Sett fra begge sider

Det svenske forlaget Tusen Seriers bok-og tegneseriekatalog omfatter mye forskjellig, men er preget av et ønske om å formidle sosial samvittighet.

Tidligere har forlaget gitt ut de dokumentariske tegneseriene Fem papperslösa kvinnors historier og Fem historier om prostituerande, og tegneserieromanen Bekele, om en svenskgiftet afrikaners møte med migrasjonsverkets byråkrati.

En Andra Chans forteller en ufullendt historie om to menneskeskjebner. På den ene siden Ulysses Anderson, en afroamerikaner som ble adoptert av en svensk-amerikansk familie, og på den andre siden en ikke navngitt irakisk lege. Begge er på flukt; Ulysses fordi han deserterte fra den amerikanske hæren i Irak på grunn av samvittighetsplager, og legen fordi han ble stemplet som en forræder etter å ha reddet livet til Ulysses, en av «fienden».  Begge to ender opp i Sverige, der Ulysses innleder et forhold til en slektning av adoptivforeldrene.

Strukturen er interessant, og ikke minst fordi den muligens bare fungerer i tegneserieformat: Ulysses og den svenske kvinnens historie fortelles fra venstre til høyre, mens legens historie fortelles fra høyre til venstre, i tråd med arabisk lesemåte. De møtes på midten, både bokstavelig og narrativt. Hele serien er også tekstet simultant både på svensk og arabisk.

Selve tegneserien er altså finurlig lagt opp. Men det svikter litt i utførelsen; strukturen er mer interessant enn fortellingen. Tegningene er ved Shko Askari, en Malmø-bosatt tegner av innvandrerbakgrunn. Han er også ansvarlig for den arabiske tekstingen, så det virker sannsynlig at han føler sterkt personlig for prosjektet. Men selv om figurene hans er stiliserte, i kontrast til de fotografisk realistiske og diffuse bakgrunnene, minner tegningene hans litt vel mye om storyboarding. De er stive og blir sjelden noe mer enn et passivt akkompagnement til teksten.

Med En Andra Chans har manusforfatter Mattias Elftorp, en av ildsjelene i Malmøs tegneseriemiljø, har skrevet en historie som har potensial til å engasjere. Dessverre greier han ikke å begrense seg når målet er å uttrykke Den Sosiale Samvittighet. Moraliseringen er tung, og den emosjonelle manipuleringen blir for åpenbar, selv om meningen sikkert var god. Den svenske kvinnens refleksjoner er et rent partsinnlegg, og familien hennes er redusert til uinteressante, politiske stråmenn for å understreke budskapet ytterligere. Legens dilemma er riktignok interessant, fordi det kan ses på som en parallell til et reelt dilemma vi også har diskutert her i Norge: Burde irakere og afghanere som har bistått vestlige militære ha førsterett på asyl fordi de risikerer å bli jaget som «forrædere» i hjemlandet? Elftorps behandling av dette dilemmaet som et mer allmenngyldig samvittighetsspørsmål er interessant og viktig, men fortellingen trenger noe mer for å utgjøre et godt hele.

En Andra Chans er en meningsbærende tegneserie, og jeg vil selvsagt ikke klandre den bare for å ta et standpunkt. Men etter at den har tatt et standpunkt, gjenstår oppgaven med å formidle dette på en engasjerende måte. Det lykkes den ikke helt med.

En Andra Chans
Skrevet av av Mattias Elftorp
Tegnet, og oversatt til arabisk, av Shko Askari
ISBN 9789198302943
76 sider
100 SEK
Tusen Serier

Kan bestilles fra tusenserier.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *