«Make Mine Manga»

En gjennomgangstone i tegneseriefestivalen Comicdom Con i Athen, var satsingen på manga. Flere utstillinger var knyttet opp til japanske tegneserier.

Alle fotografier av Kristian Hellesund.

Japanske tegneserier har et nedslagsfelt også i Hellas. Det kom tydelig frem under tegneseriefestivalen Comicdom Con i Athen i midten av mai. Her var det lett å finne manga på stands i regi av forlag og tegneseriebutikker, og en rekke tegneserieskapere på den såkalte Artist’s Alley kunne servere tegninger og trykk i mangastil. Selve rosinen i pølsen var tre utstillinger med japanske tegneserier, og mangaskaperen Fumio Obata var en av festivalens gjester.

Den britiske tegneserieviteren Paul Gravett hadde kuratert utstillingen “Make Mine Manga”. Dette er en plakatutstillling med informasjon om manga generelt og enkelte tegneserieskapere. Her var blant andre Yoshihiro og Obata representert. Utstillingen tok også for seg informasjon om ulike genrer innen manga, og både shonen og gekika hadde egne plakater. Obata bor for tiden i Storbritannia, men han har hatt tegneserier utgitt i både Japan, USA og Storbritannia. Han har en stil som vitner om europeisk påvirkning, blant annet har fått gjennom et gjesteopphold i Angouleme.


Den japanske tegneserien Dragonball feirer 30 år i år, og dermed var det også fokus på skaperverket til Akira Toriyama i en egen utstilling. En rekke illustrasjoner fra tegneserien var utstilt.


Mest interessante var utstillingen med originaler fra japanske tegneserier. Japanske tegneserieskapere tar gjerne vare på originaltegningene selv, og det er ikke så vanlig å finne mangaoriginaler utenfor Japan. Enkelte samlere har fått tak i noe, og takket være Dan Byron var det mulig for Comicdom Con å presentere en flere av dem. Dette er den aller første utstillingen av mangaoriginaler i Hellas, og mest sannsynlig en av de første av sitt slag i Europa. Selve åpningen ble gjennomført av en representant for den japanske ambassaden i Hellas.


Utstillingen var fordelt på ulike tema: Manga basert på spill, sportsmanga, forskjellig action, shonen (manga for gutter) og shoujo (manga for jenter).

F.v. Paul Gravett, Fumio Obata og en representant for den japanske ambassaden i Athen.

Fumio Obata var gjest på Comicdom Con, og han hadde utstilt noen av sine egne originaler. Sammen med Paul Gravett hadde han omvisninger rundt i utstillingslokalet der han utfylte informasjonen Gravett kunne gi. Omvisningene var særdeles informative, og interaksjonen mellom Obata og Gravett var både god og interessant. Mens utstillingen av mangaoriginaler var en spesiell foreteelse i Athen, vil “Make Mine Manga” vandre videre til andre europeiske tegneseriefestivaler. Det er opprinnelig The Lakes International Comics Art Festival som står bak utstillingen.


Forsidebilde: Paul Gravett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *