.

Premier: 
1. plass- 100 000 (inkl. honorar for 5 måneders publisering* i alle fem aviser)

2. plass- 50 000 (inkl. honorar for 3 måneders publisering* i alle fem aviser)

3. plass- 25 000 (inkl. honorar for 2 måneders publisering* i alle fem aviser)

4. og 5. plass- 15 000 (inkl. honorar for 1 måneds publisering* i alle fem aviser)

6.-10. plass- 10 000 kr (inkl. honorar for 3 siders publisering* i Pondus eller Lunch)

*Publisering er henholdsvis 5 (VG) og 4 dager (de 4 regionsavisene) i uka. 

Alle semifinalister (1. -25. plass) vinner årsabonnement på Pondus og Lunch (verdi 1 148 kr), pluss gavekort på 1 000 kr i strandshop.no og 1 årsabonnement på VG+ (verdi 695 kr). Totalverdi 2 843 kr. 

I tillegg forplikter Strand Forlag seg til å publisere minimum 50 seriesider med stripemateriale fra konkurransedeltagere i Pondus, Lunch og andre utgivelser med totalhonorar på 150-175 000 kr. 

I tillegg blir det kåret en regional vinner i hver av de fire regionsavisene etter 10. oktober. 

Les også:
Ny giv for norske striper

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.