Kollektivet på bortebane

Torbjørn Lien fører karakterene i Kollektivet ut i verdensrommet i årets sommerhefte.

Ronny står i sentrum for Kollektivets sommerheftet “Bortført”, Deathmetal-rockeren opplever nærkontakt av tredje grad når han blir bortført av en utenomjordisk farkost. En del komplikasjoner, både ombord på romskipet og i hverdagen på jorden, følger. Sønnen Balder og eks-kjæresten Kisse må forholde seg til rykter rundt, og konsekvenser av, livsførselen til Ronny. Er Ronny rett og slett gått ut av tiden?

Ronny på sin side benytter seg av den utenomjordiske teknologien, og klarer selv å få Emma, Gry, Mounir og Tobben bortført. De får sammen se og oppleve ulike romskip, samtidig som det blir en del sammentreff med romvesenene.

Torbjørn Lien leker seg med konspirasjonsteorier, klisjeer fra science fiction-filmer og tegneserier, samt morsomheter som oppstår når karakterene i Kollektivet skal forholde seg til både helt nye omstendigheter, og til hverandre. Det går litt over stokk og stein i forhold til troverdigheten i enkelte sekvenser, men samtidig er det også noe av sjarmen med genren. For eksempel ironiserer Lien over hvor enkelt det er for jordboere å plutselig kunne håndtere avansert, utenomjordisk teknologi på første forsøk.

Ronny redder verden. Kollektivet har rotet seg OPP i noe digert, og for en gangs skyld ser det ut til at Ronny er mannen som får ting til å komme på plass igjen.
Ronny redder dagen. (c) Torbjørn Lien

Og det er ikke som om dette er første gangen serien har trukket inn overnaturlige elementer; trofaste lesere husker Nordpol-trilogien i Kollektivets julehefter.

Grafisk er Torbjørn Lien i storslag. Han leker seg med enkeltruter, sidelayout og effekter, og det er mye godt og stilig tegnearbeid. Flere av sekvensene i romskipet fungerer særskilt godt, der Lien får bruke andre typer karakterer og settinger enn det vi vanligvis forbinder med serien.

Utgivelsen har vokst ved flere gjennomlesninger. Hendelsene i albumet endrer ikke status quo for karakterene i Kollektivet, men albumet er i stedet en artig treatise der Lien filosoferer på en ironisk og morsom måte rundt science fiction som genre og konspirasjonsteorier.

Kollektivet sommerhefte – Bortført
Av Torbjørn Lien
32 sider
Kr. 99,90
Gyldendal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *