
Jeg skjønner at veldig mange vil rette seg inn mot barn, men jeg ønsker mer variasjon i tegneseriemarkedet, sier K.L. Kølleskov. Sist helg lanserte hun andre bind av sci-fi-dystopien «Chanta».
Forsidebilde: Katrine på Outland Bergen. Foto: Trond Sätre
«Chanta» utspiller seg i en postapokalyptisk verden, der restene av det som en gang var, nå er borte. I sentrum står Geraldine – en eventyrlysten sjel som ikke bare vil finne ut hva som gikk galt med verden, men også hvorfor. Hun søker både svar og eventyr.
Og det får hun – men ikke akkurat slik hun så for seg. For hvert skritt hun tar, vikles hun dypere inn i en ødelagt verden full av farer, feilvalg og overraskelser. Eventyret blir alt annet enn rett frem, og det som skulle bli en reise mot innsikt, blir i stedet en kamp for å holde hodet over vannet.
Slik oppsummerer serieskaper Katrine Louise Kølleskov Bryn, alias K.L. Kølleskov eller Loulose på nettet, serien sin. Serienett møter henne på lansering av «Chanta Bok 2» hos Outland Bergen.

Fortsetter på papir
Chanta ble påbegynt i år 2020, for å bearbeide kjedsomhet under pandemien. Den er fullført på nettet, men fortsetter i bokform. -Nå går vi inn i ting som jeg ikke har lagt ut på nett, sier Katrine. Chanta i trykt form divergerer den en del fra webserien. Vi er litt mer inne i politiske intriger, og får mer kontekst for hva som skjer, forklarer hun, og fortsetter:
.Når man jobber med webserie så jobber man jo veldig episodefokusert. Så det jeg prøver med bøkene er jo å ha en litt mer holistisk tilnærming. Jeg vil prøve å ha en fortelling per bok, og ikke per episode eller per kapittel. En annen ting er at jeg opplever bøker som litt mer tilgjengelige, fordi da leser man litt fra perm til perm, mens på webserie så sitter man jo litt med et inntrykk på slutten av en episode som definerer litt hele serien. Da blir det viktig å ha en cliffhanger eller noe action, men i bokform føler jeg at jeg kan bygge det mer opp over en litt lengre tidslinje.
Derfor har Katrine sluttet å publisere nye episoder av Chanta på nettet og fortsetter serien i trykt form. Hun er i gang med bok tre, og har egentlig bare ett kapittel igjen å skisse. Hun har allerede begynt å planlegge bok fire av det som er planlagt å bli seks-syv bøker. – Og jeg vet hvordan det skal slutte, legger hun til.

Voksenserier
Chanta blir utgitt av ÜberPress, etter at planen først var å gi ut serien på Outland forlag. -Men på et punkt så tror jeg de jobbet med et litt annen tidslinje enn det jeg gjorde, forklarer hun. -De ønsket å utsette utgivelsen, så da snakket jeg heller med ÜberPress, etter å ha avklart det med Outland.
Chanta har mange voksne tema, både vold, sex og enkelte groteske, surrealistiske elementer. I et intervju med Kode 24 antyder Katrine at hun hadde litt problemer med å få utgitt serien i norsk bokform fordi forleggerne ville ha noe som passet for barn.
Føler hun at det er for trangt marked for tegneserier for voksne i dag?
-Jeg skjønner helt at veldig mange vil rette seg inn mot barn, svarer hun. Det er et kjempestort og lukrativt marked. Men jeg ønsker mer variasjon i tegneseriemarkedet, det burde være mye rettet mot voksne og eldre tenåringer, en manglende nisje.
Chanta, Bok 1 kom i fjor vår, og hun er fornøyd med responsen – Den ble nominert til U-bokprisen, den ble kjøpt inn av bibliotekene, og jeg har fått respons fra bibliotekene om at den gjør det bra. Jeg synes det har vært kjempehyggelig. Men jeg er litt nysgjerrig på hvem leserne er, for jeg vet at boka blir solgt, men jeg vet faktisk ikke hvem som kjøper.

Bosie på egen hånd
«Chanta» blir altså ikke lenger oppdatert på nettet, men hun har en annen webserie – Shifting Borders – som er i full drift på Webtoon. De to seriene foregår i samme univers. Men Shifting Borders er satt tre år før hendelsene i Chanta, og handler om en karakter som også kommer til å spille en stor rolle i bok to og tre av Chanta, nemlig Bosie.
– Det er en romanse, forklarer hun, en kjærlighetshistorie mellom to menn. Serien gjør det ganske bra på nett, så jeg har veldig lyst til å beholde den der.
I alle fall har hun egentlig ikke noen ambisjon om å gjøre Shifting Borders til bok. Serieskaperen har blitt kontaktet av utenlandske forlag som ønsker å utgi den, men hun greier ikke to bokserier samtidig, så foreløpig blir det nok bare webserie.
På Raptus uttalte Katrine at det er viktig å spre seriene sine litt rundt.
-Ja, det er egentlig litt sånn «gjør som jeg sier og ikke som jeg gjør» for jeg sprer dem ikke i det hele tatt, innrømmer hun. Seriene er så å si bare på Webtoon, for jeg synes det er et herk å legge ut på nett. Aller helst ville jeg delegert den oppgaven til noen andre. Men det er lurt å legge det ut på Tapas også, eller lage din egen webside. Og siden jeg lager 18+ innhold, i hvert fall i Shifting Borders, må jeg for eksempel bruke Patreon for å ikke bli kastet ut av Webtoon. – Jeg har jo blitt tatt ned noen ganger, og så blitt tatt opp igjen. Sensur har vært en stor utfordring i seg selv da det er veldig «fluffy» definert i retningslinjene til Webtoon. Som regel henviser jeg til Patreon for 18+-materiale.

Begynn med backlog
Har hun andre tips til serieskapere som skal legge ut tegneserier på nettet?
– Det finnes to strategier som kan være smarte, begynner hun, avhengig av hva slags serie man lager.
Hvis du jobber med en episk og omfattende serie, kan det være lurt å ha flere episoder klare før du begynner å publisere. På den måten får leseren en sjanse til å komme ordentlig inn i universet, bli kjent med karakterene og få et grep om handlingen. Risikoen ved å legge ut bare én episode i starten, er at folk blir «hengende» igjen uten å ha rukket å engasjere seg. Med webserier må man fange interessen fort, kanskje enda mer enn i bøker – for der er leseren allerede investert bare ved å ha boka i hånda.
Et annet alternativ er å lage enkeltstående episoder, hvor hver fungerer helt for seg selv – nesten som en stripetegneserie, med en tydelig begynnelse, midtdel og avslutning. Da trenger du ikke slippe flere episoder med en gang, siden folk forstår konseptet etter én. Mange som jobber sånn, legger likevel inn små hint og tråder over tid, som til slutt knyttes opp mot en større helhet, noe som gir ekstra dybde.
Jeg synes det er veldig viktig å bare begynne, for man kommer sikkert til et punkt hvor man ser tilbake det første man har lagd, og tenker at man angrer på absolutt alt som man har gjort. Men det er en anledning til å bygge opp en leseskare. Og jo når du har bygget opp, så kan du eventuelt begynne på noe nytt.
Etter å ha besøkt Outland Bergen i samband med lanseringen 5. april, fortsetter Katrine å signere bøker på Outland-butikker etter påske; i Oslo 26. april og Stavanger 3. mai.