Alle kan bli supre

«Håndbok For Superhelter» har vært en suksesshistorie i bokhandelen og bibliotekene, og snart går den samme veien som det forventes av alle populær superheltserier. Serienett fikk snakke med Elias og Agnes Våhlund på årets Raptus.

 «Håndbok For Superhelter» begynte med at datteren til svenske Elias (forfatter) og polsk-svenske Agnes (illustratør) kom hjem og fortalte om at hun ble mobbet. De ville lage en historie om dette, for det er jo en situasjon som mange kjenner seg igjen i fra skoledagene. Hvordan skal man snakke om mobbing uten at det blir kleint? Derfor måtte de finne på en måte å gjøre fortellingen mer spennende på, samtidig som den kunne få folk til å drøfte temaet og ta opp spørsmål. Hva gikk galt der, og hvorfor gjorde ikke han eller hun så og så? Dermed diktet de opp den lille jenta Lisa, som blir mobbet på skolen, og som finner den titulære håndboka for superhelter.

Nå er datteren 16 år, og hun er blitt veldig tøff, forsikrer Elias. Hun var gjennom en vanskelig periode, men hun har lagt det bak seg nå, og prøver å finne sin vei i livet.

Det er særlig ørene til Lisa som mobberne fester seg ved.

Lisa er også blitt tøff. I den første boka kunne man få inntrykk av at hun bare helt plutselig kunne fly, og også utvikle andre superkrefter, men slik var det ikke ment. Tanken var at du må trene på det, du kan ikke utvikle dem så raskt, forklarer Elias. – Samtidig er det slik at bøkene er bare på ni-ti kapittel hver, så vi får ikke alltid fokusert på det slitsomme. Men budskapet er at alle kan lære seg enhver «superkraft», men de må slite litt for det. Og det er noe vi også prøver å formidle på skolene, at det kan være vanskelig med f. eks. matte eller språk, men hvis man jobber for det, kan man lære det.

Agnes og Elias utenfor Bergen offentlige bibliotek på en regnfull festivalsøndag.

Agnes Våhlund er oppvokst i Polen. Som barn av den første post-jernteppegenerasjonen (hun er født i 1985) vokste hun opp med tegneserier, hovedsakelig amerikanske seriehefter og manga/anime. Faren hennes kjøpte en tv som kunne ta skjermdumper, og hun brukte denne funksjonen til å ta stills fra tegnefilmer og tegne av dem.

Lisas alter ego «Røde Maske» er ikke voldelig, men ser nytten i å skape litt angst.

Slik begynte Agnes å lære seg å tegne, men vil hun regne HFS-bøkene som tegneserier eller som bildebøker? – Hybrid, svarer hun med en gang, og utdyper: – Til å begynne med hadde vi litt problemer med mottakelsen av boka, for vi visste ikke hvordan vi skulle kategorisere den. Elias legger til at på det tidspunktet da deres svenske forlegger Rabén & Sjögren fikk boka, hadde de bestemt seg for å gi tegneserier en ekstra push. Så de ønsket seg noe som var litt som en tegneserie, men også litt som en typisk barnebok. – Og det fine med dem, skyter Agnes inn, er at de har gitt oss to redaktører å samarbeide med: En som utelukkende har med tegneserier å gjøre, og en som har utelukkende med tradisjonelle kapittelbøker å gjøre, så vi kunne få tilbakemeldinger fra begge sider, og hjelp til å finne det beste formatet.  

Ekteparet hadde da tidligere prøvd å lage HFS som en «renere» tegneserie – et seriealbum eller grafisk roman. Den ble aldri utgitt, da de etter ni måneders arbeid ikke syntes den var bra nok.

Røde Maskes første «big bad», Wolfgang.

Så langt er det kommet fire bøker i serien, og hver av dem tar omtrent et halvt år å ferdigstille. De siste seks månedene har de imidlertid tatt en pause for drive med promotering, og fordi Agnes trengte dette avbrekket Salget økte, og forhåndsbestillingene av den fjerde boka var skyhøye lenge før boka ble tegnet, men presset som fulgte med suksessen begynte å gå inn på henne. I mellomtiden har de produsert noe HFS-merchandise, inkludert et rollespill, en sommerpuslebok, og en adventskalender for jula 2019.    

HFS-serien er oversatt til 20 språk, men foreløpig har de bare besøkt Sverige, Norge og Finland for å promotere bøkene. Neste land de besøker blir Nederland, der den første boka nettopp har kommet ut, og de håper også å kunne besøke Sør-Korea i dette ærendet snart.

Hver HFS-bok slutter med denne meldingen til barna

-Dette er et veldig tabloid spørsmål, innrømmer jeg, men i dagens medievirkelighet virker det uunngåelig: Blir det en HFS-film? Eventuelt tv-serie? Spørsmålet viser seg å være veldig betimelig. Jeg kunne ikke røpe det med en gang, fordi en svensk avis hadde førsteretten, men det er nå klart at det skal bli film av HFS. Stiller Studios i Sverige har kjøpet filmrettighetene, men det er snakk om en internasjonal produksjon. Stiller skal samarbeide med Hollywood-produsenten Charles B. Wessler, som er mest kjent for «Green Book» og Farrelly-brødrenes filmer.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *