Når ting blir vanskelig!

«Esters Univers» er en debuttegneserien til den Os-baserte illustratøren Oda Valle. I denne tegneserieromanen behandler hun problemer rundt familieendringer med avvæpnende humor.

Ester har så langt bodd hos mamma og pappa og hun har vært fornøyd og lykkelig med det. Hun er glad i begge to, men bor mest hos mamma siden faren pendler mellom Bergen og Oslo. Ester liker å være med bestevenninna Hedda, dagdrømme, skrive i dagboken sin om å få marsvin, og hun elsker å spise fredagstaco med mammaen sin. Mamma og Ester har det skikkelig fint sammen, så lenge det bare er de to.

Men ting forandrer seg når mamma blir kjæreste med Tor, og de bestemmer seg for å flytte sammen. Tor har også en sønn, Bo som blir med. Dette er skikkelig ille for Ester. Hun ønsker ikke noen «bonusfar» og «bonusbror». -Kan voksne bare bestemme at noen skal flytte inn, spør hun i tekstmelding til bestevenninna Hedda.

Trassen melder seg med en gang

Verdens verste bonussøster
Ting blir verre nå som de har flyttet inn. Moren til Ester og Tor er forelsket og kliner hele tiden. Ester klarer ikke å akseptere endringen, og klarer ikke heller å oppføre seg, uansett hvor mye voksne prøver å snakke med henne. På toppen av det hele skal Bo begynne i samme klasse som henne.

Da er det godt for Ester å ha en venninne hun kan gå til og snakke med om vanskelige ting. Sammen planlegger de hvordan Ester skal kvitte seg med «bonusfamilien». De bestemmer seg for å plage Bo så mye at han vil flytte. Da kommer også Tor til å flytte, og ting blir som før. -Jeg skal være verdens verste bonussøster, sier Ester. Hun gjør alt hun kan for at de skal flytte ut igjen. Men lykkes hun?

En enkel plan

Alt går ikke helt etter planen
Uten å røpe for mye kan vi si at det går ikke helt som planlagt for Ester. Hverdagen blir bare enda vanskeligere. Boka illustrerer på en god måte hvordan ikke bare livssituasjonen endrer seg når familier stokkes om, men også hvordan dette kan endre menneskene i familien. Ester trekker seg tilbake, fra hjemmet, fra skolen og selv fra sin venninne Hedda.

Kul, energisk og sårbar
Oda Valle har skapt en spennende tegneserie med en kul, sårbar og energisk hovedfigur. Tegneserien har mye følelser som kan gjenspeiles hos barn i samme situasjon som Ester. Den viser at det kan være vanskelig å være skilsmissebarn og få bonusfamilie. Hverdagen forandrer seg.

Boka egner seg for barn fra 6 år og oppover. Den kan være et fint utgangspunkt for samtaler om temaet, og hjelpe familier i lignende situasjoner å løse lignende problemer. Men boka er også spennende å lese uten at man er i en sånn situasjon.

En uønsket bonusfamilie

Selv om temaet kan være vanskelig å snakke om, og problemene er alvorlige, er det ikke deprimerende lesning. Oda Valle bruker litt avvæpnende humor uten at det ødelegger for budskapet. Selv om Ester gjør mye galt, får man sympati med henne. Samtidig holdes spenningen oppe ved at leseren blir stresset av alle problemene hun lager for seg selv og andre.

Lite tekst og mange illustrasjoner.
Esters univers er en fin historie med lite tekst og mange illustrasjoner. Det er også mange detaljer og dialoger som gjør at leseren er med hele tiden og er nær karakterene. Tegneserien engasjerer og setter tanker i gang. Illustrasjonene er enkle, med fine farger i hele boken. Selv om dette er debuttegneserieromanen hennes, har Oda Valle klart å lage en veldig bra tegneserie. Det blir spennende å se om det kommer en oppfølger. Boka legger opp til det.

Esters univers – Bonusbror og marsvintrøbbel
Av Oda Valle
192 sider
299 kr. (veil.)
Aschehoug


Francine Mbanza Jensen er leder for Empo Flerkulturelt Ressurssenter i Kirkens Bymisjon i Bergen, og grunnleggeren av Unity Spark, en katalysator for gründere med flerkulturell bakgrunn. Hun har skapt tegneserien om den norsk-burundiske superhelten Kira.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *