En familie som formet Tyskland

Elke Renate Steiner er en av de internasjonale gjestene på årets Stribefeber, som går av stabelen denne helgen. Hun er kanskje mest kjent for sine tegneseriebiografier, og særlig historiene om familien Mendelssohn.

De to mest kjente medlemmene av familien er den tysk-jødiske filosofen og bibeloversetteren Moses Mendelssohn (1729-1786) og hans sønnesønn, komponisten Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847). Felix var en produktiv komponist som i tillegg kan ta æren for å ha brakt Bachs musikk til heder og verdighet igjen, selv om de fleste nok først og fremst forbinder ham med bryllupsmarsjen.

Imidlertid er det ikke de to, vi kan vel kalle dem kolossene, i familien som har interessert Elke Renate Steiner mest. Derfor har hun kalt bøkene sine om familien for «Die Anderen Mendelssohns» . Første bind omhandlet Moses’ eldste datter, forfatteren Dorthea von Schlegel (1763-1839), og en litt fjernere slektning, komponisten Arnold Mendelssohn (1855-1933). Dette andre bindet omhandler Felix’ førstefødte sønn Karl Mendelssohn Bartholdy. Han var historiker, og er trolig mest kjent for sin forskning på Hellas.00_mendelssohns01

Boka er ikke noe helhetlig verk om Karl Mendelssohn Bartholdys liv. Grovt sett er den delt i tre deler: barndommen med sin berømte, men omflakkende komponistfar, akademikerkarrieren, og det psykiske forfallet med påfallende sanatorieopphold.  Det er fristende å trekke paralleller til Mary Talbots Dotter of her Father’s Eyes, som også omhandler avkommet til en berømt kulturpersonlighet, og som ender på sanatoriet. Men Karl satte i alle fall i noen grad sitt merke på kulturhistorien. I tillegg til sin akademikerkarriere var han også en politisk aktivist i sin samtid, støttet Frankfurtparlamentet og den greske frihetskampen mot tyrkerne, og var skeptisk til prøyssernes økte innflytelse. Karls politiske aktivisme er et viktig poeng, men blir subtilt behandlet i denne serien.

Steiners biografi om Karl Mendelssohn er ellers mer opptatt av stil enn detaljer. Selv om en del (sikkert historisk korrekt) informasjon framkommer, ikke minst gjennom Karls beretning til legen, er det øyeblikkene og stemningene som er viktige. Teksten er ofte klistret på, ofte uten en helt naturlig kombinasjon med bildene.

00_mendelssohns02

Det er ellers tegningene som særmerker Steiner som forteller. Hun bruker noe av den samme tresnitt-stilen som David B. , men strengere, enklere og mer stilrent, kanskje noe inspirert av ikonisk kunst, og uten David Bs varierende grad av surrealisme. Stilen er gjennomført, med seks kvadratiske ruter konsekvent på nesten hver eneste side. Steiner har underlagt seg selv en streng disiplin når det gjelder format, så det er desto mer imponerende at hun greier å gjøre både figurer og omgivelser såpass levende og animerte.  Tofargeformatet, med ulike nyanser av grågrønt, er et annet tilsynelatende enkelt virkemiddel som gir tegningene mye liv. I skildringen av Karls økende sinnslidelser kommer de visuelle fortellerteknikkene virkelig til sin rett, og gjør denne litt ujevne biografien til en sterkere leseropplevelse enn den først så ut til å bli.

Die Anderen Mendelssohns: Karl Mendelssohn Bartholdy
Av Elke Renate Steiner
ISBN 978-3-95640-024-7
132 sider
€ 24
Reprodukt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *