Japanske erindringer

En av fjorårets vakreste engelskspråklige tegneserieutgivelser, var Igorts samling av anekdoter fra Japan.

En av Europas mest spennende serieskapere, er italienske Igort. Igort har vært aktiv siden syttitallet, og han har en lang og variert karriere innen tegneserier. I tillegg til å lage tegneserier, har Igort også vært involvert som forlegger. I 2000 stiftet han forlaget Coconino Press, som har stått for mange viktige tegneserieutgivelser i Italia.

De nyeste tegneseriebøkene til Igort har vært spesielle reiseskildringer. Hans «Quaderni ucraini», som opprinnelig ble utgitt i Italia i 2010, er en mektig og tankevekkende fortelling om møter med ukrainske mennesker som har opplevd både oppturer og nedturer gjennom livet sitt. Blant annet skildrer Igort livet i sovjettiden, og fortellinger fra holodomor i Ukraina på trettitallet er spesielt sterk lesning. I 2011 kom «Quaderni russi» ut i Italia, og denne boken setter fokus på historien til den russiske journalisten Anna Politkovskaja. Dette er også en sterk bok, og den tar også for seg krigene i Tsjetsjenia. Bøkene ble utgitt på engelsk i en samleutgave, «The Ukrainian and Russian Notebooks: Life and Death Under Soviet Rule», i 2016.

Igorts nyeste utgivelse på engelsk er «Japanese Notebooks: A Journey to the Empire of Signs». Den kom i fjor og er en oversettelse av utgivelsen «Quaderni giapponesi» fra 2015. Igort har et spesielt forhold til Japan. Han har bodd flere ganger i landet, og som vestlig serieskaper er han unik. På nittitallet startet han å arbeide for japanske forlag, og han har laget tegneserier på samme måte som japanske serieskapere lager manga. Det betyr korte tidsfrister, hardt arbeid og stadige utgivelsesrekker i japanske mangablader.

«Japanese Notebooks» tar utgangspunkt i Igorts tilværelse i Japan, og vi presenteres for episodiske narrativer av ulikt slag som blir en formidabel helhet. Vi får møte Igort som nyankommet i et fremmed land, og han skildrer sine opplevelser og følelser i landet. Han viser sine møter med japanske serieskapere, animatører og forlagsfolk, og vi får også se bruddstykker fra japansk historie, kultur og folklore. Igort viser seg også frem som serieskaper i arbeid med tegneseriene han lager for japanske forlag, og han reflekterer over det japanske på flere plan. Samtidig er dette også en bok der Igort tar seg tid til å skildre japansk natur og hans følelser rundt det å være i landet.

Igort er en unik og særdeles dyktig tegner. I «Japanese Notebooks» får han vise frem mange av ferdighetene sine, og boken er en spennende blanding av ulike måter å presentere sammensatte tekster på. Her og der er det vakre enkeltoppslag, noen sekvenser er mer meditative, men Igort viser også frem flotte actionsekvenser og herlige personskildringer. Dette er et verk fra en mester.

Det er synd at vi så langt ikke har fått se Igorts tegneserier i norsk språkdrakt. Et forlag gjør ikke feil ved å oversette «Japanese Notebook». Det er en særdeles god tegneserie som viser ulike sider ved en formidabel forteller og tegner. Anbefalt!

 

«Japanese Notebooks: A Journey to the Empire of Signs»

Av: Igort

ISBN 978-1-4521-5870-9

184 sider

29,95 dollar

Chronicle Books

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 1. februar 2018.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *