Den ukjente tegneserieskaperen

Kjenner du til Henning Tooms? Hvis ikke er du ikke alene. Like fullt viser det seg at Tooms var en aktiv norsk tegneserieskaper på 1920-tallet.

Vi er absolutt ikke ferdige med å skrive norsk tegneseriehistorie. Det var temmelig klart da navnet Henning Tooms dukket opp i 2022. Som en del av prosjektet mitt om norsk tegneseriehistorie, kom jeg tilfeldigvis over noen utgaver av ukebladet Vor Tid fra 1920-tallet. Der fant jeg tegneserien «Kari og Mari», som må regnes som en av de første norske tegneseriene med kvinnelige hovedpersoner. De to søstrene plager omgivelsene i beste Knoll og Tott-stil, og tegneserieskaperen Henning Tooms gjør et godt arbeid med både tegninger og morsomheter.

Tooms er så langt et helt ukjent navn i norsk tegneseriehistorie. Navnet hans er ikke nevnt i noen av bøkene som tar for seg feltet, og tegneseriene hans er ikke dokumentert på noen som helst måte før nå. En gjennomgang av Vor Tid for årene 1925-1927 viser at han laget flere tegneserier for bladet. I tillegg til «Kari og Mari», som sannsynligvis startet opp i 1925, laget Tooms en tegneserie basert folkeeventyret «Ola Glad». Hovedpersonen reiser ut og har opplevelser som om han skulle vært Askeladden. Underveis møter han troll og andre overnaturlige skapninger.

Henning Tooms laget også spenningstegneserien «Mysteriet på Talvås» for Vor Tid med speidergutter i hovedrollene. Den skiller seg ut fra norske tegneserier fra samme tid, som i hovedsak hadde et humoristisk utgangspunkt. Vi kan i den sammenheng nevne Ivar Mauritz-Hansen. På samme tid laget Mauritz-Hansen tegneserier til en lørdagsspalte i avisen Tidens Tegn, men til tross for titler som “Raad for uraad” og “Detektiv Luresen” beveget han seg aldri over i et realistisk format. Det er også verdt å nevne at “Mysteriet på Talvås” startet opp flere år før “Haukepatruljen”, en mye bedre kjent norsk tegneserie med speidere som hovedpersoner.

Muligens er Henning Tooms er et psevdonym. Mye tyder på at vedkommende egentlig het noe annet og brukte Tooms som et kunstnernavn. Her og der er tegninger også signert Henning Tooms-Larsen. Navnene er ikke akkurat lette å finne informasjon om når man bruker ulike databaser og avisarkiver. Heller ikke bruk av databaser for slektsforskning har gitt treff på Henning Tooms eller Henning Tooms-Larsen. Så langt klarer jeg ikke å finne informasjon om Henning Tooms før han får tegneserier på trykk i Vor Tid i perioden 1925 til 1927. Etter den tid finner vi Tooms igjen som bidragsyter i Arbeiderbladet og aviser knyttet til arbeiderbevegelsen. Der laget han noveller for blant annet Arbeiderbladets helgetillegg Lørdagskvelden frem til 1935, og ved flere tilfeller illustrerte han dem selv.

Henning Tooms er og blir et mysterium. Uansett er denne personen en undervurdert skikkelse i norsk tegneseriehistorie. Ingen av tegneseriene hans er samlet i ettertid, og det er nok grunnen til at Tooms så langt er glemt som tegneserieskaper.


Forsidebilde: Utsnitt av illustrasjon fra novellen «Vågemot», tekst og tegning av Henning Tooms.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *