Bestått i kjærlighet?

Ditte Lindroth serverer en reiseskildring i tegneserieboken «Flickvänsprovet». Boken er vel så mye en reise i et dysfunksjonelt kjærlighetsforhold.

Den svenske tegneserieskaperen Ditte Lindroth lanserte sin første tegneseriebok i april. «Flickvänsprovet» var tilgjengelig på tegneseriefestivalen Uppsala Comix, der Lindroth hadde egen programpost. Selv om Ditte Lindroth ikke har utgitt tegneseriebøker tidligere, har animatøren og tegneserieskaperen vært aktiv på den svenske tegneseriescenen med blant annet tegneserier på instagram.

Utgangspunktet for «Flickvänsprovet» er en reise Lindroth gjorde med kjæresten Axel på den transsibirske jernbanen. Etter å ha flydd til Moskva, reiste paret med tog gjennom Russland til Vladivostok. Boken er delt inn i bruddstykker koblet til ulike reisestrekninger med tog og steder de besøkte.

Reisen er i hovedsak et bakteppe i boken. Mest er dette historien om Ditte og hennes dysfunksjonelle kjærlighetsforhold til Axel. Hvis hun kan reise gjennom Russland med ham, så kan de leve gjennom alt som par. Dette blir rett og slett hennes prøve som kjæreste. Axel på sin side er særdeles opptatt av Russland og russisk kultur. Det er ikke Ditte. Hun er forelsket i Axel og velger å finansiere reisen for at de to skal være sammen. Dog har hun bange anelser. Derfor lager hun en liste over hva turen vil bety for henne. Samtidig anskaffer hun seg en lykkestein, som blir et viktig element i boken.

Ditte Lindroths tegneseriebok er en stemningsfull vandring i følelser. Hun våger å skildre ulike faser i forholdet til Axel, og gjennom utgivelsen følger vi henne i gode og mindre gode situasjoner. Lindroth har valgt en begrenset fargepalett til historien. Det meste går i svart/hvitt og gråtoner, mens rød og rosa brukes som kontrastfarger her og der. Et minne om et tidligere møte mellom paret i Berlin, skildres i rosa.

Ditte Lindroth har valgt en tilsynelatende enkel tegnestil, der ansikter og ansiktsuttrykk blir spesielt viktige. Hun er flink på å skildre stemninger og bevegelse. Scenene og forløpene har en naturlig utvikling,

Som en første tegneseriebok er «Flickvänsprovet» en imponerende utgivelse. Boken er dramaturgisk god, der den går i dybden på forholdet mellom Ditte og Axel. Lindroth viser særdeles lovende takter her, og bruken av selvbiografisk materiale hever utgivelsen.

Flickvänsprovet
Av Ditte Lindroth
155 sider
218 kr.
Kartago

Denne artikkelen sto på trykk i Sydvesten 30. mai 2024, men teksten er bearbeidet for Serienett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *