Vikinger og stjerneskip

«Tegneserienes Game of Thrones!» kunngjør pressemeldingen stolt om den nye Thorgal-bokserien. Den slags opportun hype er vi vant til, men det er sant at Thorgal er en viktig serie innen sin sjanger.

Egmont har endelig lansert en opptrykk/samlerserie som denne anmelder kan støtte 100%. Gratulerer!

 Thorgal, skrevet av Jean Van Hamme og illustrert av Grzegorz Rozinski, har vært en fast traver i Fantomet i mange år, og er av mange fans nevnt som den aller beste bi-serien i bladet. Den har også en forhistorie som albumserie i Norge, dessverre alt for tidlig avbrutt (to album, 1981-82).

Vi snakker året 1977 og serieskaperne lanserer det som på overflaten ser ut som nok en «barbarserie», kanskje påvirket av Howards Conan og Marvel-adapsjonene av samme figur. Barbarer var så visst i tiden på syttitallet, og uten at vi kan krype inn i hodene på Rosinski og Van Hamme har vi ingen mulighet til å vite hvordan de så for seg Thorgals fremtid. Ville det bli ett eller to-tre album, slik som brorparten av nye fransk-belgiske serier fikk oppleve?

Den mystiske Slive dukker opp allerede i første album, «Trollkvinnens Hevn», men det tar litt tid før vi får vite hvem og hva hun egentlig er.

Vi skal ikke spekulere, men tanken er besnærende. For ikke særlig mye i oppstarten tilsier at dette skulle bli en seriesuksess som fremdeles lever i beste velgående etter over førti år. Selv etter at de opphavelige serieskaperne har takket for seg, lever den videre (Rosinskis siste album kom i 2018, men Fred Vignaux overtar serien etter ham). Så mytologien, historiene og illustrasjonskunsten traff blinken så det suste.

Etter førti år med album i utlandet og trykk i bladet Fantomet her hjemme er endelig tiden kommet til å presentere denne serien slik den skal vises, i rett størrelse, på godt papir og solid innbundet. Forlaget har bestemt seg for å levere serien tre og tre album i hardcover, noe som er blitt en standardløsning. Det har vel med ‘price point’ å gjøre, vi som ønsker denne serien har råd til å betale 299,- for en slik praktutgave på over 150 sider. De tre første albumene presenteres i sin helhet, sammen med bibliografisk informasjon, presentasjon av karakterene, og serieskapernes kommentarer, som vi forventer av slike bokserier.

Langt oppe i isødet herjer en mystisk høvding som sitter på mange svar.

De tre første historiene her kan sees på som opprinnelseshistorien, selv om vi, som har fulgt serien med ujevne mellomrom, vet at det kommer «Unge Thorgal»-historier i fleng etter hvert. «Vikingen fra stjernene» er en dekkende tittel på innholdet, her har vi sjalusidrama og kjærlighet, slekt og familie, guder og gudinner, og romskip i snøen. Bak det hele hviler en slags sekstitalls «peace and love»-følelse, Thorgal og Aaricia er erkehippier som bare vil være i fred og dyrke kjærligheten. Men skjebnen har helt andre planer med dem. Skjebnen er faktisk den drivende kraften i serien…

Historiene er enkle og tegningene fremdeles litt rå, ikke så forfinet og elegant som de blir etter hvert. Fargene er også litt blasse. Men alt dette blir bedre etter hvert, og serien om Thorgal er et verdig alternativ til sagaen om Conan.

Thorgal er sjangerkyndig nok til å være skeptisk til en invitasjon fra en stygg, underdanig gnom.

Det KAN se ut som om skjebnen til denne bokserien hviler i det nettkjøpende publikums hender. Da første bok ble annonsert trålet jeg Narvesen og bokhandlere, uten å få annet enn hoderystende reaksjon. Dermed var vegen kort til serie.no, og kan hende må alle den vegen. I så fall har forlaget lagt listen for fremtidige bokserier, de skal kjøpes på nett. Vel og bra, bortsett fra at man aldri får nye lesere og kjøpere på den måten.

Jeg håper virkelig at serie.no blir en kjempesuksess, og like naturlig å henvende seg til som et besøk på Narvesen. Bokserien anbefales på det sterkeste, og for oss som kan hende har mye i hyllene fra før er dette likevel en serie det må settes av plass til. Europeisk seriehistorie!

Sagaen om Thorgal 1 – Vikingene Fra Stjernene
ISBN 979-82-429-6244-7
Skrevet av Jean Van Hamme, tegnet av Grzegorz Rosinski
Norsk tekst bearbeidet fra tidligere norske oversettelser
150 sider
299 kr.
Egmont

2 tanker om “Vikinger og stjerneskip

  1. Jeg var innom Tronsmo i Oslo på nyåret, og de hadde flere eksemplarer inne av første bok.

    Ellers så er jeg helt enig at dette er en super utgivelse av Egmont. Thorgal har vært en av mine favoritter siden jeg oppdaget serien i fantomet på tidlig 90-tallet, og jeg gikk siden til innskaffelse av de danske albumene av Carlsen Comics (senere Cobolt Forlag) for å oppleve serien i originalt format. Desverre så ble denne bokserien annonsert litt for sent for min del, da jeg begynte å samle den danske bokserien fra Cobolt for rundt et halvt år siden. Uansett håper jeg at serien blir en suksess og at flere oppdager Thorgal. Sykelene «Brek Zarith» (bok nr 2) og «Sagaen om Landet Qa» (kanskje bok nr 4) er noen av seriens sterkeste, så det blir solid stigende kvalitet på de første utgivelsene!

  2. Jeg har vært litt indisponert de siste månedene (av medisinske grunner) og har derfor ikke hatt anledning til å saumfare m.m., men selvsagt, denne flotte bokserien er nok tilgjengelig der, ja, som hos Tronsmo som du sier. På bokhandelen er det dessverre verre stilt. Jeg gleder meg som en unge til resten av serien, og har allerede ryddet plass!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *