Fritt fall forteller oss at den tilsynelatende perfekte tilværelsen kan være alt annet enn det, og hvordan uventet støtte kan være nøkkelen til å finne seg selv.
Lavendel er en engel og bor i Overlandet, hvor alt er perfekt. Hun deler livet der med sin sjelevenn Datura, en av Overlandets ledere. Det er kun et fåtall personer som får bli engler, og deres jobb er å oppfylle ønsker fra menneskene, samtidig som de konstant skal ha det gøy. Noe skurrer imidlertid for Lavendel. Hun føler på en mangel og et savn, men klarer ikke sette fingeren på det. Datura, hennes partner, har en dominerende personlighet og bruker mye tid på å irettesette henne. Han blir sint og flau over oppførselen hennes og ber henne å slutte med dagdrømmene sine og ta seg sammen.
I fritt fall ned i Lavendels melankolske tilværelse ramler Aster. En fremmed uten vinger og uten hukommelse. Hvor kommer Aster fra og hvorfor kom hen hit? Det ryktes om en forstyrrende falsk engel, og jakten på inntrengeren starter. Lavendel, utsultet på støtte, bestemmer seg for å hjelpe Aster med å flykte. De drar fra den perfekte tilværelsen ut på eventyr for å finne det Lavendel savner. Datura freser når han innser at hun har stukket av. Ingen går imot hans vilje, og ingen tar Lavendel vekk fra ham. Hun er ingenting uten ham.
Budskapet i tegneserien er viktig: Forholdet mellom Lavendel og Datura er giftig, og noe mange kommer til å oppleve en eller flere ganger i løpet av livet. I dag kaller vi det “gaslighting”, etter skuespillet fra 1938 med samme navn. Gaslighting er en relasjon med en person som systematisk bryter ned selvtilliten din, til du tror selv at du tar feil, gjør feil eller er problemet i relasjonen. Dette kan skje i relasjon til jobb, familie, venner og partnere.
Som forfatteren viser gjennom forholdet til Lavendel og Datura, er hun begrenset og styrt av hva Datura vil og hvordan han føler seg. Forhold deres har en skjev balanse hvor en deltaker, her Lavendel, gir mye og konstant validerer den andre, uten selv å få noe tilbake annet enn kritikk og skyldfølelse. Slike forhold kan være vanskelig å komme ut av fordi man er for nedbrutt av å se hvor ille det faktisk er. Personer i slike forhold trenger derfor en Aster som gir Lavendel et selvtillitløft og en virkelighetssjekk om hvordan Datura behandler henne.
Jeg var så heldig å få med meg Egmonts trippellansering, hvor blant annet Emily Sørensens Fritt fall var en av de som ble lansert. I sceneintervjuet under lanseringen delte forfatteren hvordan hun jobbet med kun et fåtall farger i paletten om gangen. Dette gjør boken sprek og iøynefallende, og jeg digger det. Det er en Lumberjanes møter Giant Days-vibbe over tegnestilen. Dette er forfatterens andre bok, men den første lange sammenhengende historien. Alle de forskjellige karakterene som bor i Overlandet er gjennomført og varierte, og jeg liker variasjonen av entiteter som lever sammen der.
Den morsomme og fargerike fantasy-settingen satt til side, håper jeg boken gir flere lesere en tankevekker over hvordan de behandler andre og hvordan de selv blir behandlet. Alle relasjoner er åpenbart ikke like giftige som den i boken, men det jeg tar med meg, er at det er viktig å sette grenser og stole på den vonde følelsen du har i magen. Noen ganger er det vanskelig å se lyset i enden av tunnelen.
Jeg håper denne boken finner de leserne som virkelig trenger den.
Fritt fall
Av Emily Sørensen
220 sider
329 kr.
Egmont