Kompleksitet i søt innpakning

Bind nummer 2 i serien Ville Poter av Viktor Nordahl er ute! I “Skogen” har Revene Lukas og Ty flyktet fra pelsgården, og vil hjem til familiene sine i skogen. For Lukas er det første gang han er utenfor gården: og godt er det at Ty er med for å veilede, med varierende tålmodighet… 

«Skogen» fenger med både action og flerdimensjonale karakterer fra de første par sidene. Enten det gjelder en vakthund som har sympati for revene på gården, eller et dypdykk i Ty og Lukas’ personligheter, får vi karakterer med flere sider, i en spenningsfylt historie.

Både oppbyggingen og side-layoutene river oss med. Vi følger Ty og Lukas gjennom hver sin reise i skogen og i dynamikken dem imellom. Både skogen og forholdet deres bringer utfordringer og vekst. Dialogen fungerer, men butter mot klisjeer iblant. Serien er markedsført for ni år og oppover, men er også en hyggelig leseropplevelse for voksne.

Etikk hos vakthunder

Som flere fans har nevnt, er det lett å forestille seg Ville Poter-serien som tegnefilm. Det kan komme av den effektive historiefortellingen, men mest sannsynlig av den gjennomførte, fargeglade og storøyde «Nordic Manga»-tegnestilen. Serien minner om Disney-klassikeren To gode venner (The Fox and the Hound, 1981), men er også tydelig inspirert av mer moderne anthro art-stiler, populære på sosiale medier. Fargene er sterke, skogen er både skummel og idyllisk, og karakterene er fulle av mimikk. Karakterenes anatomi og størrelse er dessverre ikke tegnet konsekvent gjennom hver rute, som gjør at det visuelle helhetsinntrykket taper seg noe.

«Skogen» dreier seg rundt en hovedkarakter som har vokst opp i fangenskap, og plutselig skal leve i verden utenfor. Ideen er pakket barnevennlig inn, men Nordahl skyr ikke vekk fra detaljer som gir sterke inntrykk. Reven Lukas savner å kunne telle hull i buret sitt før han sovner, og har vaner som bare er til for å holde hjernen i gang i et miljø der det ikke skjer noen ting. Han er også totalt uforberedt på et liv uberørt av mennesker. For eksempel blir han venn med et blad, og har aldri før hørt om å spise et annet dyr. Reaksjonene hans er sterke på alt som kan være farlig i skogen, og han er ikke godt rustet til å håndtere disse følelsene. Annet enn med hjelp av sine nye venner, heldigvis. Tys reise, derimot, går nå ut på å være en venn for reven han har overbevist om å omfavne skogen. Men det er nytt for ham å måtte være den trygge og sterke, og han må bli tålmodig overfor Lukas. Balansegangen mellom “søt” innpakning og temaene historien tar for seg, er ikke lett. «Skogen» får det til, selv om en scene eller to kan bli litt enkle for de eldre i målgruppen.

At gaupe kan spise rev har Lukas heller aldri hørt om…

Bind to i historien om Lukas, Ty, og familiene deres, tar også for seg skeiv identitet og kjærlighet. Dette er aldri hovedpoenget i en scene, men flettes mer eller mindre subtilt inn. Særlig kjærlighetshistorien begynner først i undertekst, og så i handlinger karakterene imellom. Lukas er en naiv karakter som for eksempel ikke skjønner at han setter i gang en romanse ved å kysse en venn, eller hvorfor han ikke får være mamma i lek med andre valper. Kanskje blir det slik lettere for barn å relatere seg som lesere; De kan være like spørrende og åpne i møte med identitet og kjærlighet som Lukas. For voksne lesere kan det i beste fall være lettende å minnes et perspektiv som ikke er farget av fordommer enda. Uansett fungerer det godt i et persongalleri som allerede er preget av kompleksitet, og jeg gleder meg til å se hvordan det utvikler seg.

Ty og Lukas’ reise gjennom den titulære skogen kan nytes både av barn og voksne. Boka tar for seg alvorlige temaer, og det med innsikt, men holder det lett nok for de yngste i målgruppen. Ville Poter-fortsettelsen byr på både spenning og ømme øyeblikk. Med sine varme karakterer og fargerike tegninger, burde den bli en fornøyelse for mange.

Ville Poter, bok 2 – Skogen
Av Victor Nordahl
230 sider
299 kr. (veil.)
Egmont

Les også:
Anmeldelse av bok 1, «Revefarmen«
Intervju med Victor Nordahl

Villvin Gulbrandsrød er utdannet animatør ved Høgskulen i Volda og har vært assistent i Vega forlag. I dag jobber hun frilans som bl.a. illustratør og storyboard-tegner for film og TV. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *