I Sabotør-serien forteller John S. Jamtli om krigen i Norge i et varmt, spennende og fargerikt format. Den siste i serien, «Tungtvannsaksjonen», er ikke bare en tegneserie, men en verdig hyllest til de som satte sine liv på spill for vår frihet.
Etter NRK sin serie om hendelsene ved tungtvannsannlegget satt jeg igjen med en følelse av å ville ha mer. Historien fenget, men det var ikke nok. Derfor var det med stor iver at jeg at jeg satte meg til for å lese siste bok i Sabotør-serien, «Tungtvannsaksjonen». Å endelig få et nytt innblikk i historien som utspilte seg ved Vemork for nærmere åtti år siden. Ikke bare er historien i seg selv så nervepirrende at jeg fikk vonde knoker av å lese boken, men kameratskapet og samholdet som kommer fram i boken er mildt sagt rørende. Jonh S. Jamtli har klart å gjengi noe så menneskelig i fortellingen at jeg gjentatte ganger tok selv meg i å både flire og gnisse tenner.
Tungtvannsaksjonen starter ganske nedpå med et bilde av en mann i fjellet ved siden av sin hest. Været han er omgitt av, er mørkt og regntungt. Bildet står som et symbol på eteren i krigen; folket.
De som kjente landet, tråkket i myrene og lyngen, som hadde en kjærlighet til landet de nektet å gi fra seg. Landet de skulle gi sine liv for. Og det er vel kanskje essensen i denne fortellingen.
Mannen med hesten er Leif Tronstad, professor og vitenskapsmann ved Norges tekniske høyskole, og en sentral figur i arbeidet med å opprette Vemork. I boken får vi se han motta en avis med de skjebnesvangre overskriftene om at tyskerne har okkupert landet. «Faen.» er ordene som markerer veiskillet i hans liv. Hans virke som vitenskapsmann skal snart spille en stor rolle i krigen om Norge.
Tronstad fungerer som en rød tråd gjennom hele boken. Historien veksler mellom hans tid i England, nå som organisator for sabotasjen som skulle forhindre tyskerne i å utvikle atombomben, og menneskene som viet sine liv til kampen for frihet.
Jeg blar videre.
Vi blir tatt med på en oppsummerende gjennomgang av den første tiden i et okkupert land.
Et overblikkbilde av stortinget i Oslo viser okkupasjonstroppene marsjere i gatene der de iherdig forsøker å kle seg i drakten som Norges redningsmenn fra engelskmennene. Mange av illustrasjonene gjennom hele boken er fiffig ilagt et subtilt mørke, og i ansiktet til en av nazistene i det han tilbyr drops til et barn og spør «heil Hitler?», ligger det noe så fandenivoldsk og uærlig at jeg tar meg selv i å flire. Tegningene er fulle av subtilitet, være det humor eller ramme alvor. Humor er dog et virkemiddel som gjentatte ganger blir brukt i boken, uten at det virker påtatt og henslengt som et frieri til lesere. Heller gjør det ingenting for å undergrave alvoret og realiteten i historiens essens. Snarere fungerer det som et lite glimt i øyet til en skarpsindig forteller som vet å holde fast i sitt publikum. For det vet jammen John S. Jamtli.
Fremdriften er jevn og stødig. Vi blir introdusert for flere viktige figurer i aksjonen uten at det er spesielt vanskelig å holde tritt i det historiene veksler. Fortellingene foregår så og si parallelt med hverandre, som vekslingen mellom Leif Tronstad i England, agent Einar Skinnarland og resten av gutta på vidda. Mye av historien foregår nemlig her. I de forblåste hyttene på Hardangervidden.
Og det slår meg at det finnes noe her som har vært viktig å formidle; utholdenheten til de stadig mer avmagrede soldatene som holder sitt fort i de små hyttene på fjellet. Som holder motet oppe på en diett av mose, og om de er heldig, en sjokoladebit. De frynsete nervene kommer godt til syne i illustrasjonene til Jamtli. Det er levende han får frem de rette følelsene og energien i sin komposisjon. Det er også i bildene at de små innslagene av humor gjør sitt mest effektive inntog.
Det er nok ikke nødvendig å ha lest de andre bøkene i forkant for å sette pris på boken, da Tungtvannsaksjonen står som et eget verk om en «isolert» hendelse i krigen. Har du ikke gjort det, anbefales det i så fall å lese dem etterpå. «Tungtvannsaksjonen» er en bok som jeg tror en kan sette pris på både som godt voksen og ungdom. For det er en viktig historie den forteller. Kanskje nå mer enn på lenge.
Sabotør – Tungtvannsaksjonen
Av John S. Jamtli
128 sider
349 kr.
Strand Forlag
Les også om de andre Sabotør-bøkene:
Sabotør (første bok)
Operasjon Muskedunder
I skyggen av Tirpitz