Vil revolusjonere markedet


Michel Da Broi kom fra de italienske Alpene til de romsdalske for å sikre fjell. Nå skal han og broren Luca få oppfylt drømmen om å bli profesjonelle tegneserieskapere-og utgivere i sitt nye hjemland Norge. 

Når og hvordan kom dere til Norge?

Både jeg og broren min er født i Aostadalen (Valle d’Aosta på italiensk) som ligger midt i Alpene, i grensen med Frankrike og Sveits. Vi vokste opp der sammen med søsteren vår på families småbruk, i nær kontakt med bondelivet, dyr og naturen. Siden vi var ganske små har vi vært interessert i tegneserier, og det er kanskje fordi bestefar har alltid har lest, og fortsett leser, Tex Willer

Etter videregående hadde jeg planer om å fortsette utdanningen min på en tegneserieskole, men disse skolene er i stor grad private og veldig dyre. Familien min hadde ikke mulighet til å betale dette for meg. Så sommeren etter jeg var ferdig med videregående skole, satte jeg kunstkallet til side og begynte å jobbe i et lokalt fjellsikringsfirma. Etter fire år i denne bransjen fikk jeg muligheten til å tilbringe en sommer i Norge for å jobbe med fjellsikring i Rauma Kommune. I 2015, da jeg kom tilbake til Norge igjen for en ny sesong, tok jeg med broren min, Luca. Han var fascinert av Norden og det norske språket, og hadde lyst til å bosette seg i Norge.

Han fant jobb her, og i mellomtiden fikk jeg lyst til å følge kallet mitt. Med pengene som jeg hadde spart fra sesongarbeidet i Norge, kunne jeg studere på Scuola Internazionale di Comics i Torino fra 2015 til 2018. Den tok meg til et nivå som jeg hadde aldri klart å nå alene. SIC en privat skole hvor proffene i tegneseriebransjen kommer gir råd og veiledning til aspirerende serietegner. Det var kun to oppmøter i uka, det meste måtte vi gjøre hjemme og deretter ta det med til skolen for å få det korrigert. Vi fikk mulighet til å lære fra folk som jobber for Disney, Marvel, DC, Bonelli og Dargaud.

Jeg vendte tilbake til Norge for å jobbe som fjellsikrer høsten 2018 og etterpå flyttet jeg til Måndalen i april 2019. Der fikk jeg jobb i Wenaas Workwear og begynte til å samarbeide med Luca om å legge grunnlaget for vårt eget tegneserieforlag, Other Universe.

Hva er Other Universe, og hvordan oppsto det?

Other Universe er tegneserieforlaget vårt. Det er vår største drøm, og ble grunnlagt 15. april 2019. Målet vårt er å revolusjonere underholdningsmarkedet, og gjøre det mulig for kreative folk til å ha et bedre og roligere liv. Vi tenker spesielt på de amerikanske og japanske tegneseriemarkedsmodellene hvor serieskaperne fører et kjempestresset og usunt liv på grunn av korte «deadlines» og relativt lavt lønninger, spesielt i fase hvor de må fortsett etablere seg som kunstnere.

 Hva er de viktigste inspirasjonskildene dine?

Jeg prøver til å være mest mulig åpen til inspirasjon, men de viktigste kildene er filmer, tegneserier, bilder, musikk og bøker. Jeg ser litt av alt, lese litt av alt og lytter til litt av alt, når finner jeg tid til det. Jeg er veldig nysgjerrig og har alltid lyst til å finne eller skape noe nytt.

Den første utgivelsen deres har tittelen «De siste av dagene mine». Hva ligger i denne tittelen?

Nå når nummer 1 kommer ut, vil leserne forstå litt bedre hva det betyr. Jeg kan røpe at det er begynnelse til en slags ritualistisk bønn som hovedkarakteren fremsier hver dag. Mer enn det kan jeg dessverre ikke si ennå.

På forlagets nettside tilbyr dere den digitale utgaven av heftet gratis. Hva slags finansieringsplan har dere for forlaget og serien framover?

Den digitale utgaven av heften er gratis kun for pilotutgaven, også kjent som #0. Hefter som kommer videre (også nå fra nummer 1 osv.) i digital utgave skal ha en pris. Det blir sannsynligvis en litt lavere pris i forhold til den fysiske heftet av samme utgave. Vi driver og sjekker litt hva andre forlag gjør på nettsidene sine.

Hvorfor valgte dere et avlangt format? (30×17,5 cm)

Planen var til å bruke et standard amerikansk format og lage det litt mer avlangt. Det som skjedde var at da jeg begynte å jobbe pmed #0 på papir, gjorde jeg en ligningsfeil og da fikk vi et ekstra avlangt format, enda mer enn det vi hadde planlagt. Men vi likte resultatet, og bestemte oss for å fortsette med det. Det er litt sånn, av og til, at gode ting kan komme fra feil.

Navnløs # 1 er planlagt å komme nå i mars. Hvor ofte kan dere greie å produsere et nytt hefte? Og har dere tenkt noe på hvor lenge denne serien kan gå?

«Den Siste av Dagene Mine #1 – Eposet Begynner» kommer ut straks. Vi har regnet med at vi kan produsere et nytt nummer annenhver måned. Nå i det siste vi har hatt litt vanskeligheter med å finne rett tempo, alt er nytt for oss, men vi finner ut av det til slutt. Luca har regnet ut at serien kan vare noe rundt 100 utgaver. Lang, men ikke uendelig. Vi vet faktisk allerede hvordan det slutter

Den fysiske utgaven er foreløpig bare tilgjengelig fra Outland. Så vidt jeg kan se er den ikke en gang tilgjengelig fra deres egen nettside?

Vi jobber med saken, men mest sannsynlig bruker vi en link som tar folk til Outland, og de bestiller derfra. Vi fortsatt er i dialog med Outland om en løsning, for akkurat nå det er umulig for oss til å utvikle et logistikksystem. Vi er avhengige av større butikker som har allerede en god logistikk. Hvis vi legger ut heftene til salgs på nettsiden vår, og folk begynne å bestille der, må vi sende selv hvert enkelt hefte til hver enkelt kunde, og da kommer vi til å tape penger. Det blir sikkert mulig i fremtiden, men ikke akkurat nå.

Satser dere bare digitalt eller også fortsatt fysisk framover? Og kommer heftet til å være i salg andre steder enn Outland?

Det blir også fysiske utgaver framover. Hefter er allerede på salg i noe lokale bokhandlere, Norli på Åndalsnes og to Ark-butikker i Molde, pluss Kanoncon i Drammen. Butikkene kan bestille heftene fra Bokbasen, og nå vi skal få det inn på Bladcentralen også.

Jeg siterer fra nettsiden: «With the help of like-minded artists, the  small team «in front of» the publisher,  wants to revolutionize the entertainment  industry, making it a healthier  environment where arts can  really thrive. Feel  welcomed, feel inspired, feel part of the family. » – Betyr dette at dere vil bruke Other Universe til også å utgi helt andre serier enn den som du og broren din nå lager?

Ja, akkurat. «Den Siste av Dagene Mine» er vår første serie, men vi skal utvide repertoaret med andre serier og andre sjanger. Etter hvert som vi vokser vil vi skal ta kontakt med andre kreative utøvere og lage en rekke forskjellige serier og produkter. I fremtiden har vi planer om å ekspandere til animasjon, videospill og brettspill, men først og fremst vil vi etablere oss som et tegneserieforlag på det norske og europeiske markedet.

Les også:
Quijote i rommet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *