Den populære bokserien «Barry Loser» feirer 10 år, og i den anledning har Jim Smith lansert det nyeste tilskuddet i et sprell levende tegneserieformat.
Mens flertallet av de tidligere bøkene til Smith er tegnet i svart-hvitt med enklere illustrasjoner, er Barry Loser – total winner omformet til et mer uttrykksfullt format. Dette er hans tredje bok med fargede illustrasjoner, og den første som omtales som en tegneserie. Denne gangen har Barry Loser satt seg et ambisiøst mål: å bli en vinner. Han blir med i en konkurranse med håp om å vinne en “Feekos Twidl” (ligner på en Nintendo switch) og “si farvel til Barry Loser og hei til… Barry VINNER!”
Kort fortalt er dette en barnevennlig satire. Historien spinner, som alltid, rundt Barry Losers liv og hans opplevelser med venner og familie. Pinlige og surrealistiske situasjoner preger fortellingen, som er presentert i dagbokformat med Barrys indre monologer, forklarende fotnoter og skarpe kommentarer. Hvis du er ny i Barrys verden, frykt ikke. Introduksjonsvis presenteres hans familie, venner og rivaler, noe som gir en kjapp innføring. Tegneserieboken består av fem historier som hver skildrer en dag i Barrys liv, fylt med eventyr sammen med hans varierte krets av venner, familie, samt erkefienden Darren. Disse episodene leder leseren gjennom både pinlige bursdagsfester og uventede helteøyeblikk, alle sammen rikt illustrert for å maksimere underholdningsverdien. Den episodiske strukturen og det lettleste formatet gjør denne serien spesielt appellerende for barn.
De snåle illustrasjonene, skapt av Smith selv, kler formatet. Karakterene har små kropper og overdimensjonerte ansiktstrekk. Digre neser gir dem et humoristisk utseende. Barry og hans venner og familie kjennetegnes av enkle, rene linjer med minimal skyggelegging. Til tross for denne enkelheten er karakterene svært uttrykksfulle. Kroppsspråket formidler effektivt følelser og handlinger. Bakgrunnen er minimalistisk. Dette bidrar til å holde oppmerksomheten på de komiske elementene i scenene. Karakterer opptrer ofte i absurde situasjoner med en surrealistisk vri, som at neser faller av og flyr.
Smith har et talent for å veve sammen uhøflighet og nonsens til en barnevennlig satire som appellerer til barns sans for det absurde, samtidig som voksne kan smile av den skjulte parodien i tekst og bilde. Barry leker med ord og har sin egen sjargong flere steder. For eksempel omtaler han «den kule gjengen» han er i, bestående av bestevennene Bunky og Nancy, «den kyle gjengen». «Kyl» er noe han og Bunky har hentet fra sin favoritt-TV-serie, Future Ratboy, hvor Ratboy sier kul på denne måten. Dette blir forklart i den første boken1 i serien, så om man ikke har lest den, må man kanskje gruble litt på hvor dette kommer fra. Barry Loser-serien utforsker temaer som vennskap, selvaksept og håndtering av motgang. Dette har gjort serien til en favoritt blant barna. Forfatterens bøker har solgt 840 000 eksemplarer på engelsk og er solgt i 17 land, og i 2013 fikk Smith Roald Dahl Funny Prize for sin innsats. Smiths evne til å kombinere dagboklignende monologer med visuelle slapstick-elementer gjør den til et treffende valg for målgruppen på 7 til 10 år.
Som en ekstra bonus kan barna bakerst i boken lære hvordan de kan tegne flere av karakterene (og en bæsj), inkludert Barry og hans rampete katt, og kanskje skrive sin egen tegneserie. Med sin fargerike tilpasning til tegneserieformatet, åpner «Barry Loser – En Ekte Vinner» for en ny måte å oppleve Barrys kaotiske, men underholdende, verden på.
Barry Loser – En ekte vinner!
Av Jim Smith
Oversatt av Hilde Matre Larsen
248 sider
299 kr.
- Vi har ikke greidd å finne ut om denne boka er utgitt på norsk, red. tilf. ↩︎