Dramaet fortsetter

Etter lang tids pause er De Fire Store tilbake, på nytt forlag og som enmannsshow.

Den forrige boka, pluss juleheftet, ble utgitt av Cappelen Damm. Men nå har altså De Fire Store gått tilbake til sin første utgiver, nemlig det samme forlaget som utga de opprinnelige Fire Store – Gyldendal. Ringen er sluttet, kan en kanskje si? Og ettersom Gyldendal også ga ut den store Futen-boka i 2015, kan dette virke som et naturlig mønster.

Der de to første bindene var skrevet av Øystein Runde og tegnet av Geir Moen, har Runde gjort jobben alene denne gangen. Dermed kan en trekke paralleller til De Fire Stores julehefte fra 2010, som også var skrevet og tegnet av Runde alene. Ikke minst fordi Runde har gjenbrukt og utvidet en av historiene fra juleheftet, «Hvem drepte Ibsen?», som også er tittelen på den nye boka.

Henrik Ibsen tar med seg kunstnertemperamentet også i jobben som actionhelt.
Henrik Ibsen tar med seg kunstnertemperamentet også i jobben som actionhelt.

En tegneserie skrevet og tegnet av Øystein Runde alene blir uunngåelig noe annet enn en som er skrevet av Øystein Runde og tegnet av Geir Moen. Moen har en mer renskåret og fotografisk tegnestil enn Runde, og han tegner mer realistiske actionscener (vel, så realistiske som actionscener kan gjøres i en serie med dette konseptet). Han er også bedre på steampunk, som var en viktig del av forrige bok «»Bukk fra luften, bukk fra bunnen» (2010). Runde er bedre på det overnaturlige, det forvrengte og det groteske. Så han fokuserer mer på dette i «Hvem Drepte Ibsen?», noe som selv smussomslaget hinter om.  Rundes actionsekvenser er ikke dårlige, men de er bare litt mer plumpe, og det kan se ut som Runde bevisst tegner dem i litt enklere strek. Han går betydelig mer i detalj når han tegner scener med mye dialog. Streken er ujevn, kanskje på grunn av deadline, men det kan være at han bare har valgt å legge ned mer arbeid i karakterdrevne scener.

Hans Jægers opportunisme rekker bare så langt
Hans Jægers opportunisme rekker bare så langt

Spørsmålet i tittelen ble forsøkt besvart allerede i juleheftet. Men den nye boka spiller videre på dette, og lykkes med å bruke Ibsens død som en rød tråd som driver handlingen framover, og skaper spenning og nysgjerrighet. Historien spriker ellers litt i alle retninger, og Runde er tydelig ivrig etter å få med så mange litterære og historiske referanser og inside jokes som mulig.  Historisk-kjendistettheten er skyhøy. En annen rød tråd er debatten om kvinnelig stemmerett, som er viktig for intrigen, men ikke binder historien sammen på samme måten. I det hele tatt er «Hvem drepte Ibsen?» er veldig intrigetett bok. Mangelen på redaksjonell styring er tydelig; Runde presser inn så mange elementer som han har lyst til og kan få plass til. Det har resultert i rotete historiefortelling, med så mange ideer, vrier og vendinger at det kan bli litt frustrerende. Ikke alt blir like tilfredsstillende forløst, men når sagaen slutter, er det nok gode ideer og utførelser i «Hvem drepte Ibsen?» til at den er verdt å lese.

De Fire Store – Hvem drepte Ibsen?
Av Øystein Runde
ISBN 9788205481879
180 sider
299 kr.
Gyldendal

Les også:
Forbundet av usedvanlige diktere (anm. av den første boka)
Ikke stort nok (anm. av den andre boka)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *