Pop Trip

Gyldendals nye satsing på tegneserier for barn tar utgangspunkt i online-spillet “Poptropica”.

Spillet, som dreier seg om å hoppe fra øy til øy for å løse diverse oppgaver, har eksistert siden 2007, da det ble skapt av En Pingles Dagbok-forfatteren Jeff Kinney. Kinney skrev også manus til en Poptropica-tegnefilmserie om tre øyhoppende barn: Jorge (Jørgen), Oliver og Mya (Mia). Tegnefilmen ble det ikke noe av, men i stedet ble konseptet gjort om til tegneserier.

Den første Poptropica-serien, som fortsatt kan leses gratis på nettet, er ikke identisk med denne bokserien. Det var en stripeserie, uten Mia og med mer vekt på guttenes ulike personligheter: Oliver var den arrogante, kule gutten, mens Jørgen var den klossete taperen. Stripeserien hadde også en noe mer absurd humor enn bokserien.

Tegneren er imidlertid den samme på begge versjoner. Kory Merritt tegner figurene i det som må kalles for Poptropicas «hus-strek»: Hengslete kropper på ovale hoder med kolossale øyne, og ingen neser. I kontrast til dette er dyr og naturomgivelser ofte ganske realistisk tegnet.

Foreløpig er to av Poptropica-bøkene gitt ut på norsk: «Kartmysteriet» utkom i høst, mens «Ekspedisjonen som forsvant» utkom forrige uke. Beleilig nok for de norske utgiverne har begge bøker et nordisk tema: «Kartmysteriet» fører barna til en vikingøy, mens «Ekspedisjonen» fører dem, blant mye annet, til en polarøy.

Selv om stripeserien har en annen kontinuitet enn bøkene, er forbindelsen mellom de to såpass sterk at jeg mener det må være lov å sammenlikne. For aller først å ta det som fungerte bedre i stripeserien: Introduseringen.  I sistnevnte blir vi ganske raskt satt inn i handling og bakgrunn. I «Kartmysteriet» får vi bare vite at de tre hovedpersonene befinner seg på en ballongferd idet skurken Oktavian fører ballongen ut av kurs og tar dem med til Poptropica-øyene. Vi oppfatter at Oliver og Mia er søsken, men bortsett blir ingen ting forklart av verken bakgrunn, motivasjon eller figurenes forhold til hverandre. At skurken Oktavian ikke forklarer sitt motiv for å dra med seg tre unger på ferden, skal jeg heller se stort på; det er tydelig at dette er et mysterium som er ment å pirre leseren, og det fungerer.

Jørgen og Oliver har heller ikke så klart definerte personligheter som i stripeserien. Jørgen er litt dummere, men ellers er det liten forskjell på dem.

I Poptropica-serien får barna hjelp av et magisk kart, en referanse til bruken av kart i spillet

Stripeserien ble skrevet av Paul Gilligan, mens bøkene er skrevet av Poptropica-nettstedets faste medarbidere. Av de to forfatterne som er involvert i disse bøkene, Jack Chabert på «Kartmysteriet» og Mitch Krpata på «Ekspedisjonen», vil jeg si at Krpata er den beste historiefortelleren. Men ettersom han fikk bok nummer to hadde han kanskje friere tøyler til å komme med avsløringer og drive handlingen mer framover. Uansett så har begge forfattere god forståelse av både verbal og fysisk komikk. Men serien er først og fremst Kory Merritts verk. Måten han setter stiliserte spillfigurer inn i et naturalistisk realistisk landskap på, framhever både humor og dramatikk på en veldig god måte. Selv når han tegner ensformige landskap (som isødet i «Ekspedisjonen») har han blikk for detaljer. Flere steder får han utfolde seg over doble helsider som viser hvor mye spenning og atmosfære det er mulig å skape med en relativt enkel strek.  Bøkene gir ham mer anledning til dette enn stripene.

Isbjørnen i «Ekspedisjonen» er nesten skremmende realistisk

Andre ting som bøkene er bedre på enn stripeserien, er intrige og actionsekvenser – Naturlig nok, ettersom formatet er bedre egnet for slikt. I «Kartmysteriet» virker det meste som skjer vilkårlig og tilfeldig, men mot slutten av «Ekspedisjonen» er det blitt tydelig at det ligger en gjennomtenkt historie bak, og at Poptropica er et helhetlig univers. Spenningsnivået stiger altså jevnt, selv om begge bøker er handlingsmettet fra begynnelse til slutt. Barna kommer ikke til å kjede seg når de leser «Poptropica», men i tillegg er det viktig at de får gleden av gradvis bli innlemmet i et hemmelighetsfylt univers.

Poptropica 1: Kartmysteriet
Skrevet av Jack Chabert, tegnet av Kory Merritt
ISBN 9788205491144
Poptropica 2: Ekspedisjonen som forsvant
Skrevet av Mitch Krpata, tegnet av Kory Merritt
ISBN 9788205491151
Begge oversatt av Jon Chr. Næss
115 sider (per bok)
249 kr. (per bok)
Gyldendal

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *