
Tegneserieskaper Trond J. Stavås har tatt for seg alt fra anleggsbransjen til nyutdannede skuespillere. Med serien «Mestertyven Gjest Baardsen» presenterer han Norges Robin Hood for et nytt publikum.
Historien, som foregår i 1814, er så å si helt fiksjonell, men inkluderer historiske mennesker og steder, og episoder fra Gjest Baardsens egne fortellinger. Etter å ha blitt presentert for lensmann Jernkloa, som har gjort det til sin livsoppgave å fange Gjest, følger vi et par av Gjests innbrudds- og utbryterforsøk på veien til Bergen og kjæresten Tine. På veien møter han «kollegaen» Ole Høiland, som forteller om den fantastiske Gylne Fjærpenn som skal brukes til å skrive grunnloven med og er verdt ti millioner spesidaler. Gjest og Tina tar straks fatt på veien til Eidsvoll, men det de ikke vet er at den som står bak informasjonen fra Ole Høiland, er en viss lensmann.

Plottet er ikke egentlig så veldig komplisert, men det skjer mye hele tiden og blir aldri kjedelig. På samme måte som i filmen fra 1939 består første del av boken av noen artige enkeltepisoder som presenterer oss for de viktigste karakterene, og for hva slags type Gjest Baardsen var (eller i alle fall ønsket å bli oppfattet som). Jakten på fjærpennen fyller siste del og gjør plottet mer målrettet og actionfylt. Kombinasjonen av småepisoder og en overhengende historie sørger for at plottet ikke virker forhastet. De konstante hindringene, inkludert å bli fanget av politiet ved flere anledninger, er med på å gjøre Baardsen mer troverdig enn om han hadde klart alle utfordringene på første forsøk og uten motstand og gjør det spennende å se hvordan Gjest kommer seg ut av knipene.
De virkelige historiene og elementene er markert med en kjetting i hjørnet slik at man kan bla bakerst i boken og lese mer om dem. Dette knytter både den fiksjonelle historien til den ekte personen Gjest Baardsen, og minner oss om at virkeligheten av og til overgår fantasien. Samtidig som det er et fint tiltak for dem som blir nysgjerrig på episodene og vil vite litt mer. Men jeg er neppe den eneste som ved flere anledninger overser dem, og i fremtidige utgaver håper jeg symbolet enten gjøres større eller får en litt synligere farge.

Når det kommer til forsamlingen på Eidsvoll, har Stavås tatt det litt pussige valget å la dem snakke veldig moderne slang, noe jeg for min del ikke ser helt poenget med. For ungene blir det vel gjerne litt morsomt når Christian Falsen går fra: «[…] saavelsom de øvrige anordninger og befalinger der vedkomme den …» foran en snorkende forsamling til: «Wilhelm! Bro! Tror forsamlingen trenger litt frisk luft, ass!». At de «høie herrer» snakker litt som en gjeng femtenåringer på Fortnite, blir ganske morsomt med én gang, men jeg føler likevel sjokkeffekten forsvinner ganske raskt og det hele føles mest random og cringe.
Slik som i mange av Stavås’ andre tegneserier er det relativt enkle tegninger og rene linjer. Sammen med de lyse og fargerike bildene gjør dette det til en svært innbydende tegneserie for både barn og voksne. På samme måte som historien er ganske enkel, men har mye som skjer, er tegnestilen også enkel, men har mye som skjer i bakgrunnen. Vi får både smådyr i morsomme situasjoner, og «easter eggs» som karakterer fra andre norske tegneserier, med Pondus og Jokke som overklassebergensere som min favorittdetalj. Selvfølgelig bør ikke tegneserien bli en «Hvor er Willy?» bok, men bakgrunnsdetaljene er såpass artige at jeg tror ikke det hadde skadet med enda flere av dem. Jeg tror også Stavås kan trenge å jobbe litt med perspektiv i tegningene sine, flere steder ser husene nærmest ut som de lener seg framover.

Historien om Gjest Baardsen har moret og fascinert det norske folk siden selvbiografien hans ble gitt ut i 1835 og senere med Tancred Ibsens film fra 1939, men hos den yngre generasjon er han ikke like godt kjent. Når Stavås nå presenterer den norske Robin Hood (og muligens baron von Münchhausen) for en ny generasjon, er dette gjort med flere nikk til de tidligere presentasjonen om ham sammen med sine egne ideer. Resultatet har blitt en fin kombinasjon av ekthet og fantasi og er dermed en god og passende introduksjon til Gjest Baardsen.

Mestertyven Gjest Baardsen
Av Trond J. Stavås
156 sider
299 kr.
TNT/Bonnier