Store drømmer

Bjørn Ouslands «Drømmetreet» er et enkelt eventyr for de små med en overraskende ambisiøs kontekst.

I denne boka, egentlig et innbundet tegneseriealbum, introduserer Ousland oss for to brødre, Pi og babyen Peder. De går en kveld tilfeldigvis innom en mystisk antikvitetsbutikk, og Pi lar seg friste til å bytte broren (det gir litt mer mening i konteksten, om ikke så mye) i et frø som gror fram et «drømmetre» – Et magisk tre som oppfyller ens mest fantastiske drømmer. Selvsagt virker frøet, for det er jo et eventyr, men med noen haker.

Mer skal jeg ikke røpe, for den komplette handlingen kan oppsummeres ganske raskt. Historien alluderer, både i historiedetaljer og bildebruk, til kjente eventyr, men bare å nevne dem ville også være å røpe for mye. Boka har flere detaljer enn de typiske bildebok/tegneserie-hybridene til Ousland, og dveler lenger ved scenene fordi formatet tillater det, men er egentlig ikke mer handlingsmettet. Et historieelement glir raskt over i det neste, og de fleste av dem blir raskt (og gjerne brått) forløste. Boka er definitivt mer ren tegneserie enn det meste Ousland produserer, men retter seg mot samme publikum som bildebøkene. Historien er lett å forstå, ingen situasjoner kompliseres, og serierutene er like (eller nesten like) store som i nevnte bildebøker.

I det høye tempoet er ingen poenger gjort overtydelige. noe som er en fordel. Selv det underforståtte budskapet om søskenkjærlighet forblir nettopp det, underforstått.

Til slutt konstaterer jeg, litt til min overraskelse, at Ousland tydeligvis vil noe mer med «Drømmetreet» enn bare å fortelle denne ene historien. For det første har han bak i boka tilføyd en artikkel om Drømmetreets mytiske historie – En historie som forfatteren sannsynligvis diktet opp helt selv, men som virker såpass gjennomført og tilsynelatende seriøs at man kan bli lurt et øyeblikk, selv om man er eldre enn målgruppa for boka. Bjørn Ousland prøver med andre ord å utvikle en liten mytologi for serien.

For det andre har han også lagt til et etterord der han hinter at det kan bli flere Pi og Peder-bøker senere, med referanser til andre eventyr som brødrene liksom har hatt. Og som Ousland kanskje håper at barna skal spørre bokhandlere og bibliotekarer om. Noen ny «Nordlys» blir dette neppe når det gjelder suksess og ambisjonsnivå, men det er lov å prøve seg, og forhåpentligvis er det alltids plass til en enda en fortsettende norsk barnetegneserie.      Drømmetreet
Av Bjørn Ousland
64 sider
245 kr.
Cappelen Damm

1 tanke om “Store drømmer

  1. Flott anmeldels, boka ser interessant ut. Og typisk nok – prisen er steindyr, for dette er en ‘barnebok’. Hadde det vært et tegneseriealbum med like mange sider hadde det kostet akkurat halvparten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *