Den nye Viggo

Viggo har gjenoppstått. Jeg hadde ingen forventninger til albumet, men det innfrir så det holder.

I november skjedde det som mange ikke trodde noen gang ville skje. Et helt nytt tegneseriealbum med Viggo kom på markedet i Frankrike og Belgia. Viggo er helt og holdent tegneseriefiguren til André Franquin, og Franquins familie hadde gått til retten for å stanse nyproduksjonen av Viggo-tegneserier.

Rettstvisten fikk en avgjørelse, og resultatet er et nytt tegneseriealbum av Marc Delafontaine, alias Delaf. Kanadiske Delaf er best kjent for humorserien Les Nombrils (oversatt til engelsk som The Bellybuttons på Cinebook, og til dansk som Navlerne på Zoom).

Albumet er allerede utgitt på flere språk. Dessverre har ikke det fått en norsk utgave så langt, men det kan leses på dansk utgitt av forlaget Zoom under tittelen “Viggo vender tilbage” (direkte oversettelse av den franske tittelen). Det er overraskende. Viggo er en moderne tegneserieklassiker med lang fartstid i Norge. Blant annet er det utgitt nitten album og en samleboks med tegneserien.

Delaf kan by på en versjon av tegneserien like ellevill som vi husker den. Vi er tilbake i Serieforlaget, og Viggo er den gode, gamle urokråken. Samtidig er han som kjent en kreativ fyr, og gang på gang havner han eller resten av persongalleriet i vanskeligheter. Her møter vi både redaksjonssjef Plommesen, Viggos kjæreste frøken Janne, kollegaen Mons, den nidkjære trafikkonstabel Strøm og herr Parker med kontraktene. Det blir også gjensyn med Sprint og Kvikk (sistnevnte hadde Plommesens rolle i mange år), og gang på gang blir leserne tatt inn i gamle og kjente situasjoner fra Franquins klassiske tegneserier.

Delaf gjør en god jobb med å følge i fotsporene til Franquin, likheten er helt tydelig. Han har den rette tilnærmingen til tegneserien, og den er til tider utrolig morsom. Delaf bruker både slapstick, overraskende gags og morsomme dialoger, og i sum blir det en utmerket «legacy»-tegneserie.

Jeg hadde ingen forventninger til albumet, men det innfrir så det holder. Delaf er en verdig arvtaker etter Franquin.


Viggo vender tilbage
Av Delaf
48 sider
DKK 199
Forlaget Zoom

1 tanke om “Den nye Viggo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *