Seidelen på tegneserier

Tyskland er tegneserieølbrikker både samlerobjekter, bruksgjenstander og reklame.

I årets sommerserie presenterer Serienett saker fra årets tegneseriefestival «Comic Salon» i Erlangen. Fotografier av Kristian Hellesund. Vignett: Tegning av Anna Maria Gentili, ide og utforming av Trond Sätre.

Når man besøker tegneseriefestivaler, er det lett å legge merke til alt som er laget av gjenstander om, eller knyttet til, tegneserier. Actionfigurer, plakater, særtrykk, klistremerker, buttons og kort er vel det vanligste, men bare en liten andel av hva man kan finne. På tegneseriefestivaler i Tyskland forekommer det også noe spesielt: Ølbrikker.

Brikker til fjorårets München-ferstival og til Bier: Die Graphic Novel.

Særlig uvanlig er det heller ikke. Etter noen år med besøk på tyske tegneseriefestivaler har jeg fått noen favoritter av sorten. For eksempel er brikken laget til fjorårets tegneseriefestival i München av den tsjekkiske tegneserieskaperen Jaromír 99 veldig flott. Den har motiv fra tegneserieromanen «Alois Nebel» og viser hovedpersonen sammen med et modelltog.

Ølbrikkene lages av både forlag og tegneseriefestivaler. For eksempel kunne Panini under festivalen i Erlangen forrige måned tilby brikker som skulle promotere sakprosategneserien «Bier: Die Graphic Novel» av Jonathan Hennessy, Mike Smith og Aaron McConnell. Med et slikt tema for tegneserien skulle det vel forresten bare mangle.  En annen tegneserieroman som ble promotert med egen ølbrikke var Lisa Frühbeis tegneserieroman «Der Zeitraum» fra Carlsen Comics.

En par av Scheuers brikker, den ene inspirert av Dürer.

På samme festival hadde tegneseriefestivalen i München egen stand der man promoterte neste års festival med tre forskjellige ølbrikker laget av Chris Scheuer. For hver ny dag i Erlangen dukket det opp nye motiver av Scheuer. I tillegg fantes det en ølbrikke med motiv av Sabrina Schmaltz.

Brikkemotiver av Sabrina Schmaltz og Bernd Kissel.

Til fjorårets festival hadde den tyske tegneserieskaperen Chris Kloiber laget en ølbrikke med den bayerske superhelten Trachtmann. Med Bayerns blå-hvite rutemønster og den delstatspatriotoiske helten i sine lederhosen får man det ikke mer lokalt på en tegneseriefestival.

Brikker til Trachtmann og animasjonsfestivalen

München har ikke bare tegneseriefestival. Neste år arrangeres det også en animasjonsfestival, og selvsagt fikk denne også en egen ølbrikke i forbindelse med tegneseriefestivalen i Erlangen.

I fjor var det en stor utstilling med avistegneserier i Amerikahaus i München. Under tittelen «Yes, We Käng» ble det først og fremst presentert amerikanske avistegneserier, men man kunne også se noen tyske tegneserier laget for aviser. Også denne utstillingen hadde sin egen ølbrikke. Motivet var fra tegneserien «Die Känguru-Comics» av Bernd Kissel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *