Startet med å tegne i timene

-Det er litt av meg i alle karakterene i Storefri, sier Marius Henriksen. I midten av juni sluttet han som lærer for å satse full og helt som tegneserieskaper.

I dag lanseres Storefri som eget blad. Utgivelsesfrekvensen blir annenhver måned. Tidligere har serien gått som biserie i andre hefter og det har også kommet ut totalt fire softcoverbøker, tre julealbum og ett sommeralbum.

Første gang siden Radio Gaga
– Dette er en drøm som jeg nesten hadde gitt opp å håpe på. I Norge har det vært få striper som får eget blad, den forrige var vel Radio Gaga i 2019 og Lunch kom i 2013. -At Strand Forlag har såpass stor tro på serien tror jeg kan skyldes at den har en litt annen profil enn andre norske serier. Dessuten synes jeg det er kult at flere nye norske serier får plass i bladet og mulighet til å utvikle seg. Åtte andre serier er med. – Vi snakket en del sammen om hvilke som passet inn. «L-innsikt» av Linn Isabel Eielsen var en av de som vi var veldig fascinert av, sier Henriksen om den 21-år gamle Oslo-studenten sine striper. Hun har holdt på med den i fem år og skriver i introduksjonen at den handler om å være ung og naiv, men tro at man har peiling på alt mulig. «Oisann» av Marius Stene, som bl.a er kjent for Norske Grønnsaker, trekker også Henriksen frem som «kjempemorsom».

I tillegg er det også tre andre serier av Marius Henriksen. – «Pappa» er basert på mitt privatliv, og pappa er ikke helt meg, men det ligner på meg. Datteren min er tre år gammel nå og datteren i serien har vokst litt i takt med min egen datter. Da jeg var i pappaperm merket jeg at det var så mange opplevde situasjoner som passet i stripeform, og jeg tror mange andre fedre kjenner seg igjen i stripene, forteller Henriksen. – I tillegg har jeg enruter-seriene «Lærere i andre yrker» og «Hurtigmat». Hurtigmat har jeg faktisk jobbet med helt siden tiden før Storefri, sier serieskaperen

Allerede på barneskolen likte han å tegne i klassetimene. -Mine lærere reagerte ikke negativt på det, siden jeg fikk med meg det som ble sagt i timene.

Inspirert av egne lærere
Selv gikk Henriksen på ungdomsskole fra 2005 til 2007. – Figurer i serien er basert på ekte lærere, men veldig karikerte. – Sigbjørn hadde jeg ikke som lærer, men jeg hadde en lærer på videregående som var litt sarkastisk og tørr, og jeg har tatt inspirasjon fra ham. De andre lærerne er litt mer typer, som er sammensatt av forskjellige, sier Henriksen, som tok en bachelor som faglærer i kunst og håndverk ved OsloMet (daværende Høgskolen i Oslo og Akershus) fra 2013-2016.

– Jeg begynte å publisere Storefri i stripeform i 2012. Utgangspunktet var at jeg tenkte vel at alle har gått på skole og alle har en relasjon til det. I begynnelsen kom mange av vitsene fra to lærere; den positive lekne og sprudlende læreren Vidar og den negative Sigbjørn, en lærer som bare hater.

Pedagogiske tema
Tema i dette første nummeret av Storefri er avlyst eksamen.  Tidligere tema har bl.a. vært digital kursing for lærerne, leirskole, skolekantine, forelskelse blant elever og planleggingsdager. Det er mange skolerelaterte tema å ta av, så jeg er ikke redd for å gå tom for ideer.  I august-nummeret blir det noe som er relevant ved skolestart, men detaljene vil jeg ikke gå inn på før det slippes. I overskuelig fremtid ser han ikke på det som en spesielt krevende utfordring å lage mange flere Storefri-striper og komme opp med nye pedagogiske tema. – Det er fortsatt mange å ta av, og å ha ny vri på tidligere tema er også en mulighet, sier han.

Han synes at serien har blitt mye bedre etter at han selv begynte å jobbe som lærer. – Kollegaene mine på Nesøya barneskole hvor jeg jobbet fra 2017 frem til jeg sluttet før sommeren, syntes det var bare artig at jeg drev på som tegneserieskaper. På spøk var det noen på jobben som sa «Pass på nå ellers så kan vi ende opp i en stripe her».  Som kunst -og håndverklærer var jeg vant til liv i timene og mindre vant til å ha teoretiske fag.  – I en av favorittstripene mine sitter Vidar og kjeder seg under en prøve, og en elev sier «nå er det bare 15 minutter igjen av prøven, Vidar». Det var selvopplevd og et minne fra da jeg måtte steppe inn som sensor under nasjonale prøver.

Vil utvide lærerstaben
Torsdag 17. juni 2022 var Henriksens siste dag som fast ansatt lærer. – I fem år har jeg vært fast ansatt som formingslærer ved Nesøya. Siste året har jeg bare vært 40 prosent ansatt, ettersom tegneserie-prosjektet har tett mer og mer av tiden min.  – Ettersom det er et lærerperspektiv i serien er det mange lærere som leser serien, men jeg synes det er kult å høre at også elever liker serien. Mens lærerne på skolen i serien er faste, er det naturlig nok utskifting av elevmassen – Det er noen elevtyper som går igjen. Det er supernerden, den dumme blondinen og de slappe elevene som blåser helt i skolen. En del av humoren er også at noen elever er mer oppegående enn læreren, sier Henriksen. –  Å lage gode punchlines er det mest krevende ved å lage striper, samtidig synes jeg også det er spennende å lage handling over flere sider, hvor man blir bedre kjent med figurene. I dette nummeret har jeg en episode fra Skolefri som går over fem sider, sier Henriksen, som også har en plan om å utvide lærerstaben på åtte lærere i fremtiden. – Mitt siste tilskudd var vaktmesteren Henning, men det kommer nok flere, avslutter serieskaperen.

Les også:
Anmeldelse av Storefri # 1

1 tanke om “Startet med å tegne i timene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *