Universelt blurb: Eliteserien 18

Pondus’ «standard» samlebøker er vel fortsatt bestselgerne, men det finnes nok av gode argumenter for å prioritere Eliteserien-bøkene. 

Tross i oppblåste striper og flere helsider med cover og spesialtegninger, er stripemengden omtrent den samme. Legg til assortert artikkelmateriale, og du får en god del mer lesestoff, totalt.

Eliteserien 18 dekker perioden fra juni 2012 t.o.m. april 2013. Og her er det viktig å understreke dekker, ettersom boka, så langt det lar seg gjøre, prøver å krønikere alt som hadde å gjøre med Pondus og Frode Øverli i den aktuelle perioden. I tillegg til komplette striper med kommentarer omfatter samlingen smakebiter av Pondus På Din Dialekt-albumene, gjesteopptredener av Frode Øverli i Rocky og EON, gjengivelser fra Pondus-losjen på Brann Stadion, smakebiter fra Else & Günthers Samlivsguide, samtlige kalenderforsider (jule-, måneds-, og dag for dag-) for både Pondus og Rutetid, og raust med smakebiter fra kuriosaboka Elvis Likte Ikke Fisk – og 999 andre ting du ikke trenger å vite (forfattet sammen med Atle Nielsen). Artikkelmaterialet er av variabel kvalitet, men tegner sammenlagt et bilde av en serie i rivende utvikling, og bidrar til å forklare hvordan Pondus ble folkeeie. Særlig Walter Wehus korte artikkel i samband med kåringen av «12 norske serieklassikere» setter ting på plass.

Tito og Baltazar fronter den nyeste utgaven av Eliteserien. Det var ikke i denne årgangen de debuterte, og i stripeutvalget er de vel ikke mer profilerte enn vanlig. Pondus har simpelthen så mange gode bifigurer på dette tidspunktet at selv to ganske utagerende homser ikke tar for mye av oppmerksomheten. Men de er tilgodesett med en lenger, ny artikkel signert Tore Bjørkeli.

Eliteserien 18 viser oss ellers en serie som for lengst har funnet formen. Bifigurene er som sagt mange, og framfor alt godt utviklede. Tito og Baltazar er ikke de eneste som er karikerte nok til å være morsomme, og samtidig varierte nok til å ha personligheter.  Serien forblir, i tillegg til å være svært morsom, svært oppfinnsom og treffende, både visuelt og i gagvalg. Nivået er imponerende høyt. Riktignok tok Øverli en «Pusur» i april 2013 og gjorde det plutselig til Bjarnes hovedbeskjeftigelse å jage postbud (selv en kommentar i boka antyder at dette er en smule anakronistisk), men slike klisjeer hører til unntakene. Øverli er på et nivå der han til og med kan tillate seg å være litt meta, når han kommenterer sin egen trang til å finne på tullenavn – først på engelske fotballspillere (klassisk Pondus!), og senere på damelag i Camillas liga.

Pondus’ (både figuren og serien) sitt forhold til sport blir stadig mer sofistikert, og Liverpools åttendeplass i Premiere League 2011/12 ligger som en skygge over serien våren/sommeren 2012. Selv med den kunnskapen kan visse ting gå over hodet på den enkelte, men i denne boka får vi f.eks. forklaringen på hvorfor Pondus roper «KENNY!» i en høysommerstripe.  Selv i en tidløst morsom serie kan det være en god porsjon samtidshistorie.

Pondus – Eliteserien 18
Av Frode Øverli
Forord av Tonje Tornes, artikkelbidrag av diverse
192 sider
399 kr (veil.)
Egmont Publishing

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.