Tegneserieturist i Stavanger

Stavanger er en av de bedre norske byene på tilgang til tegneserier. I tillegg til et av landets bedre bibliotek og en Outland-avdeling, har den en av de få overlevende serieantikvariatene.

Glem Breiavatnet, domkirken, Sverd i stein og Skagenkaien. Som tegneserieturist er det andre steder som teller. Det kan være greit å starte dagen på Sølvberget. Stavangers store kulturhus rommer både et bibliotek, kino og spisesteder. En rekke tegneserierelaterte arrangementer har vært holdt på kulturhuset, og biblioteket har et godt utvalg av tegneserier. Interkommunalt utlån gjør det lett for turister å låne med seg bøker fra samlingen, og Sølvberget tilbyr tegneserier på flere språk og i mange genrer. En og annen lokal godbit finnes det også, så ta gjerne runden og søk opp utgivelser fra lokale tegneserieskapere som Maya Øvrebø, Rasmus Husebø, Oliver Levang, Tim Levang og Espen Birkedal. Ikke alt de har utgitt har fått god distribusjon, så da kan det være greit å ta en nærmere kikk på tegneseriene deres på dette biblioteket. Samlingen er delt inn i nordiske tegneserier, tegneserier fra USA og Europa samt manga. Det meste står oversiktlig i hyller, der man har alfabetisert utgivelsene etter etternavn på tegneserieskaperne.

Et utvalg av engelskspråklige tegneserier i biblioteket på Sølvberget.

Stavangers tegneseriehistorie er knyttet til forlaget Stabenfeldt. I moderne tid er det tegneseriehefter som Kickerz og Girl:It man assosierer med Stabenfeldt, men fra begynnelsen av femtitallet var forlaget et av de viktigste i Norge. Under etikettene Serieforlaget og SE-bladene kunne Stabenfeldt tilby tegneseriehefter som Vill Vest og Præriebladet i sjekkhefteformat, superhelttegneserieblader som Stålmannen og Lynvingen, den britiske actiontegneserien Dan Dare i bladet Hauk, funny animal-tegneserien Hakke Hakkespett og en westerntegneserie som Roy Rogers. SE-bladene var først ute med Marvels superhelttegneserier som Edderkoppen, Fantastiske Fire og Demonen i Norge. Forlaget satset også på krigstegneserier som Kampserien og På vingene, jentetegneserier som Tuppen, Lillemor og Hjerterevyen og det etter hvert legendariske fotballbladet Boing (i dag Kickerz). På midten av åttitallet hadde SE-bladene en rekke ukentlige titler.

Inngangen til Outland i Stavanger.

Stabenfeldt startet opp som en del av Aktietrykkeriet i Stavanger, og plasseringen var ideell på Sølvberget. Forlagsveteran Kjell Steen har ved flere anledninger snakket om oppveksten sin i dette området, og Aktietrykkeriet (som også ble kalt A-trykk) lå i nabolaget. I en kronikk i Rogalands Avis fra 2016 går han litt i dybden, og ønsker man å se hva som er igjen av de opprinnelige redaksjonslokalene og trykkeriet, så oppsøker man gastronomrestauranten Re-Naa. Den befinner seg i det samme huset der A-trykk en gang holdt til.

Dette bygget huser Løvås Bruktbu.

Ikke langt fra Sølvberget finner man Stavanger-avdelingen til Outland. Butikken for populærkultur har som de andre filialene et godt utvalg av manga og amerikanske tegneseriebøker. Hovedbutikken befinner seg i underetasjen, og den virker romslig og trivelig. Superhelttegneserier er i flertall blant de amerikanske tegneseriene, og man finner også en del norskspråklige tegneseriebøker. Mange av de siste årenes viktige utgivelser av norske tegneserieskapere er lett tilgjengelige i butikkens hyller. Outland Stavanger har dessverre ikke et utvalg av danskspråklige tegneserier. Det er synd, for det var flott å kunne holde seg oppdatert på for eksempel fransk-belgiske tegneserier som er oversatt til dansk, men ikke til norsk.

Det kan virke trangt og innholdsrikt i hyllene til Løvås bruktbu.

Dessverre er det ikke mange bruktbutikker igjen i Norge, men Stavanger byr på en av de beste overlevende. I gangavstand fra både Outland og Sølvberget finner man Løvås Bruktbu i Petersgata. Butikken er innholdsrik, og her finner man også CD-plater, DVD’er, bøker og annen populærkultur. Ulempen med bruktboden er at den virker trang og til tider uoversiktlig. Hos Løvås er det massevis av norskspråklige tegneserier, mest hefter og pocketbøker, men det finnes også album og en og annen tegneseriebok. Heftene er sortert alfabetisk og ligger ordnet i årganger. I tillegg ligger det bunker av tegneserier rundt omkring, slik at det innimellom kan være vanskelig å finne frem. Her og der tilbys det også egne små samlinger av tegneserier. Dermed kan man skaffe seg en årgang Fantomet eller en pakke med Donald-blader for en grei pris.

Er man interessert i tegneserier, er ikke Stavanger den verste byen å besøke. Outland er god på nyere tegneserier, og Løvås Bruktbu er butikken der du kan finne nesten hva som helst, i alle fall hvis du ikke leter etter noe fra før 70-tallet. I tillegg er biblioteket på Sølvberget blant de landets bedre på tegneserier.


Øverst: Sølvberget i Stavanger sentrum. Alle fotografier av Kristian Hellesund

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *