Tett på nordiske kvinner

Amalies Hage på hovedbiblioteket i Bergen sentrum har på kort tid blitt en viktig kulturinstitusjon i byen, i alle fall for de mindre kompliserte arrangementene. På torsdag arrangerte SeriX og biblioteket et fellesnordisk møte for serieskapere under vignetten «Livet i Rutene».

Tilstede i panelet, med konferansier Kristian Hellesund, var:

Malin Biller (Sverige)

Biller tegner mest i striper og ruter, der hun har utmerket seg som skarp satiriker som utfordrer tabuer. Men hun har også skildret alkoholisme, mobbing og seksuelle overgrep i den selvbiografiske tegneserieromanen «Om någon vrålar i skogen». Biller ble mobbet mye oppveksten, og å lage serie om det ble en slags terapi. Det har hjulpet, forteller hun. – Da jeg begynte som serieskaper, ble jeg fortalt at selvbiografisk tegneserie måtte jeg ikke lage, for det er ute. Så det ville jeg gjøre!

Tegneserieromanen fikk den svenske prisen Urhunden for beste tegneserie i 2011. Biller er også hedret med Adamson-statuetten i 2015.  Biller gjør stort sett hva hun vil. – Jeg kan ikke velge én sjanger, forklarte hun innledningsvis. I tillegg til den ovenfor nevnte tegneserieromanen er hun også kjent for to produksjoner som har utgangspunkt i svenske klassikere – «I värje droppe en edelsten» er en samling illustrerte dikt av den svenske lyrikeren Gustaf Fröding (1860-1911), mens «Kvartetten som sprängdes» er basert på Birger Sjöbergs roman fra 1924.

På kveldens treff ble flere temaer tatt opp, blant annet arbeid med andres manus/ideer kontra auteur-status. Samtlige paneldeltakere fortrekker å jobbe alene, men har erfaring med å samarbeide. Med et oppgitt smil fortalte Biller om denne prosessen: – Når du får manus, sier de: «Du har helt fire hender, gjør som du vil!» Men etter at de får se det ferdige arbeidet, sier de: «Det var ikke slike jeg ville ha det!»

For tida jobber Malin Biller på sin første rene roman, og ved siden av fortsetter hun å tegne satiriske striper og ta illustrasjonsjobber.

F.v. Malin Biller, Ina Korneliussen og Torhild Mikkelsen i Amalies Hage

Ina Korneliussen (Danmark)

Et muntert blikk på gamle og nye definisjoner. Strek: Ina Korneliussen

Korneliussen bruker egne opplevelser i sine nett-tegneserier og fanziner. Hun ble nominert til den danske Ping-prisen for tegneserieboken «Små dyr» i 2013. Denne boka ga hun undertittelen «En grafisk novellesamling» fordi, som hun forklarte på kveldens treff, det blir feil å bruke begrepet «grafisk roman» om en samling med historier. At alle historiene i boka er ordløse gjør bruken av ordet «grafisk» enda mer meningsfull. Hun er også tegner/forfatter av undervisningsheftet «At læse tegneserier/ At lave tegneserier».

I likhet med Malin Biller har også hun gitt seg i kast med de nordiske klassikerne: For tida holder hun på med en tegneserieadapsjon av Halldór Laxness’ roman «Sin Egen Herre». Utenom det tegner hun hver dag i en dagbok, i håp om at noe skal samle seg til et verk.
Selvportrett, Ina Korneliussen

Torhild Mikkelsen (Norge)

Mikkelsen er, eller i alle fall var, stripetegner, mest kjent for serien «Tilde». Den har gått både i aviser og blader i tillegg til stripepocketer.  – Å fortelle en lang historie i løpet av tre-fire ruter har alltid fascinert meg, forklarte hun om sin hang til striper. Og fascinasjonen for striper ser ut til å ligge til familien: Den yngste sønnen hennes lærte seg engelsk av å lese «Baby Blues» stripesamlinger. Hun hadde også overraskende suksess med å selge stripesamlinger; da hun begynte å gi ut Tilde pocketer på eget forlag, var ambisjonen bare å «break even», men hun tjente faktisk noe penger.

Det åpenbare spørsmålet hun, som trebarnsmor, har fått mens hun lagde en serie om en trebarnsmor, er hvor mye i Tilde som er selvbiografisk. – Hun er en blanding av meg og venninner, er svaret, og hun overfører situasjoner hun har opplevd med venninnene til serien. I motsetning til Tilde er hun gift og skilt igjen. Det er nok mye av eksmannen i Tildes mann Todd, men hun har likevel latt Todd forbli en sympatisk figur.

De fleste kjenner nok Mikkelsen bare for Tilde, men hun var også involvert i en annen stripe, BØ. Serien har ingen fast figur, bare diverse generelle skumle figurer, og ble til workshop med sønnen Bjørnar Øvstedal (han tegnet).  Serien kom til seminfinalen i Dagbladets tegneseriekonkurranse 2009, ble utgitt i egen pocketbok, og fortsatte helt til sønnen flyttet hjemmefra.

For tiden lager Torhild Mikkelsen ingen tegneserier, da hun, av hensyn til helsa, ikke vil forholde seg til deadlines.

1 tanke om “Tett på nordiske kvinner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *