Punk nok

Selv om han trodde oddsene var imot ham, vant Arne Bye nylig Aftenpostens tegneserieduell med serien «Desibelles». Da hadde allerede samlealbumet «Gjort det sjøl» vært ute i noen uker.

Det er en stund siden Arne Bye har kommet med egen utgivelse. I sin tid slo han gjennom på den norske tegneseriescenen med «Holger og Hagbart», som både hadde egne album og biseriestatus i Pondus-bladet. Senere kom «Mira», som også fikk albumutgivelser. Ett av dem ble også nominert til Sproingprisen.  Siden har han ikke satset alvorlig på noen ny stripeserie. Før nå.

«Gjort det sjøl» samler de første 50+ «Desibelles»-stripene. I kjent Arne Bye-stil er det snakk om en humoristisk tegneserie der musikken spiller en viktig rolle. Hovedpersonene Gina, Mokki og Elise Sophie spiller i bandet Fitre Bitter og bor sammen i kollektiv, men er ellers temmelig forskjellige. Mokki er for sikkerhets skyld også en optimistisk rosablogger. Da er det bra for dynamikken at Elise Sophie er dyster og militant veganer. Desibelles er i stor grad en tegneserie om konfrontasjonene de tre bandmedlemmene har med hverandre i ulike settinger. Arne Bye setter mye på spissen, og konfliktfylt og ettertenksom humor om alt fra blogging til kjærlighetsproblemer og matvaner er en flott gjennomgangsmelodi.

Tegneserien er til tider hysterisk morsom, og Bye viser sin kløkt både i å dra situasjoner akkurat langt nok til å skape genuint morsomme sekvenser og øyeblikk.

Albumet er en samling av striper og helsider, men det ligger en iboende forventning i utgivelsen om at Desibelles også kan fungere også i lengre historier. Tegnearbeidet viser at Arne Bye har utviklet seg betydelig fra Holger og Hagbart-tiden. Desibelles er lekkert tegnet i en karikert tegnestil der ansiktsuttrykk blir spesielt viktige. Det fungerer utmerket med gode forløp fra rute til rute.

Det var flott å se Arne Bye tilbake med en ny tegneserie, og «Gjort det sjøl» er vel verdt å se nærmere på. Serien om Desibelles leverer både som humor og god samfunnssatire. Særlig skråblikkene på punkkulturen (en subkultur som Arne Bye kjenner godt) og blogging som gjør den ekstra interessant.Desibelles – Gjort det sjøl

Av Arne Bye
36 sider
59 kroner
Misunnelig (eget forlag)
Denne anmeldelsen sto på trykk i Sydvesten 26. september 2019, men teksten er bearbeidet for Serienett. 

Les også:
Minner fra et pønkemiljø

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *