Østlig mystikk i verdensklasse

Da Tenreiro presenterte sin nyeste bok, «Nedzuz Lykter» under Oslo Comic Expo i fjor, så den veldig fin ut. Hvem skulle tro at da den omsider kom ut viser det seg å være noe av det beste utgitt på i Norge på lang tid?

«Nedzus Lykter» forteller historien om krabbetrenerne Okoye og Efe. De er fra hver sin landsby, Okoye fra Nedzu og Efe fra Adaeze. De møtes under krabbekampen mellom de to landsbyene, hvilket er noe innbyggerne fra begge sider satser store penger på. Etter en soleklar seier til Okoye, og en påfølgende feiring, møtes de to. Det tar ikke lang tid før de blir forelsket. Det er imidlertid få som liker det nye forholdet, minst av alt Asagware, Okoyes trofaste og kjærlige kampkrabbe, som fort blir glemt.

Tenreiro har tidligere gitt ut «Trost», «Museum» og «Høytiden» på Jippi Forlag. De er alle tre rare, drømmende og eventyraktige, men med «Nedzus Lykter» tar han det til et nytt nivå. Tenreiro har tilsynelatende latt seg inspirere av japansk fortellerkultur, og har laget et vakkert folkeeventyr, hvor hver stemme i hver generasjon som har fortalt det har satt sitt preg på den. Det føles som en nedtegnelse av noe som har levd lenge, i en annen fjern kultur, og først nå fanges på papir. Det er vanskelig å komme på fiksjon så gjennomført og helstøpt som dette. Det er tidløst. Det er fabelaktig.

Tenreiro har en allsidig strek, som er like enkel og løs som den er kalkulert og presis. Det er enkle figurer plassert i et komplisert og intrikat univers. Det meste foregår på natten, og bygden der skog møter sjø tegnes med dunkle farger, kun opplyst av månen i det fjerne. Og så klart; lyktene.  Det er vanskelig å ikke dvele ved de detaljerte omgivelsene og de rolige bildene. Man ender opp med å studere dem nøye og suge til seg all den nattlige mystikken som befinner seg i dem. Det er visuell poesi og en mediterende takt på fortellingen. I «Nedzus Lykter» finner leseren et oppslukende og appellerende univers, og samtidig som det er eventyrlig og åpenbart fiksjon, føles det troverdig. Små ting Tenreiro har tegnet inn, som at det selges gjæret bark på torget og at røkefisk er en hverdagssnacks i denne lune bygda ved sjøen, gir følelsen av at det hele er levende.

Kjærlighet er et gjennomgående tema, og da spesielt forbudt kjærlighet. Samfunnet rundt aksepterer ikke deres kjærlighet for hverandre. De har ikke respekt for tanken om at man kan elske dem man vil – Enten det er kvinne eller krabbe. Våre helter må elske i nattens mørke, i ly for lyktene. Det gjøres ikke et stort poeng av dette, men det er der i aller høyeste grad. Med tematikken som kan leses inn i denne boken er den, på tross av at det har tatt flere år å lage den, fortsatt aktuell i dag. På denne måten blir det noe mer enn en fin historie. Det er en veldig slagkraft gjemt bak de vakre tegningene til Tenreiro. Enten det er med vilje eller ikke.

«Nedzus Lykter» er en triumf i visuell fortellerteknikk. Dette er nok noe av det beste som er gitt ut på norsk på veldig lenge, og Tenreiro har laget en bok man virkelig blir oppslukt i. En virkelighetsflukt som samtidig er virkelighetsnært. Det er et mesterverk.

Det er også en konseptuell tanke bak boka. Det er laget et soundtrack til den som dessverre ikke er tilgjengelig enda (via Nedzu.com) og det er det eneste negative med denne boka. Når det omsider blir tilgjengelig, kan «Nedzus Lykter» med glede leses igjen. Og igjen. Og igjen.

Nedzus Lykter
Av Rui Tenreiro
ISBN 9788292226605
116 sider
280 kr.
Jippi

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *