Gjenkjennelig, men med hekser

Andrea Ferkingstad vant åres Visuelt-pris i kategorien åpen klasse med tegneserien «Basic Witch». Hun kommer opprinnelig fra Brønnøysund, men jobber som frilansillustratør i Oslo. Serienett har tatt en prat med henne.

Hva slags serie er dette?

«Basic Witch» handler om sjalusi og ydmykelse, men er satt i en hekseverden. Det er denne heksa som drar på en Bloksbergkonferanse hvert eneste år, og hvert år møter hun eksen sin der. Og så hooker de opp, og det er god stemning. Men dette året er eksen der med en ny dame. Og så blir det totalt kaos i hodet hennes, og hun begynner å forfølge dem, og alt går til helvete. Det blir verre og verre.

Er dette din første tegneserie?

Nei, jeg har laget litt andre ting før, blant annet en serie som heter «Mull», og som jeg solgte siste eksemplar av på OCX. Og så har jeg laget litt småting, blant annet noe som het «Klepto-Kaja» for OCX’ programavis/antologi «Norges Fremtidige Tegneserieskapere» i 2021.

Har du vært med på 24H Challenge?

Nei, jeg har hatt veldig lyst. Men jeg er dårlig til å være våken om natten.

Hvordan fikk du idéen til «Basic Witch»?

Jeg hadde veldig lyst til å lage et eller annet som hadde med hekser å gjøre. Først tenkte jeg på hekseprosesser, på å lage noe litt mer historisk. I mellomtiden fikk jeg grafikkstipendet til Deichmann. Så jeg lagde denne serien til en utstilling. Men innen da hadde jeg tenkt så mye på hekser at jeg begynte å gå litt lei av dem. Jeg ville lage en historie om noe litt mer gjenkjennelig. Handlingen ble lagt til Bloksberg, med hekser overalt, men den kunne jo vært satt hvor som helst.

Uansett så vant du Grafills Visuelt-pris for serien. Hva tror du er grunnen til at du vant?

Godt spørsmål. Jeg synes jo det var helt sprøtt å få den prisen. Det var i kategorien illustrasjon, åpen klasse, og det var veldig mye forskjellig der. Veggmalerier og alt mulig rart. Men det er jo utrolig kult at en liten fanzine kan vinne en sånn pris.

Hvordan har salget vært?

Det første opplaget mitt var på 200, og det ble utsolgt på OCX. Men jeg trykket opp 200 til. Hovedsakelig har jeg solgt fanzinene selv, men de er på Tronsmo og Outland også. Jeg solgte veldig mye på slippfesten min, og jevnt og trutt på Instagram og sånn siden.

Har du lyst til å fortsette med tegningsserier?

Ja, absolutt! Vi får se hva det neste blir. Jeg er i startfasen med mange forskjellige ting. Nå er det mest kaos, men jeg håper det kommer seg.


Andrea Ferkingstad på Instagram

Øverst: Andrea på årets OCX. Fotografi av Trond Sätre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *