Sentralstyrt på Brandbu

På lørdag er det landsmøte i Norsk Tegneserieforum. Heller ikke i år ønsker organisasjonen mer medlemsmedvirkning.

Det begynner å bli en føljetong både på Serienett og Serienetts Facebook-gruppe hver gang det går mot landsmøte i Norsk Tegneserieforum. Norges eneste landsdekkende organisasjon for den niende kunstart fremstår mer og mer som en klubb med demokratisk underskudd.

Koronatiden har vist at det er mulig å gjennomføre møter digitalt. Da er det underlig at styret i Norsk Tegneserieforum år etter år krever at landsmøtene skal gjennomføres fysisk på Brandbu. I praksis betyr det at styret ønsker en organisasjon med demokratisk underskudd.

Til årets landsmøte er det kommet inn åtte forslag. Nok en gang avviser styret et digitalt møte sammen med de syv andre forslagene. Begrunnelsen er at styret «ikke ser nytten av å vedta» disse forslagene «som landsmøtepålegg da de ville påføre vår fattige, lille forening store økonomiske og praktiske problemer og vi følgelig ikke ville kunne gjennomføre dem». Blant forslagene styret avviser kontant er innføring av medlemsmøter.

Norsk Tegneserieforum er i tilbakegang. Akkurat nå er det 200 medlemmer, i følge årsmeldingen. Det er en nedgang fra 2021. Av disse 200 medlemmene er nesten 3/4 gruppemedlemmer som er medlemmer gjennom andre organisasjoner.

Norsk Tegneserieforum er lite synlig. Etter fjorårets vedtektsendringer består driften av Tegneseriemuseet, medlemsbladet Bobla og utdeling av Sproingprisen. For en tid tilbake kom tegneserieskaperen Torbjørn Lien med noen tanker rundt NTF på Facebook-gruppen til Serienett (se kommentarfelt). Blant annet skrev han dette om organisasjonen: «En offentlig medlemsforening som ikke ønsker å legge til rette for at medlemmer kan engasjere seg er ikke en offentlig medlemsforening men en privat klubb. Hva er poenget med NTF? En gang var NTF faktisk en viktig forening for medlemmene. Inkludert meg. Nå har den stagnert fullstendig, og virker ikke ha hverken interesse av eller evne til omstilling og fornyelse.»

Lien konkluderte på følgende måte: «Måtte NTF bli gjenfødt som en vital og moderne tegneserieorganisasjon som ikke bare er synlig i media, men som faktisk jobber aktivt til det beste for alle sine medlemmer og for fremme av tegneseriekunsten.» Det gjør ikke Norsk Tegneserieforum i dag. Vi får krysse fingrene for at medlemmene er uenige i styrets betraktninger og blant annet stemmer for medlemsmøter og landsmøter der alle medlemmer kan delta uansett bosted. Godt valg på lørdagens landsmøte!


Forsidebilde: Trond Sätre

Les også:
NTFs demokratiske problem
Årsmøte pr. frimerke

Tagget med

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *